:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. december 30. 14:07

Elkészült a hivatalos Facebook csevegőalkalmazás

Miután kiszivárgott, hivatalosan is elérhetővé vált a Facebook Messenger for Windows alkalmazása, amellyel a böngésző nélkül is bejelentkezhetünk a csevegőhálózatba.

Megszületett a Facebook Chat kliensprogramja Windows alá is, miután a közösségi oldal hivatalosan is bemutatta az alkalmazást. A Messenger for Windows névre keresztelt kliens elsősorban a Facebook csevegőhálózatához kínál hozzáférést, de megnézhető benne a "ticker feed" és az értesítések is, a hírfolyamhoz azonban továbbra is mobilos kliensre vagy böngészőre van szükség.

Az alkalmazás fejlesztéséről már november óta tudni, az első, zárt körben keringő tesztpéldányok már akkor feltűntek. A TechIT tegnap számolt be a publikusan letölthető változatról, a Facebook oldalán pedig ma már meg is jelent az alkalmazással kapcsolatos hivatalos információ illetve a különböző gyakori kérdésekre adott válaszok. Az alkalmazás a Facebook oldaláról ezen a közvetlen linken érhető el.

A program egyelőre meglehetősen kezdetleges, az alapvető és triviális funkciókon kívül semmit nem támogat - így nincsenek beállítási lehetőségek, sőt, az alkalmazás semmilyen menüvel nem rendelkezik. Az egyetlen különleges funkció a dokkolhatóság, amellyel a képernyő jobb oldalára kiszegezhető a szoftver folyamatosan frissülő ablaka. Az ablakok bezárása után a program nem záródik be, hanem a háttérben fut - erre rendben figyelmezteti is a felhasználókat.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A hivatalos Facebook-appok mellett korábban már a különböző mobilplatformokra megszületett a különálló Facebook Messenger, amelyek képes a háttérben futni. A konklúzió egyértelmű: a közösségi oldal a megosztások területén szerzett dominanciáját a valósidejű kommunikációra is gyorsan ki akarja terjeszteni. A stratégiának van létjogosultsága, a csevegőhálózatok élettartama rendkívül magas - az MSN Messenger (ma Live Messenger), és a Yahoo illetve a Google hasonló szolgáltatását azok is napi szinten használják, akik amúgy az adott cégek más online szolgáltatásait alig. Amennyiben a Facebooknak sikerült átszoktatni a felhasználók jelentős részét, úgy hosszabb távon is bebetonozhatja a felhasználóit.

A Facebook Chat már korábban is elérhető volt külső alkalmazásokból, így a Microsoft Live Messenger vagy az olyan több protokollt támogató csevegőkliensek, mint a Digsby már hosszú ideje támogatta a Facebook rendszerét. A közösségi oldal fejlesztői azonban úgy érezték, hogy a több mint 800 millió felhasználó kapcsolattartásának elősegítéséhez érdemes elkészíteni a saját, különálló alkalmazást is - ez lett a Messenger for Facebook. Az alkalmazás jelenleg első kiadásánál tart, a frissítések és újabb verziók automatikusan települnek majd a felhasználók számítógépeire.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.