Szerző: Folyó Gergely

2012. január 11. 15:50

Tegra 3-ra épülnének az új holdjárók

A Synergy Moon nevű csapat olyan holdjáró robotokkal nevezett a Google Lunar X-Prize versenyére, amkiben az NVIDIA két hónappal ezelőtt elrajtolt mobil rendszerchipje dolgozik. Az önállóan tevékenykedő gépekhez alacsony fogyasztása, kis mérete és ehhez mérten jó számítási teljesítménye miatt választották a Tegra 3-at a kutatók.

A Google Lunar X-Prize nevű nemzetközi versenyére 2010 végéig lehetett regisztrálni, jelenleg 26 csapat dolgozik azon, hogy olyan robotot építsen, ami biztonságosan tud landolni a Hold - vagy ahogy a Google hívja, a Hold 2.0 - felszínén, hogy ott megtegyen 500 métert, majd képeket és adatokat küldjön vissza a Földre. A jelentkezés feltétele az volt, hogy a csapatok működését 90 százalékban privát forrásból finanszírozzák, a résztvevők így indulhatnak a 30 millió dolláros összesített nyereményért.

A verseny kiírása szerint a győztes csapat 20 millió dollárt vihet haza, amennyiben 2012. december 31-ig befejezi a projektet, ezután 15 millió dollárra csökken a főnyeremény. A második helyezett 5 millió dollárt kap, illetve további 5 millió dollárt szór majd szét a Google bónuszdíjak formájában. A verseny 2015 végéig tart,a csapatoknak tehát összesen öt évük van arra, hogy teljesítsék a feladatokat, és elsőként végezzenek a vállalat űrversenyében.

Már a Holdat is verziószámmal jelölik

Hosszasan lehetne mazsolázni a jelentkezők munkái közül, de az Interorbital Systems és az RPC Telecommunications által is támogatott Synergy Moon projektje különösen érdekes, elvégre a mérnökök az NVIDIA két hónappal ezelőtt elrajtolt rendszerchipjét, a Tegra 3-at használják a holdjáró robotok működtetéséhez - a lapka felel majd a gépek mesterséges intelligenciájának futtatásáért.

00:23
 

Google Lunar X Prize - TEAM SYNERGY MOON - Tesla Surveyor Rover

Még több videó

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Synergy Moon két különböző robotot tervez. A gömbölyded formájú Tesla Surveyort két darab nagyfelbontású kamerával szerelték fel, így a holdjáró háromdimenziós képet tud továbbítani a kutatók felé, miközben a Hold felszínén köröz. A Tesla Prospector ezzel szemben kevésbé rendhagyó kialakítást kapott, négy keréken közlekedik, s mint azt a neve is sejteti, a fő feladata az lesz, hogy a beépített - szintén sztereoszkopikus - kameráival és érzékelőivel a környezetét vizsgálja, és ásványi anyagok után kutasson.

Alapvetően mindkét típus képes önálló feladatvégzésre, ugyanakkor az interneten keresztül távirányíthatók is. A robotok a rögzített felvételeket és adatokat el tudják tárolni, de közel valós idejű közvetítésre is rábírhatók - ezen felül a Prospector mikrobotokat is szállíthat, amiket további speciális feladatok során vethet majd be.

Közreműködő partnerünk az NVIDIA

Arról, hogy a Synergy Moon robotjai a Tegra 3-ra építenek majd, eleinte csak feltételezés szintjén lehetett hallani, a híreket később erősítette meg weboldalán Martin Peniak, aki korábban a Mars Rover Simulator projekt tudósaként dolgozott. Bár túl sok konkrétum nem hangzott el az NVIDIA rendszerchipjének alkalmazásával kapcsolatban, Peniak szerint azért esett választásuk a négy (plusz egy) központi magot és 12 grafikus egységet felvonultató Tegra 3-ra, mert viszonylag keveset fogyaszt, kicsi és könnyű, és ehhez mérten a számítási teljesítménye is remek, például tökéletesen alkalmas a párhuzamos folyamatokkal történő munkára.

Peniak korábban is dolgozott már együtt az NVIDIA-val, a vállalat munkatársai pedig mindig a támogatásukról biztosították őt. Peniak akkor a CUDA (Compute Unified Device Architecture) programozási környezetben készítette el az Aquila nevű szoftvert, amivel bizonyította, hogy az NVIDIA GPU-i kiválóan alkalmazhatók a robotok mesterséges intelligenciájának fejlesztéséhez, majd a Synergy Moonnal tartott közös előadás során győzték meg a vállalatot, hogy bocsássa rendelkezésükre a Tegra 3-at.

Az ígéretek szerint a Tesla robotok már idén decemberre elkészülnek.

a címlapról