Szerző: Koi Tamás

2011. november 29. 10:18

Multiplatformos okostelefon-felügyelet a RIM-től

Multiplatformos mobilmenedzsment-szolgáltatás fejlesztésén dolgozik a BlackBerry okostelefonokat gyártó Research in Motion. A cég azoknak a gyártóknak a készülékeit is támogatja, melyeknek köszönhetően az okostelefonok piacán jelentősen visszaszorult az elmúlt időszakban.

Egy még fejlesztés alatt álló vállalati menedzsment szolgáltatással első alkalommal nyit a BlackBerryket gyártó Research in Motion (RIM) a konkurens platformok, konkrétan az Android és az iOS felé. A BlackBerry Mobile Fusion segítségével a vállalati rendszergazdák hatékonyan és biztonságosan elláthatják a cégnél található összes okostelefon távmenedzsment-feladatait - mindez különösen azóta nehezen megoldható, hogy a dolgozók saját készülékei is megjelentek a vállalati informatikai rendszerekben.

E jelenségnek köszönhetően a RIM az utóbbi egy-másfél évben számottevő visszaesést volt kénytelen elkönyvelni az okostelefonok piacán: a cég globális piaci részesedése egy év alatt 15,5 százalékról 11 százalékra olvadt. A cég most leginkább az új, QNX-alapú BBX operációs rendszerre épülő BlackBerryk megjelenésében bízhat, emellett BlackBerry Mobile Fusionnel kapcsolatos tervek alapján jól látszik, hogy a RIM a szolgáltatások piacán is megpróbálja erősíteni a pozícióját.

A multiplatformos menedzsment-rendszer számos olyan funkciót kínál majd az androidos és iOS-es készülékeken, melyeket a BlackBerryken viszonylag régóta hozzáférhetők. Így a rendszergazdák a windowsos csoportházirendekhez hasonló profilokat állíthatnak be egységesen a cég informatikai infrastruktúrájához csatlakozó készülékeken, a rendszer továbbá engedi a távoli szoftverfrissítést, vagy különböző modulok telepítését is, mindezt egységes felületen kínálva, megkönnyítve ezzel az informatikai szakemberek dolgát.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A BlackBerry Mobile Fusion a fentiek mellett a dolgozóknál lévő telefonokon tárolt céges adatok biztonságára is komoly hangsúlyt fektet, így a menedzsment-felületen elérhetővé válik a kritikus adatok távoli törlése, vagy a készülék távoli lezárása arra az esetre, ha a dolgozó elvesztené a telefonját, vagy ellopnák tőle, és fennál az információk kompromittálásának a lehetősége.

Az új multiplatformos menedzsment-rendszer alapjait egy a RIM által idén felvásárolt müncheni cég, a ubitexx adja, jelenleg a zárt bétateszt zajlik néhány kiválasztott vállalati partnerrel. A RIM tervei szerint a BlackBerry Mobile Fusion március végén készülhet el.

a címlapról