Szerző: Dojcsák Dániel

2011. december 6. 12:27

HTML5 játékfejlesztő verseny indul diákoknak

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és a Microsoft Magyarország közösen hirdetett középiskolás diákok számára HTML5 játékfejlesztő versenyt. A januárig tartó megmérettetés győztesei a Sydney-i Imagine Cup döntőre is eljuthatnak.

A versenyre nevező középiskolai diákok bármilyen játékprogrammal nevezhetnek, az egyetlen megkötés, hogy az kizárólag HTML5 és JavaScript technológiák használatával készüljön. A nevezőnek egy általuk választott játék logikáját kell implementálniuk, az nem számít, hogy teljesen elkészül-e a program, de legalább egy végigvihető pályát tartalmaznia kell. A beküldött programok egy elbírálás után felkerülnek a html5jatekok.hu oldalra, ahol ki is próbálhatóak.

Fontos megjegyezni, hogy a játékok nem tartalmazhatnak semmilyen beépülő modult, sem Flash, sem Silverlight, sem ActiveX elemeket,  illetve hibátlanul kell működniük Internet Explorer 9 alatt. A cél a Microsoft részéről saját böngészőjének népszerűsítése mellett, hogy a HTML sztenderdizálásának folyamatára felhívja a figyelmet és elősegítse a platformfüggetlen HTML5 és JavaScript technológiák terjedését. A versenyen részt vehet bármely nappali tagozatos, magyarul tudó középiskolás diák, beleértve a határon túli magyar középiskolásokat is.

A négytagú zsűri által legjobbnak ítélt játék fejlesztői egy-egy Nokia Lumia 710 Windows Phone 7-es készülékkel lehetnek gazdagabbak, illetve az a számítástechnika tanár, akinek a legtöbb diákja ad le érvényes pályázatot, egy Nokia Lumia 800 okostelefont kap. A Facebookon legnépszerűbb (lájkok alapján) játék készítője pedig egy Xbox 360-nal és Kinecttel éesz gazdagabb. A legjobb versenyzők pedig nevezhetnek a jövő évi Microsoft Imagine Cup globális megmérettetésre is, ha valaki bejut a legjobbak közé, az elutazhat Sydney-be az Imagine Cup 2012 döntőjére.

A játékról bővebb információkat, a pontos technikai feltételeket, illetve a fejlesztéshez hasznos tananyagokat és példajátékokat a html5jatekok.hu oldalon találhatnak az érdeklődők. Illetve ugyanitt lesznek elérhetőek a beküldött játékok is a közönség számára.

a címlapról