Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 30. 10:57

Megkapta az első nagyobb frissítést az Office 365

Alig több mint egy éve hogy a Microsoft bejelentette az Office 365 felhőszolgáltatást, ami idén nyáron indult el éles üzemben, máris megérkezett hozzá az első komolyabb funkciófrissítés.

A Business Prodictivity Online Suite utódának is tekinthető Office 365 szolgáltatáscsomag tartalmaz mobil eszközökről és böngészőből is elérhető 25 gigabájtos e-mail postafiókot, naptárat és névjegyzéket (Exchange Online), csoportmunka-támogatást (SharePoint Online), valamint üzleti kommunikációs szolgáltatásokat, azaz azonnali üzenetküldést, jelenlétérzékelést és virtuális hang- és videokonferenciát (Lync Online) - valamint természetesen magát az Office-t.

A vállalat persze megragadta az alkalmat a szolgáltatás fényezésére is, a tegnap kiadott közlemény szerint az Interbrand Top 100 listán szereplő cégek közül 40 már Office 365 felhasználó, az új ügyfelek között van az élelmiszeriparban utazó Campbell Soup és a Marie Claire magazinkiadó. A clioudból elérhető kommunikációs és kollaborációs csomag elsősorban a kisvállalatok körében népszerű, az előfizetők 90 százalékát 50 főnél kisebb cégek adják, adta hírül a Microsoft. A kisvállalatok számára a konstrukció legfőbb vonzereje, hogy hozzájuthatnak ugyanazokhoz a fejlett irodai megoldásokhoz, amelyeket a nagyvállalatok használnak, de nem kell szervert vagy infrastruktúrát vásárolniuk és üzemeltetniük, és hosszas bevezetési projekt helyett rögtön elkezdhetik a rendszer használatát, a munkatársaknak elég egy böngészővel rendelkező PC.

Az Office 365 bejelentés azonban elsősorban a technikai újdonságokról szól, a Microsoft szerint több mint 30 kisebb-nagyobb fejlesztés történt most, ezek közül igyekszünk kiemelni a legfontosabbakat. A SharePoint Online-ban a Business Conectivity Services végre lehetővé teszi a felhasználó cégek számára hogy külső adatforrásokat, például a vállalati tűzfal mögött található üzleti alkalmazásokat (SAP, stb.) csatornázzanak be Windows Communication Foundation Web Services-en keresztül. Újdonság, hogy az Office 365 adminisztrátorok SMS-sel kérhetik a jelszavuk resetelését. A klienseléréseket a korábbinál jobban le tudják korlátozni az adminok, akár IP-cím szerinti blokkolás is kérhető, ilyenkor az Exchange ActiveSync forgalmon kívül minden külső hozzáférést (pl. Outlook) letilt az Office 365, csak böngészőalapú kliensek használhatók.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A SkyDrive is jelentős frissítésen esett át, a Microsoft számos olyan képességet implementált, amit az ügyfelek régóta kértek Ezek közé tartozik a mappa helyett fájlszintű megosztás lehetősége, a megosztás Facebookon és LinkedInen vagy email segítségével, a dokumentumok weboldalba ágyazhatósága, a jobbklikkre felugró gyorsmenü, vagy éppen a többszörös fájlfeltöltés HTML5 Files API-n keresztül, drag-and-drop módszerrel.

Gyorsult is a SkyDrive, számos művelet (pl. fájlfeltöltés, törlés, másolás, mozgatás) a háttérben történik, illetve a szolgáltatás több elemet tölt előre a felhasználó bejelentkezésekor, így a dokumentumok megnyitása rövidebb ideig tart. Maga a bejelentkezés is rövidebb időt vesz igénybe, ígéri a Microsoft. A SkyDrive frissítés jobb PDF-támogatást is nyújt, egy PDF állományra kattintva a böngésző által támogatott PDF-néző indul el, ami az Internet Explorer, Firefox és Safari esetén többnyire az Adobr-féle plugint jelenti, Chrome-ban pedig a natív PDF-megjelenítőt.

Noha a Macek az üzleti világban továbbra is minimális elterjedtséget tudnak felmutatni, a Microsoft mégis fontosnak érezte hogy az Office 365 ezeken a gépeken is teljes körű támogatást kapjon. Ennek jegyében megjelent a a Lync kliens Mac OS X-re letölthető verziója, amely a windowsos változathoz hasonló funkcionalitással bír, megtalálható benne a jelenlét-érzékelés, a szöveges, hangos és videochat, valamint a dokumentum- és képernyőmegosztás és Outlookból közvetlenül lehet találkozókat kezdeményezni. A Microsoft ausztrál részlege a közelmúltban egy Twitter-üzenetben azt is elárulta, hamarosan többféle okostelefonra is jönni fog a Lync-kliens.

Az Office 365 újdonságairól részletesen itt lehet olvasni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról