Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 12. 16:07

Új GPU az Imagination Technologies műhelyéből

Új GPU-architektúrával jelentkezett az Imagination Technologies, amelynek grafikus vezérlői számos mobil chipben teljesítenek szolgálatot. A PowerVR Series 6 a vállalat ígérete szerint az asztali gépekbe és notebookokba szerelt, DirectX 11.1 gyorsítást támogató GPU-kkal egyenrangú képességeket vezet be a mobil világba.

A CES-en bemutatott PowerVR Series6 is skálázható architektúra, ahol a "compute clusterek", vagyis a végrehajtóegységeket tartalmazó modulok száma változtatható, a fejlesztőcég ezzel szeretné biztosítani, hogy a Series6 GPU-kat változatos teljesítményű chipekben lehessen felhasználni olyan területeken mint a mobiltelefonok, tabletek, autós fedélzeti infotainment rendszerek,  játékkonzolok vagy okostévék. A PowerVR G6200-ban és G6400-ban rendre kettő és négy ilyen cluster található, de hogy ezek hogyan épülnek fel, arról nem adott tájékoztatást a vállalat, amely szerint a Series6 GPU-k akár 1 teraflopsos teljesítményig skálázódnak.

A vállalat korábbi PowerVR GPU-ihoz hasonlóan az új architektúra is ún. "tile-base deferred renderinget" valósít meg, hogy takarékosan bánjon a memória-sávszélességgel. Az eljárás során a videochip a képet kisebb téglalapokra bontja fel, amelyeket külön-külön, egymástól függetlenül dolgoz fel. A tile-ok kis méretük miatt elférnek a chip belső memóriájában, így kevesebbszer kell a memóriához fordulni. Emellett a renderelt poligonokat még kirajzolás előtt sorbarendezi a GPU, eldöntve, mely poligonok pixelei látszanak, s melyekéi nem. A chip csak a látható felületeket rajzolja ki, a nem látható poligonokkal egyáltalán nem is foglalkozik tovább.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A PowerVR Series6 a támogatott API-k terén egyáltalán nem vall szégyent, sőt: a GPU a még el sem készült OpenGL ES 3.0 specifikációval is kompatibilis, a cég emellett ígéri az OpenGL 3,x, OpenGL 4.x és OpenCL támogatást is, valamint a DirectX 10-kompatibilitást. Az Imagination Technologies ígérete szerint készülnek olyan PowerVR Series6 GPU-k, amelyek a teljes DirectX 11.1 specifikációt (és a DirectCompute-ot) is "ismerik" és WHQL driver is lesz hozzájuk.

Az Imagination Technologies - hasonlóan például az ARM-hoz - nem gyárt fizikai chipeket, hanem a grafikus vezérlők tervekeit teszi elérhetővé más gyártók számára, hogy beépítsék a saját lapkáikba. Az új generációs GPU-t két változatban (PowerVR G6200 és G6400) máris lehet licencelni a vállalattól. Az új generációs grafikus vezérlők első licencelője az STEricsson, amelynek Nova A9600 rendszerchipje 2013-ban érkezik. Mivel IP-szinten licencelhető grafikus magokról van szó, az ezt tartalmazó chipek legalább egy évnyi távolságra vannak a megjelenéstől, az erőteljesebb változatok pedig inkább kettőre.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról