Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 22. 13:03

Napelemes adatközpontot épít az IBM

Az IBM indiai szoftverfejlesztő központjának szervereinek táplálásába a napenergia is besegít. A Nagy Kék szerint a fejlett világ informatikai felzárkózását segítenék a napelemes adatközpontok, a technológia licencelhető.

Az energiaárak meredek emelkedése közepette a legváltozatosabb ötletek merültek fel az adatközpontok fogyasztásának leszorítására. Az IBM egy indiai projektben most a napenergia hasznosításával kísérletezik, azonban itt a cél elsősorban nem a takarékosság, hanem az adatközpont-telepítések függetlenítése az áramhálózattól, ami a fejlődő országokban sokszot megbízhatatlan, egyes régiókban pedig egyáltalán nincs.

Napelemes adatközpontot épít az IBM az indiai Bangalore-ban. A vállalat számításai szerint a több mint 550 négyzetméteres összfelületű napcella a cég szoftverfejlesztő központjának tetején az év 330 napján napi 5 órán keresztül mintegy 50 kilowattos teljesítményt ad le, amit az informatikai infrastruktúra energiaellátására fordítanak. Annak érdekében, hogy az egyenáramúsítás mintegy 10 százalékos teljesítményveszteségét elkerülje, a vállalat a legújabb trendeknek megfelelően DC táplálást alkalmaz mind az IT-berendezéseknél, mind a hűtésnél.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

"A napelemes technológia már évek óta létezik de eddig senki sem használta hatékonyan az informatikában" - mondta az IBM szerverrészlegének alelnöke. "Ez a telepítés, ami jelenleg az adatközpontunk energiaigényének közel 20 százalékát fedezi, az indiai laborunk legújabb fejlesztésinek egyike az okosabb adatközpontok terén" - tette hozzá Ponani Gopalakrishnan, az IBM India Software Lab vezetője.

A Nagy Kék a telepítést afféle "proof of conceptként" használja, hogy a napelemes technológiát más vállalatoknak értékesíthesse, elsősorban a fejlődő országokban, ahol ugyanis az informatikai fejlesztéseket, az adatközpontok méretét sokszor a megbízhatatlan vagy hiányzó elektromos hálózat fékezi. A napelemes táplálás lehetővé teszi az üzemeltető számára hogy legalább részben függetlenítse magát az elektromos hálózatoktól anélkül, hogy drága dízelgenerátorokat kelljen használnia.

A módszer hátránya, hogy egy területen minél többet süt a nap, általában annál nagyobb a napi átlaghőmérséklet is, így a szerverek hűtéséhez is több energia szükséges, ami az adatközpont energiahatékonyságát rontja.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról