Szerző: Gálffy Csaba

2011. december 22. 12:29

Generációt vált az AMD: itt a Radeon HD 7970

Elsősorban az általános számítási feladatokra fókuszál az AMD legújabb, 7000-es sorozatú GPU-ja. A világ leggyorsabb videokártyája lett, az előző generációhoz képest azonban csak minimális a gyorsulás.

Két év után újra az AMD-é a leggyorsabb (egychipes) grafikus kártya a piacon, a tesztek szerint ugyanis a Radeon HD 7970 konzisztensen magasabb teljesítményt nyújt a Radeon HD 6970-nél és az NVIDIA GeForce GTX 580-nál is. A teljesítménykülönbség azonban kisebb a vártnál, a GTX 580-hoz képest még nagyon magas felbontáson is csupán 10-20 százalékkal gyorsabb az új csúcsmodell.

Hatékonyabb energiagazdálkodás

A gyártástechnológiai váltásnak köszönhetően a GPU fogyasztása számottevően csökkent. Az energiahatékonyságot az AMD új, ZeroCore névre keresztelt megoldása is segíti, amely kikapcsolt kijelző esetén gyakorlatilag a teljes videokártyát képes áramtalanítani, ilyenkor az egység mintegy 3 wattot fogyaszt és nincs szüksége aktív hűtésre, így a ventilátort is lekapcsolhatja. Bár hatásában ez megegyezik a mobil GPU-kból ismert agresszív energiagazdálkodással, az AMD szerint a megoldás teljesen eltérő, így új fejlesztéseket igényelt.

Radeon 7970 - meztelenül

A ZeroCore különösen a többkártyás konfigurációk esetében jön jól majd - a használaton kívüli kártyákat a rendszer le tudja kapcsolni, így csak az elsődleges egységnek van szüksége hűtésre. Az energiagazdálkodási reform az aktív kijelző melletti fogyasztást is érintette, a 3D-s gyorsítás kikapcsolásakor a kártya fogyasztása 15 wattra esik, ami nem rossz egy 4,3 milliárd tranzisztort tartalmazó GPU-tól.

Technológiai finomságok

Az új GPU-sorozat első példányaként a HD 7970 megkapta az összes fejlesztést, amelyen az AMD eddig dolgozott, így megérkezett az Eyefinity 2.0 és a Fast HDMI támogatás is - ez utóbbi a kijelző-csatoló 1.4a szabványának teljesebb, a 4K felbontást is tartalmazó implementációját jelenti, illetve ezek a kártyák már HDMI-n keresztül is képesek lesznek 1080p felbontású, 60 Hz frissítésű 3D-s képet adni.

A HD 7000 sorozat tagjai támogatják a DirectX 11.1-et (pontosabban a Direct3D 11.1-et) is - maga a grafikus API azonban csak a Windows 8 részeként, valamikor 2012 második felében lesz elérhető. A Direct3D frissítése jelentős újdonságot nem hoz, elsősorban az API belső működését optimalizálja illetve biztosítja az ARM utasításkészlet-architektúrára épülő rendszerchipekkel való együttműködést. Lesznek természetesen új funkciók, így a D3D 11.1 formális támogatást nyújt a Stereo 3D számára, így az azt támogató játékoknak nem kell megkerülniük a Microsoft API-ját. Hardveres támogatást igénylő nagy újdonság csak egy van, a Target Independent Rasterization - ezt a most bemutatott kártya természetesen támogatja.

Általános felhasználású GPU

A Radeon 7000-es sorozat alapját képező GCN (Graphics Core Next) a 2007-ben bemutatkozott R600 óta a legnagyobb léptékű váltást jelenti az AMD GPU-architektúráiban, A módosításoknak része a feldolgozóegység felkészítése az általánosabb, grafikai feldolgozástól elütő felhasználásra is - ezt az NVIDIA a Fermi családnál lépte meg, az AMD pedig most látta elérkezettnek az időt, hogy leleplezze saját megoldását. A GCN fejlesztése már az ATI-AMD-felvásárlás után, mintegy 5 éve kezdődött meg, így jól mutatja, hogy az egyesülés után a gyártó milyen elképzelésekkel vágott neki az alapoktól újratervezett GPU tervezésének. Természetesen az egyik legfontosabb szempont a GCN és az AMD processzormagjainak könnyű integrálhatósága volt, így várakozásaink szerint a most bemutatott GPU kisebb változatai hamarosan megjelennek processzorra integrált formában is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A másik ösvény azonban az általános célú feldolgozás erősítése - ezen a területen az AMD még meglehetősen kezdetleges támogatással bír, szemben az NVIDIA-val. A GCN ezen változtat és az AMD reményei szerint felhozza  a ma elvárható szintre - a GPGPU ugyanis ma már nem csak egy elméleti lehetőség, a játékoktól kezdve a HPC (high performance computing) feladatokig számtalan helyen használják a GPU-t nem grafikus feladatokra.

A GCN bemutatkozása ebből a szempontból meglehetősen felemásra sikeredett, a processzort egyelőre nagyon kevés GPGPU-alkalmazás támogatja - azonban azok, amelyek támogatják, rendkívül gyorsan futnak rajta. A Civilization V textúratömörítő és a SmallLux raytracing benchmarkjában a HD 7970 a teljes mezőnyt helyben hagyja az Anandtech mérései szerint. Az AMD kilátásait javítja, hogy a GCN teljes gyorsítótár- és memóriahierarchiáját a GPGPU-feladatoknak rendelték alá, ennek megfelelően az új generációs egységek szélesebb körben használhatóak, mint az NVIDIA Fermi.

A kártya Amerikában 549 dolláros áron lesz elérhető január 9 után, a magyarországi startról és árazásról egyelőre nincs hír.

a címlapról