Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Felborították a magyar piacot a mikroszerverek

Bodnár Ádám, 2011. december 20. 08:37
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A tavalyinál majdnem harmadával több szerver fogyott 2011 harmadik negyedévében Magyarországon, derül ki az IDC adataiból. A regionális trendektől elszakadó növekedés a HP mikroszerverek megjelenésének köszönhető.

hirdetés

A mikroszerverek húzták a számokat

2011 őszi negyedévében több mint 4 ezer szervert adtak el a gyártók Magyarországra, tudta meg lapunk az IDC piackutató vállalattól - a volumen növekedése majdnem 30 százalékos volt, a szállítások erőteljesen eltolódtak a belépő szintű gépek irányába. Mindkét trend szembemegy a régióra és a világpiacra is jellemző, a virtualizációs és konszolidációs projektek okán a keresletet az erőteljesebb, jobban kiépített, drágább konfigurációk felé toló igény erősödésével.

Az ördög, ahogy mondják, itt is a részletekben lakozik. A magyar szerverpiaci számokat a T-Systems Virtualoso Server szolgáltatás keretén belül, kis- és mikrovállalkozások számára bérbeadott HP "mikroszerverek" beszállítása tolta meg. Úgy tudjuk, a HP közel ezer olcsó, kis méretű, alacsony fogyasztású kiszolgálót importált Magyarországra, a 4 ezer darab körüli szerverpiac képét ezek a cipősdoboz méretű, AMD Turion II processzorra épülő, jóval 100 ezer forint alatt kapható gépek rendezték át. A magyar szerverpiac ezeknek köszönhetően jelentős volumenbővülés mellett stagnáló bevételt ért el a harmadik negyedévben.

Helybenjárás

Az olcsón megvásárolt, drágán üzemeltetett technológia alapjaiban meghatározza a magyar vállalatok informatikai kultúráját és a körből nem is látszik kitörés. A válság közepette az IT-büdzsékből a fejlesztésre szánt keretet lehetett legkönnyebben kihúzni, az üzemeltetéshez nyúlni nehezebb, hisz "az IT-nek működnie kell". A fejlesztésre fordítható erőforrások szűkülése ugyanakkor rákényszeríti az IT-részlegeket arra, hogy a lehető legolcsóbban vásároljanak és lehetetlenné teszi a működési költségek csökkentését célzó technológiák és módszerek (kezdeti befektetést igénylő) bevezetését is, amelyben általában a saját pozícióját féltő IT-szervezet is ellenérdekelt. Az eredmény: az IT-büdzsében egyre nagyobb a rugalmatlanul alakítható üzemeltetési kiadások aránya.

A mikroszervereket figyelmen kívül hagyva még borúsabb képet fest a piac: a HWSW által megkérdezett gyártók megítélése  szerint a gazdasági bizonytalanság közepette inkább csökkentek mint stagnáltak a szervereladások, a vásárlásoknál pedig még a korábbinál is fontosabb szerep jut a vételárnak - jóformán semmilyen más, a birtoklási költséget meghatározó tényező nem számít egy-egy alku során.

A hazai piacot hagyományosan az x86-os szerverek dominálják, ez most sem volt másképp, RISC/EPIC processzoros rendszerből a tavalyinál harmadával több, de még így is száznál jóval kevesebb fogyott. A piac itt már annyira kicsi, hogy egy néhány gépes üzlet is teljesen átrendezheti a képet, a megrendelésekért hajtó gyártók pedig akár irreális kedvezményeket is képesek adni az ügyfeleknek - ennek fényében a több mint 30 százalékos volumennövekedésből és a 10 százalék körül csökkenő forgalomból messzemenő következtetéseket levonni nem lehet.

A regionális számok: borús kilátások

Az EMEA régióban a szerverpiac lényegében stagnált a harmadik negyedév során, az IDC adatai szerint a 3,2 milliárd dolláros forgalom 0,6 százalékkal magasabb mint egy éve, miközben a leszállított darabszám 1 százalékkal 547 ezer darab alá csökkent - a nyugat-európai piac csökkenését ellensúlyozni tudta a kelet-európai országokban, illetve a Közel-Keleten mutatott bővülés.

"A szerverpiac a lassulás jeleit mutatja, ahogy világszerte romlanak a makrogazdasági körülmények" - mondta Beatriz Valle, az IDC elemzője. "A nagyon erős második negyedév után, amely hét éve nem látott növekedést hozott, a harmadik negyedéves adatok azt mutatják, máris jelentkeznek a keresletet visszafogó hatások, mint amilyen az eurozóna válsága, a szigorú költségvetési politikák és a privát szektor gyengülése."

Ahogy a világpiacot, úgy az EMEA régiót is az x86 szerverek forgalma határozza meg elsősorban, a negyedév során értékesített kiszolgálók több mint 98 százalékát tették ki. Az x86 gépek volumene 3,5 százalékkal nőtt éves szinten, miközben az x86-on kívüli világ meredek, 13,9 százalékos darabszám szerinti csökkenést mutatott és a forgalmuk is 6,5 százalékkal olvadt - ebben jelentős szerepe volt az Itanium-alapú gépek iránti kereslet megbicsaklásának, amelyet az Oracle tavaszi bejelentése váltott ki. Az Itanium szerverek forgalma így már csak harmadát teszi ki az IBM Powerre épülő gépekének. A legnépszerűbb operációs rendszer a Windows volt 53 százalékos bevételarányos részesedéssel, a legnagyobb növekedést azonban a Linux érte el, éves szinten 5,1 százalékost.

(Forrás: IDC)

A gyártók versenyét továbbra is toronymagasan a HP vezeti, a vállalat bevételarányos részesedése az Itanium-eladások összeomlása ellenére is 40 százalék feletti volt a negyedévben, második helyen az IBM állt 26,4 százalékos részesedéssel - mindkét cég bevétele csökkent tavalyhoz képet. Nem úgy mint a harmadik helyezett Dellé, amely több mint 17 százalékkal növelte szerverpiaci árbevételét és ezzel 13,2 százalékra tornázta részesedését. Forgalom alapján a negyedik legnagyobb szervergyártó az Oracle/Sun, amely az összeolvadás okozta sokkot kiheverve majdnem harmadával növelte szervereladásait, de részesedése így is csak 7,3 százalék volt.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.