Szerző: Koi Tamás

2011. december 9. 11:05

Jövőre jöhetnek az első gigabites Wi-Fi eszközök

Jövőre megkezdődhet a jelenleg használt, általánosan elterjedt Wi-Fi technológiákhoz képest többszörös adatátviteli sebességet biztosító új szabványok hódítása - jósolja a kommunikációs chipeket gyártó Broadcom.

Jöhetnek a draft-ac eszközök

A Broadcom egy, a héten tartott sajtóeseményen előrevetítette, már rövid távon megjelenhetnek a ma elterjedt, 802.11n szabványú Wi-Fi eszközökhöz képest jelentősen nagyobb átviteli sávszélességet biztosító rendszerek, melyek a nagyobb átviteli sebesség mellett nagyobb vételi rádiuszt is ígérnek. A többek közt rádiós vezérlőchipekben utazó Broadcom szerint az ezt lehetővé tevő 802.11ac vezeték nélküli szabvány implementálása nagyobb előrelépést jelent majd mind a fogyasztók, mind az iparág számára, mint a 802.11n-es rendszer megjelenése és elterjedése volt pár éve.

A jelenleg még szabványosítás alatt álló 802.11ac vezeték nélküli szabványt az előrejelzések szerint várhatóan csak 2013-ban véglegesíti a szabványalkotó testület, az IEEE, ettől függetlenül - akárcsak a 802.11n szabvány esetében - ez esetben is várható, hogy egyes eszközök már a szabvány előzetes specifikációjára ("draft") épülve piacra kerülhetnek. Az In-Stat korábbi becslése szerint már jövőre egymillió 802.11ac-kompatibilis eszköz kerülhet forgalomba, beleértve a routereket, vezeték nélküli hozzáférési pontokat és kliensoldali berendezéseket. Az új szabványnak megfelelő eszközök értékesítési volumene 2015-ben már elérheti a 350 millió darabot.

Akár 6,93 gigabit

A 802.11ac vezeték nélküli szabvány ezt elsősorban szélesebb frekvenciasáv, több stream összekapcsolásával valamint fejlettebb modulációs eljárás használatával érheti el. Az új szabvány a 802.11n rendszereknél használt legfeljebb 40 MHz széles sáv helyett 80 és 160 MHz-en is üzemel majd, 256-QAM modulációval, illetve 4 helyett legfeljebb 8 spatial stream használatával. Az új szabvány szerinti eszközök csak az 5GHz-es frekvenciasávban forgalmaznak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az új rendszer ennek köszönhetően elméletileg legalább 433 Mbps, maximum 6,93 Gbps vezeték nélküli adatátviteli sávszélességet nyújt, a tipikus átviteli sebesség pedig elérheti az 1,3 Gbps-t. A Broadcom szerint a gyorsabb WLAN-technológiák elterjedésére elsősorban az otthoni szórakoztatóelektronikai rendszerek használata során mutatkozik igény, így például a több videostream egyidejű továbbítása a jelenlegi rendszerekkel nem minden esetben biztosítható zökkenőmentesen - a cég szerint ezt a problémát is megoldja a 802.11ac szabvány bevezetése.

Lapunknak nyilatkozó iparági szakértők szerint a Broadcom ezúttal kissé előreszaladt a következő technológiai lépcsőfok propagálásával. Nemes Dániel, a Biztributor Kft. ügyvezetője a HWSW-nek elmondta, a gyártók ma még a 802.11n szabványban rejlő lehetőségeket sem használják ki maradéktalanul, aminek leginkább a kliensoldali szűk keresztmetszet az oka.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról