Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 29. 10:40

Folytatódik az x86 térnyerése a szerverpiacon

A harmadik negyedévben tovább folytatódott az x86-os szerverek térnyerése, derül ki a Gartner által nyilvánosságra hozott adatokból. A szervereladások darabszáma 7,2 százalékkal 2,3 millió darabra nőtt, míg a piac értéke 5,2 százalékkal 12,97 milliárd dollárra emelkedett.

Az x86 húzza a szervereladásokat

A szervereladásokat továbbra is az x86-os gépek húzzák, a szállítások 7,6 százalékkal múlták felül a tavalyit, miközben az eladott gépek értéke 9,3 százalékkal 9 milliárd dollárra dagadt. A számok alapján tehát továbbra is nő az x86-os szerverek átlagos eladási ára, amit a konszolidációs, virtualizációs projektekkel lehet magyarázni - a vevők a nagyobb teljesítményű, nagyobb memóriakapacitású, magasabb rendelkezésre állású konfigurációkat részesítik előnyben. Az x86 egyre több helyen alternatívája a RISC/UNIX rendszereknek, amelyekhez mind teljesítményben, mind megbízhatóságban kezd felnőni.

Az x86-os szegmens legnagyobb negatív meglepetését a HP szolgáltatta: a ProLiant gépeivel a területet évek óta magabiztosan uraló vállalat a tavalyinál 3 százalékkal kevesebb, 684 ezer x86-os szervert tudott értékesíteni, igaz, változatlan bevétel mellett. A második legnagyobb x86-szállító a Dell volt, amely szintén csak átlag alatt, 3,2 százalékkal tudta növelni eladásait, de az IBM x86-szerver szállításai is csak 0,7 százalékkal bővültek.

Az x86-piacon a nagy növekedést a kisebb szállítók érték el, a Fujitsu, a Cisco és a Lenovo. A japán vállalat 5,6 százalékkal több x86-os szervert adott el mint egy éve, a Cisco megháromszorozta eladásait, az IBM x86-os szervereit licencelő Lenovo pedig 77 százalékkal növelte szállításait. A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy a három kisebb x86-szállító összesített eladásai meg sem közelítik a nagyokét egyelőre, kivéve az Oracle-t, amely szándékosan kivonult az x86-os tömegszerverek szegmenséből hogy a nagyobb értékű, szoftvert is tartalmazó integrált rendszerekre koncentráljon.

Kevesebb de drágább RISC/Itanium gép fogyott

A RISC/Itanium szegmensben továbbra is csökkennek az eladások, a Gartner szerint mindössze 46 ezer ilyen szerver fogyott a harmadik negyedévben ami 6,8 százalékos csökkenés, ugyanakkor az értékük 3,5 százalékkal 2,43 milliárd dollárra emelkedett, ami szinte kizárólag az IBM-nek köszönhető: a Nagy Kék sikerrel értékesíti ügyfeleinek a drágább Power6-alapú gépeket. A vállalat UNIX-bevételei ennek köszönhetően 27 százalékkal 1,21 milliárd dollárra ugrottak tavalyhoz képest - bevételarányosan az IBM-é a UNIX-piac majdnem fele. A legtöbb gépet az Oracle adja el, azonban az értékük mindössze 550 millió dollárt tett ki.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Tovább folytatódott a HP kanosszajárása a UNIX-piacon, az új generációs Integrity rendszerek iránti érdeklődés drámaian megcsappant, amikor az Oracle tavasszal bejelentette, nem fejleszt többé Itanium processzorokra. A két cég azóta perben áll, a HP szerint az Oracle szerződést szegett. A vállalat azóta előállt egy B-tervvel is, amelynek keretében 2013-ra üzleti kritikus x86 szervereket fejleszt az Integrityk és a HP-UX fejlesztésének kidolgozott technológiák felhasználásával. Azonban amíg ennek a gyümölcse be nem érik, a HP valószínűleg folyamatosan részesedést fog veszteni a UNIX-piacon, az új Itaniumok, a Poulson és a Kittson már csak a meglevő ügyfelek megtartására lehetnek elengedőek.

Csökkent a mainframe-ek piaca

Az x86-on és a RISC/Itanium rendszereken kívüli világ alig 3 ezer gépet tett ki, azonban az értékük 1,54 milliárd dollár volt - ezek jobbára mainframe-ek, ahol az IBM gyakorlatilag egyeduralkodónak számít. A kategória 12 százalékos bevételcsökkenést és 40 százalékos volumencsökkenést szenvedett el éves szinten, ami feltehetően annak tudható be, hogy 2010 harmadik negyedévében érkezett a piacra az IBM vadonatúj csúcskategóriás mainframe-je, a zEnterprise 196, amelynek sikerét az idén bemutatott olcsóbb "kistestvér", a zEnterprise 114 nem tudta megismételni.

A gyártók versenyét az IBM nyerte, a vállalat bevételarányosan a szerverpiac 29,7 százalékát szerezte meg, így alig előzte meg a 29,3 százalékkal álló HP-t. A harmadik Dell a vezető gyártók közül a legnagyobb bevételnövekedést produkálva 14,7 százalékra tornázta fel a részesedését, amit csak távolról nézhetett az 5,9 százalékos eredményt elérő Oracle. Az ötödik legnagyobb szervergyártó bevételt tekintve a Fujitsu volt 4,7 százalékkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.