Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 4. 10:21

Újabb IBM-szabadalmakkal vértezi fel magát a Google

2011. utolsó előtti napján a Google több mint 200 szabadalmat vásárolt az IBM-től, a vételár nem nyilvános. A változatos területeken bejegyzett szabadalmak feltehetően az Android jogi védelmét fogják szolgálni.

December 30-án 217 IBM-szabadalom került a Google tulajdonába. A hírről elsőként a SEO by the Sea blog számolt be, az információk később a keresőcég is megerősítette, azt azonban egyik fél sem hozta nyilvánosságra, hogy milyen anyagi ellentételezés történt.

Fegyverkezési verseny

A szabadalmak változatos területeket fednek le, van köztük e-kereskedelemmel, szerverek mentésével és visszaállításával kapcsolatosak, de jó részük mobil technológiákkal függ össze, például hirdetésekkel, lokációs szolgáltatásokkal, weboldalak megjelenítésével. Nem tudni, hogy a megszerzett szellemi tulajdon pontosan milyen célokat fog szolgálni, de az Android körüli jogviták fényében feltételezhető, hogy a Google a szabadalmi perekre szeretne felkészülni, hogy a mobil operációs rendszerlét célba vevők ellen viszontkereseteket adhasson be.

A Google 2011-ben kétszer is nagyobb mennyiségű szabadalmat szerzett be az IBM-től, júliusban és augusztusban egyaránt több mint ezret, majd szeptemberben további 41-et. Ezekhez csatlakozik a most megvett több mint 200 szabadalom.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A vállalat gyakorlatilag rá van kényszerítve a szabadalmak folyamatos vásárlására, mivel az Androidot "elfelejtette" megfelelő szellemi tulajdonnal körülbástyázni, így a legnépszerűbb mobilos operációs rendszer és az azt használó gyártók a versenytársak jogi osztályainak céltáblájává váltak. Ebben a harcban a Google eddig viszonylag sikertelen volt, a legtöbb nagy androidos eszközgyártó a Microsoftnak fizet licencdíjat az eladott készülékei után, a HTC nemrég elvesztett egy Apple elleni pert, így módosítania kell telefonjainak szoftverét.

De mire kellett akkor a Motorola?

A folyamatos szabadalomvásárlás ugyanakkor megkérdőjelezi a Motorola 12,5 milliárd dolláros akvizíciójának értékét. A mobilgyártó megszerzésekor a Google vezetése leszögezte, hogy elsődleges szempontként az androidos ökoszisztéma megvédését kezelte, és ennek érdekében vásárolta meg a Motorolát. A mobilgyártó mintegy 17500 bejegyzett és 7500 benyújtott szabadalommal rendelkezik.A Google feltehetően úgy véli, a Motorolával együtt érkező szellemitulajdon-portfólió nem lesz elegendő a szabadalmi fegyverkezési versenyben - igaz, az akvizíció a hatóságok elhúzódó vizsgálata miatt még nem zárult le.

Egyre valószínűbbnek látszik azonban az a forgatókönyv, hogy a Motorola megvásárlásával inkább a Motorolától magától védte meg az Androidot a Google. A felvásárlását megelőző hetekben a telefongyártó ugyanis egyre nyíltabban beszélt arról, hogy kiegyezésre kényszerülhet a Microsofttal és szabadalmi pert indít a többi, még nála is védtelenebb androidos gyártók ellen.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.