Szerző: Koi Tamás

2011. December 09. 11:05:00

Jövőre jöhetnek az első gigabites Wi-Fi eszközök

Jövőre megkezdődhet a jelenleg használt, általánosan elterjedt Wi-Fi technológiákhoz képest többszörös adatátviteli sebességet biztosító új szabványok hódítása - jósolja a kommunikációs chipeket gyártó Broadcom.

Jöhetnek a draft-ac eszközök

A Broadcom egy, a héten tartott sajtóeseményen előrevetítette, már rövid távon megjelenhetnek a ma elterjedt, 802.11n szabványú Wi-Fi eszközökhöz képest jelentősen nagyobb átviteli sávszélességet biztosító rendszerek, melyek a nagyobb átviteli sebesség mellett nagyobb vételi rádiuszt is ígérnek. A többek közt rádiós vezérlőchipekben utazó Broadcom szerint az ezt lehetővé tevő 802.11ac vezeték nélküli szabvány implementálása nagyobb előrelépést jelent majd mind a fogyasztók, mind az iparág számára, mint a 802.11n-es rendszer megjelenése és elterjedése volt pár éve.

A jelenleg még szabványosítás alatt álló 802.11ac vezeték nélküli szabványt az előrejelzések szerint várhatóan csak 2013-ban véglegesíti a szabványalkotó testület, az IEEE, ettől függetlenül - akárcsak a 802.11n szabvány esetében - ez esetben is várható, hogy egyes eszközök már a szabvány előzetes specifikációjára ("draft") épülve piacra kerülhetnek. Az In-Stat korábbi becslése szerint már jövőre egymillió 802.11ac-kompatibilis eszköz kerülhet forgalomba, beleértve a routereket, vezeték nélküli hozzáférési pontokat és kliensoldali berendezéseket. Az új szabványnak megfelelő eszközök értékesítési volumene 2015-ben már elérheti a 350 millió darabot.

Akár 6,93 gigabit

A 802.11ac vezeték nélküli szabvány ezt elsősorban szélesebb frekvenciasáv, több stream összekapcsolásával valamint fejlettebb modulációs eljárás használatával érheti el. Az új szabvány a 802.11n rendszereknél használt legfeljebb 40 MHz széles sáv helyett 80 és 160 MHz-en is üzemel majd, 256-QAM modulációval, illetve 4 helyett legfeljebb 8 spatial stream használatával. Az új szabvány szerinti eszközök csak az 5GHz-es frekvenciasávban forgalmaznak.

HWSW képzés // AI és Scrum early A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!

Az új rendszer ennek köszönhetően elméletileg legalább 433 Mbps, maximum 6,93 Gbps vezeték nélküli adatátviteli sávszélességet nyújt, a tipikus átviteli sebesség pedig elérheti az 1,3 Gbps-t. A Broadcom szerint a gyorsabb WLAN-technológiák elterjedésére elsősorban az otthoni szórakoztatóelektronikai rendszerek használata során mutatkozik igény, így például a több videostream egyidejű továbbítása a jelenlegi rendszerekkel nem minden esetben biztosítható zökkenőmentesen - a cég szerint ezt a problémát is megoldja a 802.11ac szabvány bevezetése.

Lapunknak nyilatkozó iparági szakértők szerint a Broadcom ezúttal kissé előreszaladt a következő technológiai lépcsőfok propagálásával. Nemes Dániel, a Biztributor Kft. ügyvezetője a HWSW-nek elmondta, a gyártók ma még a 802.11n szabványban rejlő lehetőségeket sem használják ki maradéktalanul, aminek leginkább a kliensoldali szűk keresztmetszet az oka.

A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!

a címlapról