Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Több millió virtuális gépet újraindít az Amazon

Gálffy Csaba, 2011. december 08. 11:21
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Fokozatosan újraindítja az Amazon az EC2 felhős szolgáltatásában futó instance-eket (virtuális szervereket) - értesítette a cég tegnap a felhasználóit. A szolgáltatás folyamatosságát ez nem veszélyezteti, a kiszolgálók széthúzott hullámokban állnak le és indulnak újra.

Az Amazon a felhasználók felé kiküldött értesítő emailben tájékoztatott az instance-ek automatikus újraindítási időpontjáról. Az interneten elérhető példányok szerint az újraindításokra szaggatottan kerül sor, így a hasonló feladatot párhuzamosan ellátó virtuális szerverek közül a többség mindig működni fog. A levél szerint az instance-ek újraindulása néhány perc alatt lezajlik, ezután visszatöltődnek a korábbi beállítások és konfigurált paraméterek - a felhasználóknak így a tudomásul vételen kívül egyéb feladatuk nincsen. Ha azonban valamiért az automatikusan ütemezett újraindulás időpontja nem felel meg valamiért, akkor manuálisan korábban is újraindíthatóak a virtuális gépek, ilyenkor már az új, frissített szoftver fog felállni.

Az Amazon közleménye szerint a változatos frissítések telepítése folyamatos és általában a felhasználók felé transzparens módon történik. Néhány kritikus frissítés telepítésével azonban nem várják meg, amíg minden instance magától megáll, hanem beütemeznek egy automatikus újraindítási hullámot. "Ilyenkor különösen ügyelünk arra, hogy a szolgáltatás megszakadása ne következzen be ugyanazon régión belül található több Availability Zone-ban egyszerre, így a terhelést át tudják venni a még vagy már működő instance-ek" - mondta a szolgáltató. Az Amazon nem közölte, hogy a most kiértesített újraindításokhoz mely sebezhetőség javítása miatt lehet szükség, a szakértők szerint esélyes, hogy a Xen hypervisor biztonsági hibájának foltozásáról lehet szó. Ennek ellentmond, hogy a nem Debian alapú szolgáltatások, például a CentOS alapú, szintén EC2-ben futó Netflix is megkapta az újraindítási felszólítást.

Az Amazon álláspontja szerint az újraindítást megkövetelő gyakorlat általános az összes felhős szolgáltató körében, a biztonsági frissítések gyors telepítésével pedig a felhasználóik érdekeit védik meg. A frissítések telepítése és a futó szoftverek újraindítása ugyan triviálisnak számít az iparban, mindezt azonban több százezer illetve több millió kiszolgáló esetében zökkenőmentesen levezényelni nem kis feladat. Az újraindítást manuálisan elvégző felhasználók szerint a folyamat két-három percen belül lezajlik, az adott instance leállásától a munka újra felvételéig.

A javításoktól függetlenül az Amazon kiszolgálói jelenleg rendben működnek, fennakadás az elmúlt néhány napban sehol nem volt tapasztalható.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.