Szerző: Koi Tamás

2011. november 22. 08:18

A 20-as, 30-as és 70-es után jöhetnek az 50-es mobilszámok

Gyakorlatilag biztosra vehető, hogy rövidesen meg kell barátkozzunk egy új mobil előhívószám alkalmazásával, a küszöbön álló frekvenciaaukció, illetve a virtuális mobilszolgáltatók megjelenése miatt bővülhet a mostani triumvirátus.

A 20-as, 30-as és a 70-es mobilszámok után belátható időn belül feltűnhetnek az első olyan mobil hívószámok Magyarországon, melyek az 50-es előhívót, szakmai nevén SHS-t, vagyis szolgáltatás- és hálózatkijelölő számot használják. Az új számmezőt mindenképpen kiosztja az ebben illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), a kérdés már csak az, hogy ki lesz a jogosult.

A hazai mobilpiac jövőre mindenképpen új szereplővel, vagy szereplőkkel bővül: a Vodafone Magyarország szeptemberben jelentette be, hogy a Tesco Globál Áruházak Zrt.-vel közös céget alapítva virtuális mobilszolgáltatást indít a jövő év első felében. Ez a szolgáltató lesz az első igazi virtuális mobilszolgáltató hazánkban, mely saját ügyféladminisztrációt és autentikációt végez, valamint önálló jogi személyként szerződik. A piacbővítésre további lehetőséget ad, hogy az NMHH hosszú felkészülési szakaszt követően augusztusban közölte, frekvenciaaukción hirdeti meg a 900 MHz-es E-GSM sáv szabad blokkjait, mellyel elvben lehetővé válik, hogy a piac új, a már meglévő szolgáltatóktól teljesen független, saját infrastruktúrával rendelkező szolgáltatóval bővüljön.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Az NMHH elnökének 2/2011. (IX.26.) rendelete alapján mobiltelefon szolgáltatáshoz a 20-as, 30-as, 31-es, 50-es, 60-as és 70-es számmezőket lehet használni Magyarországon, ebből a Telenor, a Magyar Telekom és a Vodafone hármat leköt magának. A hatóság rendelete értelmében az 50-es számmező mellett szóba jöhet az egykor 450 MHz-es mobil rádiótelefon szolgáltatásnál felhasznált 60-as SHS igénybe vétele is.

A rendelet szövegezése szerint az 50-es és a 60-as szolgáltatás- vagy hálózatkijelölőszámok számozási tartományában előfizetői számmezők olyan, a hatóság által ezen rendelet hatálybalépését követően mobil rádiótelefon-szolgáltatás nyújtására bejegyzett szolgáltatók kérelmére köthetők le és jelölhetők ki, amelyek jogerős frekvenciahasználati engedéllyel rendelkeznek. Az NMHH a frekvenciahasználati engedéllyel rendelkező mobil rádiótelefon-szolgáltatók részére a hálózatukhoz eredetileg hozzárendelt SHS-hez tartozó előfizetői számmezőket köti le és jelöli ki. Amennyiben az adott számozási tartományban nincs kijelölhető számmező, a szolgáltató részére a 31-es SHS számozási tartományból jelölhető ki számmező.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról