Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 20. 08:37

Felborították a magyar piacot a mikroszerverek

A tavalyinál majdnem harmadával több szerver fogyott 2011 harmadik negyedévében Magyarországon, derül ki az IDC adataiból. A regionális trendektől elszakadó növekedés a HP mikroszerverek megjelenésének köszönhető.

A mikroszerverek húzták a számokat

2011 őszi negyedévében több mint 4 ezer szervert adtak el a gyártók Magyarországra, tudta meg lapunk az IDC piackutató vállalattól - a volumen növekedése majdnem 30 százalékos volt, a szállítások erőteljesen eltolódtak a belépő szintű gépek irányába. Mindkét trend szembemegy a régióra és a világpiacra is jellemző, a virtualizációs és konszolidációs projektek okán a keresletet az erőteljesebb, jobban kiépített, drágább konfigurációk felé toló igény erősödésével.

Az ördög, ahogy mondják, itt is a részletekben lakozik. A magyar szerverpiaci számokat a T-Systems Virtualoso Server szolgáltatás keretén belül, kis- és mikrovállalkozások számára bérbeadott HP "mikroszerverek" beszállítása tolta meg. Úgy tudjuk, a HP közel ezer olcsó, kis méretű, alacsony fogyasztású kiszolgálót importált Magyarországra, a 4 ezer darab körüli szerverpiac képét ezek a cipősdoboz méretű, AMD Turion II processzorra épülő, jóval 100 ezer forint alatt kapható gépek rendezték át. A magyar szerverpiac ezeknek köszönhetően jelentős volumenbővülés mellett stagnáló bevételt ért el a harmadik negyedévben.

Helybenjárás

Az olcsón megvásárolt, drágán üzemeltetett technológia alapjaiban meghatározza a magyar vállalatok informatikai kultúráját és a körből nem is látszik kitörés. A válság közepette az IT-büdzsékből a fejlesztésre szánt keretet lehetett legkönnyebben kihúzni, az üzemeltetéshez nyúlni nehezebb, hisz "az IT-nek működnie kell". A fejlesztésre fordítható erőforrások szűkülése ugyanakkor rákényszeríti az IT-részlegeket arra, hogy a lehető legolcsóbban vásároljanak és lehetetlenné teszi a működési költségek csökkentését célzó technológiák és módszerek (kezdeti befektetést igénylő) bevezetését is, amelyben általában a saját pozícióját féltő IT-szervezet is ellenérdekelt. Az eredmény: az IT-büdzsében egyre nagyobb a rugalmatlanul alakítható üzemeltetési kiadások aránya.

A mikroszervereket figyelmen kívül hagyva még borúsabb képet fest a piac: a HWSW által megkérdezett gyártók megítélése  szerint a gazdasági bizonytalanság közepette inkább csökkentek mint stagnáltak a szervereladások, a vásárlásoknál pedig még a korábbinál is fontosabb szerep jut a vételárnak - jóformán semmilyen más, a birtoklási költséget meghatározó tényező nem számít egy-egy alku során.

A hazai piacot hagyományosan az x86-os szerverek dominálják, ez most sem volt másképp, RISC/EPIC processzoros rendszerből a tavalyinál harmadával több, de még így is száznál jóval kevesebb fogyott. A piac itt már annyira kicsi, hogy egy néhány gépes üzlet is teljesen átrendezheti a képet, a megrendelésekért hajtó gyártók pedig akár irreális kedvezményeket is képesek adni az ügyfeleknek - ennek fényében a több mint 30 százalékos volumennövekedésből és a 10 százalék körül csökkenő forgalomból messzemenő következtetéseket levonni nem lehet.

A regionális számok: borús kilátások

Az EMEA régióban a szerverpiac lényegében stagnált a harmadik negyedév során, az IDC adatai szerint a 3,2 milliárd dolláros forgalom 0,6 százalékkal magasabb mint egy éve, miközben a leszállított darabszám 1 százalékkal 547 ezer darab alá csökkent - a nyugat-európai piac csökkenését ellensúlyozni tudta a kelet-európai országokban, illetve a Közel-Keleten mutatott bővülés.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

"A szerverpiac a lassulás jeleit mutatja, ahogy világszerte romlanak a makrogazdasági körülmények" - mondta Beatriz Valle, az IDC elemzője. "A nagyon erős második negyedév után, amely hét éve nem látott növekedést hozott, a harmadik negyedéves adatok azt mutatják, máris jelentkeznek a keresletet visszafogó hatások, mint amilyen az eurozóna válsága, a szigorú költségvetési politikák és a privát szektor gyengülése."

Ahogy a világpiacot, úgy az EMEA régiót is az x86 szerverek forgalma határozza meg elsősorban, a negyedév során értékesített kiszolgálók több mint 98 százalékát tették ki. Az x86 gépek volumene 3,5 százalékkal nőtt éves szinten, miközben az x86-on kívüli világ meredek, 13,9 százalékos darabszám szerinti csökkenést mutatott és a forgalmuk is 6,5 százalékkal olvadt - ebben jelentős szerepe volt az Itanium-alapú gépek iránti kereslet megbicsaklásának, amelyet az Oracle tavaszi bejelentése váltott ki. Az Itanium szerverek forgalma így már csak harmadát teszi ki az IBM Powerre épülő gépekének. A legnépszerűbb operációs rendszer a Windows volt 53 százalékos bevételarányos részesedéssel, a legnagyobb növekedést azonban a Linux érte el, éves szinten 5,1 százalékost.

(Forrás: IDC)

A gyártók versenyét továbbra is toronymagasan a HP vezeti, a vállalat bevételarányos részesedése az Itanium-eladások összeomlása ellenére is 40 százalék feletti volt a negyedévben, második helyen az IBM állt 26,4 százalékos részesedéssel - mindkét cég bevétele csökkent tavalyhoz képet. Nem úgy mint a harmadik helyezett Dellé, amely több mint 17 százalékkal növelte szerverpiaci árbevételét és ezzel 13,2 százalékra tornázta részesedését. Forgalom alapján a negyedik legnagyobb szervergyártó az Oracle/Sun, amely az összeolvadás okozta sokkot kiheverve majdnem harmadával növelte szervereladásait, de részesedése így is csak 7,3 százalék volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról