Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 18. 11:11

Sosem volt ennyire olcsó a memória

Sosem lehetett ennyire olcsón memóriát vásárolni: a DRAMeXchange memóriatőzsde adatai szerint a 2 gigabites DDR3 chipek ára az azonnali piacon 70 dollárcent alá esett, november eleje óta majd 10 százalékot csökkentek az árak, ahogy a PC-piac növekedési kilátásait keresztülhúzta a thaiföldi árvíz.

A 2 gigabájtos DDR3 SO-DIMM memóriamodulok ára már a 10 dolláros lélektani határt közelíti, a 4 gigabájtos moduloké pedig már 20 dollár alá esett, jelenleg 18,50 dollár körül adják-veszik őket, áll a DRAMeXchange.com memóriatőzsde által nyilvánosságra hozott adatokban. Az élvonalbeli gyártóktól (pl. Micron, Hynix) származó 1333 MHz-es, 2 gigabites DDR3 chipek azonnali átlagára 71 cent, a másodvonalbeli cégek (pl. Nanya) termékeiért pedig mindössze 66 centet kérnek. Ez már bőven a legnagyobb, legfejlettebb gyártók önköltségi ára alatt van, vagyis a cégek készpénzt vesztenek az eladásokkal.

A thaiföldi árvíz hazavágja a PC-piacot és a memóriapiacot

A memóriaárak csökkenése októberben megállt, aztán novemberben folytatódott, ahogy megérkeztek az első aggasztó hírek Thaiföldről. Az országban koncentrálódik a világ merevlemez-gyártásának jelentős része, illetve a meghajtókban kulcsfontosságúnak számító alkatrészek előállítása is. Az áradások több gyártónál is fennakadásokat okoztak a termelésben, ami merevlemez-hiányhoz vezetett - az árak az egekbe szöktek.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A hiány a PC-eladásokra is rányomja a bélyegét, a gyártók a negyedik negyedéves eladásokat valószínűleg még fennakadások nélkül teljesíteni tudják, azonban az első negyedéves PC-forgalmat már érzékenyen fogja érinteni az eset, a kevesebb PC eladása miatt pedig memóriachipekre, modulokra is kisebb az igény. Egyelőre nem tudni, meddig tart a merevlemez-hiány, abban a legtöbb gyártó és elemzőcég egyetért, hogy 2012 közepéig biztosan, de a Seagate szerint akár 2012 második felére is áthúzódhat.

Nem nagyon van lejjebb

A DRAMeXchange szerint ennek hatására jövőre mindössze 28 százalékkal növekedik a gyártók által leszállított memóriakapacitás, a korábban megszokott 40-50 százalék helyett. Igaz, az ultramobil eszközök mint az okostelefonok és a tabletek népszerűsége várhatóan jövőre is töretlenül növekedik, azonban ezek a készülékek jóval kevesebb DRAM-ot tartalmaznak mint a PC-k, a jellemző DRAM-kapacitás 512-1024 megabájt, szemben a PC-k 2-4, nem ritkán 8 gigabájtjával. A DRAMeXchange szerint a memóriaárak emelkedésére 2012 második fele előtt nem érdemes számítani.

Pei Lin Pai, a Nanya Technology szóvivője szerint "innen már nem nagyon eshetnek tovább" a memóriaárak. A memóriapiaci túlkínálat miatt az év első kilenc hónapját majdnem 1 milliárd dolláros veszteséggel záró Nanya 10-20 százalékkal csökkenti kibocsátását és hasonló lépésre szánta el magát az Elpida is, amely idén egyszer már kénytelen volt visszafogni a termelését 25 százalékkal. Shih Yen-shiang, tajvani ipari miniszter tegnap közölte, az ország vezetése segítséget fog nyújtani a bajba jutott memóriagyártóknak (Nanya, PowerChip, ProMOS, stb) de hogy ezt pontosan milyen formában képzeli el, arról egyelőre nincs hír.

A Samsungnak kedvez a helyzet

Feltehetően más memóriagyártók is a termelési kapacitás átmeneti csökkentése mellett fognak dönteni, hogy legalább közvetlen költségeik egy részét eliminálják és minimalizálják veszteségeiket. A kialakult helyzet megint a Samsung Electronics kezére játszik, amely 40 százalék feletti részesedésével toronymgagasan vezeti a DRAM-piacot és a memóriagyártók közül egyedüliként a jelenlegi körülmények közepette is nyereséges tudott maradni - igaz, a félvezetőgyártó részleg bevétele 11 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben tavalyhoz képest, a memóriák forgalma pedig 27 százalékkal esett, a divízió üzemi profitja pedig több mint 15 százalékkal olvadt.

A vállalat a túltermelési válság közepette a versenytársakénál fejlettebb, költséghatékonyabb technológiáját és méretgazdaságossági előnyét felhasználva a padlóra préselheti az árakat, amihez indítékkal és eszközökkel is rendelkezik. Feneketlen zsebének köszönhetően az elektronikai  óriásvállalat a kedvezőtlen piaci körülmények közepette is rendkívül feszített fejlesztési tempót tud diktálni, miközben piaci súlya révén az árakat is teljesen kontroll alatt tudja tartani és egyszerűen kivéreztetheti a kisebb piaci szereplőket. Ráadásul saját elektronikai gyártásának (okostelefonok, tabletek, PC-k) köszönhetően a legyártott memóriachipek egy részét önmaga fel is tudja szívni és nagyobb nyereséggel tudja értékesíteni.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról