Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 4. 10:21

Újabb IBM-szabadalmakkal vértezi fel magát a Google

2011. utolsó előtti napján a Google több mint 200 szabadalmat vásárolt az IBM-től, a vételár nem nyilvános. A változatos területeken bejegyzett szabadalmak feltehetően az Android jogi védelmét fogják szolgálni.

December 30-án 217 IBM-szabadalom került a Google tulajdonába. A hírről elsőként a SEO by the Sea blog számolt be, az információk később a keresőcég is megerősítette, azt azonban egyik fél sem hozta nyilvánosságra, hogy milyen anyagi ellentételezés történt.

Fegyverkezési verseny

A szabadalmak változatos területeket fednek le, van köztük e-kereskedelemmel, szerverek mentésével és visszaállításával kapcsolatosak, de jó részük mobil technológiákkal függ össze, például hirdetésekkel, lokációs szolgáltatásokkal, weboldalak megjelenítésével. Nem tudni, hogy a megszerzett szellemi tulajdon pontosan milyen célokat fog szolgálni, de az Android körüli jogviták fényében feltételezhető, hogy a Google a szabadalmi perekre szeretne felkészülni, hogy a mobil operációs rendszerlét célba vevők ellen viszontkereseteket adhasson be.

A Google 2011-ben kétszer is nagyobb mennyiségű szabadalmat szerzett be az IBM-től, júliusban és augusztusban egyaránt több mint ezret, majd szeptemberben további 41-et. Ezekhez csatlakozik a most megvett több mint 200 szabadalom.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A vállalat gyakorlatilag rá van kényszerítve a szabadalmak folyamatos vásárlására, mivel az Androidot "elfelejtette" megfelelő szellemi tulajdonnal körülbástyázni, így a legnépszerűbb mobilos operációs rendszer és az azt használó gyártók a versenytársak jogi osztályainak céltáblájává váltak. Ebben a harcban a Google eddig viszonylag sikertelen volt, a legtöbb nagy androidos eszközgyártó a Microsoftnak fizet licencdíjat az eladott készülékei után, a HTC nemrég elvesztett egy Apple elleni pert, így módosítania kell telefonjainak szoftverét.

De mire kellett akkor a Motorola?

A folyamatos szabadalomvásárlás ugyanakkor megkérdőjelezi a Motorola 12,5 milliárd dolláros akvizíciójának értékét. A mobilgyártó megszerzésekor a Google vezetése leszögezte, hogy elsődleges szempontként az androidos ökoszisztéma megvédését kezelte, és ennek érdekében vásárolta meg a Motorolát. A mobilgyártó mintegy 17500 bejegyzett és 7500 benyújtott szabadalommal rendelkezik.A Google feltehetően úgy véli, a Motorolával együtt érkező szellemitulajdon-portfólió nem lesz elegendő a szabadalmi fegyverkezési versenyben - igaz, az akvizíció a hatóságok elhúzódó vizsgálata miatt még nem zárult le.

Egyre valószínűbbnek látszik azonban az a forgatókönyv, hogy a Motorola megvásárlásával inkább a Motorolától magától védte meg az Androidot a Google. A felvásárlását megelőző hetekben a telefongyártó ugyanis egyre nyíltabban beszélt arról, hogy kiegyezésre kényszerülhet a Microsofttal és szabadalmi pert indít a többi, még nála is védtelenebb androidos gyártók ellen.

a címlapról