Szerző: Gálffy Csaba

2011. december 9. 13:48

Csendben itt a Llano második hulláma

Kibővült az AMD Llano kódnevű processzorcsaládja, a vállalat hét új processzorral bővítette a kínálatát. Érkezett egy új belépőmodell kis cache-sel és butított grafikus feldolgozóegységgel.

Bővítette a Llano-családba tartozó mobilprocesszorok kínálatát az AMD, a belépő kategóriától a csúcsig új két- és négymagos modellek jelentek meg. Az AMD korábban már bejelentette, hogy még az idén frissíteni fogja a Llano-lapkákat is tartalmazó Sabine platformot, így a lépés nem számít váratlannak. Az új processzorok már megjelentek az AMD honlapján.

Az új processzorok között négy -M jelölésű található, ezek alacsonyabb órajellel és fogyasztással rendelkeznek, mint az -MX végződésűek. A különbség nem elhanyagolható, az előbbi lapkák hőkerete 35 watt, míg utóbbiaké 45 watt. A hét új processzorból hat csupán inkrementális órajelnövekedést mutat - a korábbi modellekhez képest egyöntetűen 100 megahertzel magasabb frekvencián járnak. Ennek megfelelően a korábbi csúcsmodell A8-3530MX-et az A8-3550MX váltja a kínálat tetején, az 1,9 gigahertzes nominális és 2,6 gigahertzes Turbo Core sebesség 2 illetve 2,7 gigahertzre nőtt.

Az energiatakarékos, 35 watt maximális hődisszipációjú processzorok között az A8-3520M lett az új csúcsmodell, ez a lapka 1,6 (2,5) GHz-es órajelen dolgozik. A CPU-k mellé épített GPU-k sebessége nem változott, ahogy a Radeon-magoknak nevezett feldolgozóegységek száma sem nőtt. Egyéb változás a specifikációkban nem történt, sem a támogatott memória sebessége, sem a gyorsítótárak mérete nem módosult.

Teljesen új lapkának számít viszont az új belépőmodell, az A4-3305M jelű darab. Ennek mindössze 1 megabájtos másodszintű gyorsítótár jutott, órajele 1,8 (2,5) GHz a rendelkezésre álló hőkeret függvényében. A GPU is fogyókúrán esett át, a nagyobb testvéreknél megszokott 240 feldolgozóegység helyett az A4-3305M-ben csupán 160 maradt, igaz, az órajelet a korábbi 444 megahertzről 593-ra emelte a gyártó. Érdekes módon a specifikációk között ezt a GPU-t is HD 6480G-nek hívja az AMD, feltételezhetően a kevesebb, de magasabb órajelen járó egység hasonlóan teljesít mint az A4-sorozat más modelljei. A jelek alapján ez a modell olyan Llano magok tokozásával készül, amelyekben gyártási variancia miatt a cache és/vagy a GPU magok egy részét le kellett tiltani.

Az információk szerint a lapkák steppingje nem változott, így a már gyártásban lévő modellek BIOS-frissítés nélkül is tudják azokat fogadni. Az AMD az új lapkák árazását nem hozta nyilvánosságra.

a címlapról