Szerző: Folyó Gergely

2011. november 24. 08:24

Már ki lehet venni a jövő hotelszobáját

A Microsoft és a Novotel közösen álmodták meg a jövő hotelszobáját, amiben játékkonzolok, okostelefonok, tabletek és jelenleg még csak prototípusként létező eszközök hivatottak a kellemes időtöltés biztosítására. A 3120-as szobát már ki lehet venni, 200 euróba kerül éjszakánként.

A Novotel szállodalánc párizsi hoteljében alakították ki a 3120-as szobát, amit hangzatosan csak “a jövő szállodaszobájaként” emlegetnek a cégnél. A Montparnasse városrészben fekvő szállodában három hónapon keresztül üzemel majd a “szobakoncepció”, egészen február 14-ig lehet lefoglalni az éjszakánként 200 euróba kerülő szálláshelyet, ahol két felnőtt és két, 16 éven aluli gyermek fér el kényelmesen. Ha az ötlet beválik, a Novotel más szállodáiban megnyithatnak ehhez hasonló élményt kínáló szobákat.

Persze a bejelentés marketing szempontból értékes inkább, túlzás lenne azt állítani, hogy valóban a hotelszobák jövőjét látjuk - mindenesetre az érdekes, miként képzeli el a Microsoft a digitális otthont, még akkor is, ha az az otthon átmeneti. A szobát a kötelező nagyképernyős tévék mellett Xbox 360 konzolokkal és Kinect szenzorokkal is felszerelte természetesen a vállalat, a Kinectnek ráadásul nemcsak a játékban lesz szerepe, hanem az új idők szavára hallgatva más alkalmazások is vezérelhetők általa.

A Sensorit például egy interaktív tükör, ami a mozgásérzékelős kamera technológiájára támaszkodik és egyúttal kijelzőként működik: ha elé állunk, képes a testalkatunk felmérésére (ez alapján a felhasználót is be tudja azonosítani), fogmosás közben újságot olvashatunk rajta, más érzékelők közreműködésével pedig bizonyos betegségekre is figyelmeztet, ami után az orvosunkkal azonnali videochatelésbe kezdhetünk. A szoba egyik sarkában ott van a Microsoft által évekkel ezelőtt bemutatott Surface asztal is: a digitális bútor lapja egyúttal hatalmas érintőkijelző, amin a gyerekek játszhatnak, a felnőttek pedig dolgozhatnak, szórakozhatnak. A koncepcióban elvileg helyet kaptak Windows Phone operációs rendszerrel szállított okostelefonok és tabletek is, de azt már nem tudni, hogy milyen szerepet szántak nekik a tervezők.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Bár a szoba technológiai specifikációit egyik fél sem részletezte különösebben, és az sem világos, milyen alkalmazások segíthetik majd a szobában megszállókat, az biztos, hogy a franciául tudó látogatók nem szenvednek majd tartalomhiányban, ugyanis a NOVA rádióállomás és France BFM Business televíziócsatorna is részt vesz a projektben. A szoba stílusos, bár kissé steril belső dizájnt kapott, a faltól-falig fehér környezetet itt-ott színes festéssel és egyedi bútorokkal dobták fel a tervezők, még a billentyűzetek “Escape” és “Shift” gombjairól mintázott párnákat is találhatnak a beköltözők.

A Novotel és a Microsoft négy évvel ezelőtt kötött először megállapodást, akkor a redmondi vállalat Xbox 360 konzolok telepítésére vállalkozott a szállodalánc hoteljeinek közös helyiségeiben. Az egyelőre bizonytalan, hogy milyen lesz a digitalizált és okosított szálláshely fogadtatása, és az sem világos, hogy az érintett vállalatok mire számítanak a 3120-as szobától, amely egyelőre kísérleti jelleggel működik a következő három hónap folyamán.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.