Szerző: Gálffy Csaba

2011. december 22. 12:29

Generációt vált az AMD: itt a Radeon HD 7970

Elsősorban az általános számítási feladatokra fókuszál az AMD legújabb, 7000-es sorozatú GPU-ja. A világ leggyorsabb videokártyája lett, az előző generációhoz képest azonban csak minimális a gyorsulás.

Két év után újra az AMD-é a leggyorsabb (egychipes) grafikus kártya a piacon, a tesztek szerint ugyanis a Radeon HD 7970 konzisztensen magasabb teljesítményt nyújt a Radeon HD 6970-nél és az NVIDIA GeForce GTX 580-nál is. A teljesítménykülönbség azonban kisebb a vártnál, a GTX 580-hoz képest még nagyon magas felbontáson is csupán 10-20 százalékkal gyorsabb az új csúcsmodell.

Hatékonyabb energiagazdálkodás

A gyártástechnológiai váltásnak köszönhetően a GPU fogyasztása számottevően csökkent. Az energiahatékonyságot az AMD új, ZeroCore névre keresztelt megoldása is segíti, amely kikapcsolt kijelző esetén gyakorlatilag a teljes videokártyát képes áramtalanítani, ilyenkor az egység mintegy 3 wattot fogyaszt és nincs szüksége aktív hűtésre, így a ventilátort is lekapcsolhatja. Bár hatásában ez megegyezik a mobil GPU-kból ismert agresszív energiagazdálkodással, az AMD szerint a megoldás teljesen eltérő, így új fejlesztéseket igényelt.

Radeon 7970 - meztelenül

A ZeroCore különösen a többkártyás konfigurációk esetében jön jól majd - a használaton kívüli kártyákat a rendszer le tudja kapcsolni, így csak az elsődleges egységnek van szüksége hűtésre. Az energiagazdálkodási reform az aktív kijelző melletti fogyasztást is érintette, a 3D-s gyorsítás kikapcsolásakor a kártya fogyasztása 15 wattra esik, ami nem rossz egy 4,3 milliárd tranzisztort tartalmazó GPU-tól.

Technológiai finomságok

Az új GPU-sorozat első példányaként a HD 7970 megkapta az összes fejlesztést, amelyen az AMD eddig dolgozott, így megérkezett az Eyefinity 2.0 és a Fast HDMI támogatás is - ez utóbbi a kijelző-csatoló 1.4a szabványának teljesebb, a 4K felbontást is tartalmazó implementációját jelenti, illetve ezek a kártyák már HDMI-n keresztül is képesek lesznek 1080p felbontású, 60 Hz frissítésű 3D-s képet adni.

A HD 7000 sorozat tagjai támogatják a DirectX 11.1-et (pontosabban a Direct3D 11.1-et) is - maga a grafikus API azonban csak a Windows 8 részeként, valamikor 2012 második felében lesz elérhető. A Direct3D frissítése jelentős újdonságot nem hoz, elsősorban az API belső működését optimalizálja illetve biztosítja az ARM utasításkészlet-architektúrára épülő rendszerchipekkel való együttműködést. Lesznek természetesen új funkciók, így a D3D 11.1 formális támogatást nyújt a Stereo 3D számára, így az azt támogató játékoknak nem kell megkerülniük a Microsoft API-ját. Hardveres támogatást igénylő nagy újdonság csak egy van, a Target Independent Rasterization - ezt a most bemutatott kártya természetesen támogatja.

Általános felhasználású GPU

A Radeon 7000-es sorozat alapját képező GCN (Graphics Core Next) a 2007-ben bemutatkozott R600 óta a legnagyobb léptékű váltást jelenti az AMD GPU-architektúráiban, A módosításoknak része a feldolgozóegység felkészítése az általánosabb, grafikai feldolgozástól elütő felhasználásra is - ezt az NVIDIA a Fermi családnál lépte meg, az AMD pedig most látta elérkezettnek az időt, hogy leleplezze saját megoldását. A GCN fejlesztése már az ATI-AMD-felvásárlás után, mintegy 5 éve kezdődött meg, így jól mutatja, hogy az egyesülés után a gyártó milyen elképzelésekkel vágott neki az alapoktól újratervezett GPU tervezésének. Természetesen az egyik legfontosabb szempont a GCN és az AMD processzormagjainak könnyű integrálhatósága volt, így várakozásaink szerint a most bemutatott GPU kisebb változatai hamarosan megjelennek processzorra integrált formában is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A másik ösvény azonban az általános célú feldolgozás erősítése - ezen a területen az AMD még meglehetősen kezdetleges támogatással bír, szemben az NVIDIA-val. A GCN ezen változtat és az AMD reményei szerint felhozza  a ma elvárható szintre - a GPGPU ugyanis ma már nem csak egy elméleti lehetőség, a játékoktól kezdve a HPC (high performance computing) feladatokig számtalan helyen használják a GPU-t nem grafikus feladatokra.

A GCN bemutatkozása ebből a szempontból meglehetősen felemásra sikeredett, a processzort egyelőre nagyon kevés GPGPU-alkalmazás támogatja - azonban azok, amelyek támogatják, rendkívül gyorsan futnak rajta. A Civilization V textúratömörítő és a SmallLux raytracing benchmarkjában a HD 7970 a teljes mezőnyt helyben hagyja az Anandtech mérései szerint. Az AMD kilátásait javítja, hogy a GCN teljes gyorsítótár- és memóriahierarchiáját a GPGPU-feladatoknak rendelték alá, ennek megfelelően az új generációs egységek szélesebb körben használhatóak, mint az NVIDIA Fermi.

A kártya Amerikában 549 dolláros áron lesz elérhető január 9 után, a magyarországi startról és árazásról egyelőre nincs hír.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról