Szerző: Gálffy Csaba

2011. december 8. 11:21

Több millió virtuális gépet újraindít az Amazon

Fokozatosan újraindítja az Amazon az EC2 felhős szolgáltatásában futó instance-eket (virtuális szervereket) - értesítette a cég tegnap a felhasználóit. A szolgáltatás folyamatosságát ez nem veszélyezteti, a kiszolgálók széthúzott hullámokban állnak le és indulnak újra.

Az Amazon a felhasználók felé kiküldött értesítő emailben tájékoztatott az instance-ek automatikus újraindítási időpontjáról. Az interneten elérhető példányok szerint az újraindításokra szaggatottan kerül sor, így a hasonló feladatot párhuzamosan ellátó virtuális szerverek közül a többség mindig működni fog. A levél szerint az instance-ek újraindulása néhány perc alatt lezajlik, ezután visszatöltődnek a korábbi beállítások és konfigurált paraméterek - a felhasználóknak így a tudomásul vételen kívül egyéb feladatuk nincsen. Ha azonban valamiért az automatikusan ütemezett újraindulás időpontja nem felel meg valamiért, akkor manuálisan korábban is újraindíthatóak a virtuális gépek, ilyenkor már az új, frissített szoftver fog felállni.

Az Amazon közleménye szerint a változatos frissítések telepítése folyamatos és általában a felhasználók felé transzparens módon történik. Néhány kritikus frissítés telepítésével azonban nem várják meg, amíg minden instance magától megáll, hanem beütemeznek egy automatikus újraindítási hullámot. "Ilyenkor különösen ügyelünk arra, hogy a szolgáltatás megszakadása ne következzen be ugyanazon régión belül található több Availability Zone-ban egyszerre, így a terhelést át tudják venni a még vagy már működő instance-ek" - mondta a szolgáltató. Az Amazon nem közölte, hogy a most kiértesített újraindításokhoz mely sebezhetőség javítása miatt lehet szükség, a szakértők szerint esélyes, hogy a Xen hypervisor biztonsági hibájának foltozásáról lehet szó. Ennek ellentmond, hogy a nem Debian alapú szolgáltatások, például a CentOS alapú, szintén EC2-ben futó Netflix is megkapta az újraindítási felszólítást.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Amazon álláspontja szerint az újraindítást megkövetelő gyakorlat általános az összes felhős szolgáltató körében, a biztonsági frissítések gyors telepítésével pedig a felhasználóik érdekeit védik meg. A frissítések telepítése és a futó szoftverek újraindítása ugyan triviálisnak számít az iparban, mindezt azonban több százezer illetve több millió kiszolgáló esetében zökkenőmentesen levezényelni nem kis feladat. Az újraindítást manuálisan elvégző felhasználók szerint a folyamat két-három percen belül lezajlik, az adott instance leállásától a munka újra felvételéig.

A javításoktól függetlenül az Amazon kiszolgálói jelenleg rendben működnek, fennakadás az elmúlt néhány napban sehol nem volt tapasztalható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról