Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 14. 16:26

Ejtették a Sony ellen a PS3 Linux-támogatása miatt indított pereket

Megszüntették a Sony ellen indított csoportos kereseti eljárást, amelyben a konzolt vásárlókat képviselő magánszemélyek kártérítést követeltek a cégtől, amiért az letiltotta a Linux használatát a játékgépen.

A Sony 2010 márciusában jelentette be hogy biztonsági okok miatt eltávolítja a Linux futtatásának lehetőségét a PlayStation 3 konzolból. A 2010. április 1-én megjelent 3.21 verziójú rendszerszoftverből már hiányzott az Other OS menüpont és a gép merevlemezén tárolt Linux rendszerkép is hozzáférhetetlenné vált. Azok a felhasználók, akik ragaszkodtak a Linux használatához és letiltották az új firmware telepítését, egyben elvágták magukat a Sony online szolgáltatásaitól és az újabb játékok futtatásának lehetőségétől, amelyek az új rendszerszoftvert igényelték.

Biztonságos?!

A konzolgyártó - feltehetően - azért döntött a Linux-futtatás letiltása mellett, mert nem sokkal korábban napvilágot látott egy hír, amely szerint az iPhone védelmét megtörő, George Hotz nevű hacker sikeresen bejutott a konzol hypervisorába és saját kódot hajtott végre. A technika a Linux kernel időzített memóriamanipulációjának és a PS3 egy memóriasínjére csatlakoztatott FPGA elektronikai zavarásának kombinációjára épített. Noha a kalózkodást ez a hack nem tette lehetővé, a Sony mégis letiltotta a Linuxot a PlayStation 3-ból - a 2009 őszén érkezett "vékony" verzióba a képesség már bele sem került. (A másolt játékok futtatását lehetővé tevő törés 2010 legvégén látott napvilágot.)

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A vállalat döntése hatalmas felzúdulást váltott ki a különféle fórumokon - egyes felhasználók érthető módon csalódottságukat fejezték ki, mások pedig pénzüket követelik vissza, mivel, mint mondják, egy olyan képességet távolítanak el a PS3-ból, amely része volt az eredeti terméknek, sőt mi több, az egyik fő oka volt a vásárlásnak. A Sony a PlaySatation 3 piaci bevezetésekor épp a Linux futtatásának lehetőségét emelte ki egyik előnyként az Xbox 360-nal és a Nintendo Wiivel szemben.

2010. április 1. óta nincs ott az "Install Other OS"

A csalódott vevők csoportos keresetet indítottak a Sony ellen, amiért a japán vállalat megszegte az ígéretét, a felhasználókat pedig válaszút elé állította: vagy megtartják a korábbi firmware-t és a Linux futtatásának lehetőségét, vagy tovább tudják használni a konzol többi funkcióját, amelyek eléréséhéhez az új firmware telepítése vált szükségessé. "A [Linux] letiltás nem csak a Sony és a vásárlók között létrejött szerződés megszegése és a jó hiszemű és tisztességes kereskedelmi gyakorlattal ellenkezik, hanem megtévesztő üzleti magatartás is, amelynek több millió gyanútlan vevő esett áldozatául" - áll a keresetben.

Nem állt meg a bíróságon

A magyar jogrendszerben nem létező, de az Egyesült Államokban elterjedtnek számító csoportos keresetekben a felperes a céggel szemben nem csak magát, hanem az összes lehetséges károsultat is képviseli. A bíróság idén februárban egy kivételével a kereset minden pontját elutasította. Richard Seeborg bíró szerint akkor a felperesek nem tudták alátámasztani, hogy a Sony kötelezhető lenne a garanciaidőn túl is más operációs rendszer futtatásának biztosítására vagy a PlayStation Networkhöz (PSN) való hozzáférés biztosítására.

"Kétségtelenül érthető az elégedetlenség és a frusztráció, amit néhány PS3-tulajdonos átélhetett akkor, amikor a Sony bejelentette, megtagadja a PSN szolgáltatáshoz való hozzáférést [...]. Ügyfél-elégedettségi és vásárlói hűség szempontjából kérdéses [ez a gyakorlat]. Mindazonáltal a felperesek nem tudtak olyan tényeket vagy érvelést felhozni, amelyek alapján a Sonyt felelősségre lehetne vonni." Az ügyet így a bíróság tegnap végleg ejtette.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról