:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 22. 13:03

Napelemes adatközpontot épít az IBM

Az IBM indiai szoftverfejlesztő központjának szervereinek táplálásába a napenergia is besegít. A Nagy Kék szerint a fejlett világ informatikai felzárkózását segítenék a napelemes adatközpontok, a technológia licencelhető.

Az energiaárak meredek emelkedése közepette a legváltozatosabb ötletek merültek fel az adatközpontok fogyasztásának leszorítására. Az IBM egy indiai projektben most a napenergia hasznosításával kísérletezik, azonban itt a cél elsősorban nem a takarékosság, hanem az adatközpont-telepítések függetlenítése az áramhálózattól, ami a fejlődő országokban sokszot megbízhatatlan, egyes régiókban pedig egyáltalán nincs.

Napelemes adatközpontot épít az IBM az indiai Bangalore-ban. A vállalat számításai szerint a több mint 550 négyzetméteres összfelületű napcella a cég szoftverfejlesztő központjának tetején az év 330 napján napi 5 órán keresztül mintegy 50 kilowattos teljesítményt ad le, amit az informatikai infrastruktúra energiaellátására fordítanak. Annak érdekében, hogy az egyenáramúsítás mintegy 10 százalékos teljesítményveszteségét elkerülje, a vállalat a legújabb trendeknek megfelelően DC táplálást alkalmaz mind az IT-berendezéseknél, mind a hűtésnél.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

"A napelemes technológia már évek óta létezik de eddig senki sem használta hatékonyan az informatikában" - mondta az IBM szerverrészlegének alelnöke. "Ez a telepítés, ami jelenleg az adatközpontunk energiaigényének közel 20 százalékát fedezi, az indiai laborunk legújabb fejlesztésinek egyike az okosabb adatközpontok terén" - tette hozzá Ponani Gopalakrishnan, az IBM India Software Lab vezetője.

A Nagy Kék a telepítést afféle "proof of conceptként" használja, hogy a napelemes technológiát más vállalatoknak értékesíthesse, elsősorban a fejlődő országokban, ahol ugyanis az informatikai fejlesztéseket, az adatközpontok méretét sokszor a megbízhatatlan vagy hiányzó elektromos hálózat fékezi. A napelemes táplálás lehetővé teszi az üzemeltető számára hogy legalább részben függetlenítse magát az elektromos hálózatoktól anélkül, hogy drága dízelgenerátorokat kelljen használnia.

A módszer hátránya, hogy egy területen minél többet süt a nap, általában annál nagyobb a napi átlaghőmérséklet is, így a szerverek hűtéséhez is több energia szükséges, ami az adatközpont energiahatékonyságát rontja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.