:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 11. 15:21

Január végén jön a vállalati Firefox

A Firefox 10-es verziójával elkezdődik a "vállalati" Firefoxok kiadása, erről döntött a héten a Mozilla Enterprise Working Group. A hosszú ideig támogatott böngésző még januárban megjelenhet.

Tavaly szeptemerben határozott úgy a Mozilla, hogy népszerű nyílt forrású böngészőjéből kiad egy "vállalati" változatot, amely a szokásosnál hosszabb ideig részesül támogatásban. A lépésre azután szánta rá magát a szervezet, hogy a Firefox esetében is bevezették a Chrome-nál korábban már bevált sűrű kiadási ciklusokat és ehhez igazították a támogatási politikát is - csak a legfrissebb változathoz érkeznek javítások.

Ezzel a lépéssel a Mozilla Alapítvány rendkívül nehéz helyzetbe hozta a vállalati felhasználókat - céges környezetben tovább tarthat egy-egy új változat tesztelése és bevezetése mint amire az új Firefox megjelenik, magyarán szólva a nagy szervezeteknél sosem lennének naprakész a böngésző. Erre a problémára próbál meg választ adni a Mozilla a Firefox ESR-rel, amely az Extended Support Release rövidítése. Az ESR változatok 42 hétig (hét Firefox főverziónyi) kapnak támogatást. Az változatok öt ciklusonként követnék egymást, vagyis a verziók között lesz két ciklus, 12 hét átfedés, amikor a felhasználó szervezetek a megfelelőségi vizsgálatot végezhetik el, illetve telepíthetik a terméket.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A "vállalati" Firefoxot a Mozilla nem fogja a nagyközönség számára hirdetni vagy kínálni, a szoftver iránt érdeklődőknek meg kell keresniük azt a szervezet weboldalán az Enterprise Wikiben - a hozzáférést persze nem korlátozza a Mozilla, vagys bárki letöltheti, telepítheti és használhatja a szoftvert, de az otthoni felhasználóknak továbbra is a hathetente frissülő "sima" Firefox ajánlott. A Firefox ESR is nyílt forrású lesz, a lefordított bináris csomagok mellett a forrását is kiadja a Mozilla.

Az első ESR-verzió a Firefox 10 lesz, amely várhatóan január 31-én jelenik meg. A Mozilla terméktervében két ESR-verzió szerepel jelenleg, a Firefox 10 és a Firefox 17, vagyis a vállalati felhasználók 2013-ig biztos kapnak hosszan támogatott verziót a böngészőből. A fejlesztők az ESR változat letöltési, használati adatai alapján döntik el, van-e értelme a különálló ágat 2013 után is fenntartani.

Az előző hosszan támogatott Firefox, a 3.6 2012. április 24-én vonul végleg nyugdíjba, így az azt használó szervezeteknek mindenképp érdemes lesz a Firefox 10-re vagy más verzióra áttérniük, a 3.6-hoz ugyanis április végét követően semmiféle frissítés nem lesz elérhető többé.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.