:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 7. 15:42

Górcső alá vették öt könyvkiadó és az Apple kartelljét

Vizsgálatot indított az Európai Bizottság versenyügyi hivatala annak feltárására, vajon öt könyvkiadó és az Apple a piaci versenyt korlátozó megállapodást kötöttek-e. A vizsgálatban szereplő kiadók a Hachette Livre, a HarperCollins, a Simon & Schuster, a Penguin, valamint a Macmillan.

"A Bizottság meg fogja vizsgálni hogy ezek a kiadók és az Apple kötöttek-e illegális megállapodást vagy folytattak-e törvénytelen tevékenységet, ami akadályozta a szabad piaci versenyt" - áll a tegnap kiadott közleményben. "A Bizottság emellett vizsgálni fogja a fent megnevezett öt kiadó és az ekönyv-kereskedők között létrejött ügynökségi megállapodásokat."

A kiadók szabták a kiskereskedelmi árakat

Az Apple iBookstore megnyitása előtt az ebookokat a kiadók rendszerint nagykereskedelmi áron értékesítették ebookjaikat az üzleteknek, amelyek aztán tetszőleges áron adták tovább őket a vevőknek  a bevételen pedig általában 30-70 százalékos arányban osztoztak. Annak érdekében, hogy az Amazon fenntartsa a Kindle ekönyv-olvasó és a hozzá tartozó online áruház iránti érdeklődést az iPad megjelenése idején, komoly árleszállításokkal, néha 5 dollárért kínálta a legkeresettebb könyveket. Az Apple ezzel szemben olyan árazási modellt kínált, amelyben a kiadók határozták meg a könyvek árát, így azokat nem lehetett kedvezménnyel árusítani.

"A Bizottságnak aggodalmai vannak, hogy ez megsértheti az EU trösztellenes szabályait amelyek tiltják a kartellezést és a korlátozó üzleti magatartást" - áll az közleményben, amely azt is nyomatékosítja, hogy a vizsgálat megindulása nem jelenti azt, hogy az említett vállalatok jogtalanul jártak volna el. Hogy az eljárás lefolytatása mennyi időt vesz igénybe, nem tudni, a Bizottság mindenesetre prioritásként kezeli az ügyet. A Wall Street Journallal a Simon & Schuster és a HarperCollins mindössze annyit közölt, a vizsgálat folyamán együttműködnek a hatóságokkal, a Macmillan tulajdonosa, a Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck ugyanakkor leszögezte, az őt ért vádak alaptalanok.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kötött árazás nem csak az európai hatóságnak keltette fel a figyelmét, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma is hasonló vizsgálatot indított, illetve két amerikai állam, Texas és Connecticut ügyészsége is, írja a Wall Street Journal. A brit Fair Trade Commission már korábban tűz alá vette az ügynökségi árazási modellt, a szervezet tájékoztatása szerint saját vizsgálatát most lezárja és "együttműködik az Európai Bizottsággal az ügyben, hogy a brit vásárlók számára biztosan a legjobb eredmény szülessen."

Másnak is szúrja a szemét az ebookpiac

Ez ebookok piacán tapasztalható anomáliák egy ideje már az EU célkeresztjében vannak. Neelie Kroes, az Európai Bizottság "digitális menetrendjéért" felelős vezetője októberben az Európai Könyvkiadók Szövetségével tartott megbeszélésen  úgy vélekedett, a cégek nem zárhatják be az olvasókat saját platformjukba. “Ahogyan az e-kiadói üzlet fejlődik, át kell gondolnunk, hogyan lehet létrehozni interoperabilitást a szereplők között” - mondta Kroes. "Ez azt jelenti például, hogy az emberek bármelyik eszközre kell, hogy tudjanak tartalmat vásárolni bármelyik szolgáltatótól, s az átvihető kell legyen a saját eszközei között, illetve a könyvnek a tulajdonában kell maradnia az eszköz élettartamán túl is”.

Egy másik javaslat a tagországok kormányainak idegeit borzolhatja fel, a formátum mellet az e-könyvekkel kapcsolatban a legtöbb vita az árazással kapcsolatos. A legtöbb EU-s tagországban a papírkönyvek kedvezményes ÁFA-kulcs alá tartoznak, sőt, egyes esetekben teljesen adómentesek, míg az elektronikus kiadványok magasabb adókulcs alá esnek - így fordulhat elő, hogy egy könyv nyomtatott és elektronikus verzióján más-más összegű az ÁFA, noha a tartalmuk nyilvánvalóan ugyanaz. Kroes javaslata szerint az országok kormányainak ezen változtatnia kellene, s egy szintre kell hozni a nyomatott könyvek és az e-könyvek adószintjeit.

 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.