Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 19. 11:14

Eredménytelenül ért véget a WordPerfect-per

Határozatképtelenné vált az esküdtszék a Novell-Microsoft perben, amely a WordPerfect szövegszerkesztő és a Quattro Pro táblázatkezelő állítólagos hátrányos megkülönböztetése miatt indult.

A Novell 2004-ben perelte be a Microsoftot azt állítva, hogy a redmondiak törvénytelen eszközökkel szorították ki a WordPerfect szövegszerkesztőt és a Quattro Pro táblázatkezelőt a piacról, és megpróbálták monopolizálni az irodai szoftverek piacát. A felperes szerint a Microsoft szándékosan visszatartott információkat a Windows 95-tel kapcsolatban, amelyek hiányában a Novell nem tudott az operációs rendszerrel maradéktalanul kompatibilis programokat fejleszteni, és ezért hátrányba került az Office-szal szemben. A Novell emellett azt is állítja, a Microsoft erőfölényét kihasználva megakadályozta, hogy a PC-gyártók a WordPerfectet és a Quattro Prót telepítsék új számítógépeikre.

Milliárdos bukta

A Novell 1994-ben vásárolta fel a WordPerfect vállalatot és ugyanebben az évben szerezte meg a Quattro Pro táblázatkezelőt a Borlandtól. A Novell állítása szerint a két termék piaci értéke ekkoriban több mint 1 milliárd dollár volt, a WordPerfect részesedése pedig 30 százalék körül állt. Két évvel később a mindössze 10 százalékos részesedéssel bíró WordPerfectet és a Quattro Prót jelentős veszteséggel 170 millió dollárért adták el a Corelnek, amely a mai napig a WordPerfect tulajdonosa.

A Microsoft a tárgyalás során azzal érvelt, a Novell csak saját lassúságának köszönhette, hogy a WordPerfect és a Quattro Pro elvesztette piaci részesedését és jelentőségét. A WordPerfect első 32 bites verziója, a 7.0 csak 1996 májusában, kilenc hónappal a Windows 95 és az Office 95 után érkezett, már a Corel égisze alatt. A szoftver rendkívül instabilnak bizonyult - a Novell szerint azért, mert a Microsoft számos információt visszatartott az operációs rendszeréről -, és nem kapta meg a "Designed for Windows 95" logót sem.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A Microsoft 2004 novemberében, alig egy héttel a WordPerfect és a Quattro Pro kapcsán megindított pert megelőzően több mint félmilliárd dollárt fizetett a Novellnek a NetWare operációs rendszerrel kapcsolatos per lezárásaként. A Novell akkori közleménye szerint a két vállalat között tárgyalások folytak a WordPerfect kapcsán kialakult helyzet rendezésére is, azonban azok nem jártak eredménnyel. A Novell már akkor közölte, hogy pert fog indítani a Microsoft ellen. A vállalat 1,3 milliárd dolláros kártérítésre tartott igényt.

11:1

A hét éve húzódó per pénteken eredménytelenül ért véget a Salt Lake City (Utah) kerületi bíróságon, miután az esküdtszék három napos tanakodás után sem tudott egyhangú álláspontra jutni és a vélemények nem közeledtek. Az amerikai jogrendszerben az esküdtszék minden tagjának egyhangú döntést kell hoznia az ítélethirdetéshez, most 11 esküdt a Novellnek adott igazat, a tizenkettedik esküdt, Corbin Alvey, egy 21 éves biztonsági őr azonban szilárdan kitartott amellett, hogy a Novell a két hónapig tartó tárgyalássorozat alatt nem tudta meggyőzni. A per így eredménytelenül zárult. A Novell jogászai újratárgyalást kértek egy új esküdtszékkel, a Microsoft pedig az ügy ejtését.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról