Szerző: Dojcsák Dániel

2011. november 16. 13:09

Mobilszámlára vehetnek appokat a telenorosok

Tovább erősíti elkötelezettségét a Telenor az Android felé. Magyarországon az Android Workshop rendezvénysorozattal, illetve a marketingkommunikáció tematizálásával is közel került a Telenor a Google operációs rendszeréhez, az együttműködés azonban most újra szintet lépett.

A Telenor és a Google globális megállapodást kötött, aminek értelmében a Telenor-előfizetők úgy vásárolhatnak androidos okostelefonjukra alkalmazásokat, hogy ahhoz nem szükséges a szokásos bankkártyás vásárlási folyamat beállítása, közvetlenül a szolgáltatón keresztül, havi számlájukban egyenlíthetik ki az alkalmazások ellenértékét.

A felek szerint ez bővítheti azon felhasználók körét, akik fizetős alkalmazásokat töltenek le, a bizalmatlan vagy a kezdő okostelefon-használók egyszerűbben juthatnak hozzá a fizetős alkalmazásokhoz, a fejlesztők pedig potenciálisan nagyobb forgalommal kalkulálhatnak. A megállapodás egyelőre csak öt országban élesedik, Magyarországon, Thaiföldön, Malajziában, Svédországban és Dániában. A Telenor többi nemzetközi piacán valamikor 2012-ben indul el ez a lehetőség.

Helyi válogatott

A számlázási egyszerűsítés mellett a Telenor-ügyfelek az Android Marketen egy saját menüpontot is kapnak, ahol a mobilszolgáltató által ellenőrzött, válogatott és ajánlott programok jelennek majd meg, hasonlóan ahhoz, ahogy mostanság egyes készülék- és chipgyártóknak is saját szekciója van a Marketen belül. A különbség annyi a gyártói oldalakhoz képest, hogy a Telenor esetében nem egy globális válogatást tolnak mindenki elé, hanem minden egyes piacon egy helyi, hozzáértő csapat szerkeszti és frissíti folyamatosan az ajánlásokat. A listában mindig 50 alkalmazás szerepel majd, amibe vélhetően a globális sikerek mellett beleférnek majd a lokális érdeklődésre számot tartó alkalmazások is, például a helyi közlekedést, tájékozódást segítő, vagy bármilyen, helyi nyelven is elérhető programok.

A Telenor hazánkban ugyan már egyedüliként marad csak ki az iPhone értékesítésből, de az Android platformot igyekeznek szorosan maguk mellett tartani. Az Android Workshop hat alkalommal gyűjtötte össze a platform iránt leginkább érdeklődő közösséget, emellett a szolgáltató hirdetett egy alkalmazás-ötletpályázatot is, amiből a kiválasztott legjobb ötleteket meg is valósította. A Telenor-Google együttműködés eredménye az is, hogy a szolgáltató megjelent a Google Maps Navigation lokalizációjának bejelentésénél és az operátor előfizetői számára (bizonyos csomagok esetén) a Maps Navigation adatforgalma nem számít bele adatforgalmi keretébe.

Nem új műfaj

Az alkalmazásokért szolgáltatói számlán keresztüli fizetés egyébként nem egy új találmány, anno a Microsoft a Windows Mobile 6.5 mellett megjelent Marketplace kapcsán volt hasonló megegyezés több operátorral, igaz hazánkban ez a lehetőség nem volt elérhető. Ugyan a bankkártyás fizetés sem bonyolult és nem is veszélyes, a Telenor és a Google feltehetően azzal kalkulál, hogy az online világban még esetlenül mozgó, “új beszállók” könnyebben döntenek a szoftverek megvásárlása mellett, ha a tranzakcióba nem kell bevonniuk a bankkártyát.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ráadásul Magyarországon is még nagyon sokan vannak, akik nem rendelkeznek internetes fizetésre alkalmas kártyával - a Telenor által megkérdezett ügyfelek 70 százaléka, amennyiben választhatna kártyás és szolgáltatói fizetés között, akkor az utóbbit preferálná. Ez a fizetési módszer már jól bevált a mobilparkolás és az autópályadíj esetében is. A mobilos vásárlással való első találkozást elfogadhatóbbá teszi a szkeptikusok számára is, a későbbiekben már könnyebb lesz továbblépni.

A megoldás az említett öt országban, beleértve Magyarországot is valamikor 2012 első negyedévében indul majd el, azaz a karácsonyi szünetben letöltött alkalmazásokat még nem lehet a mobilszámla terhére töltögetni. Arról egyelőre nincs információ, hogy csak az utólag fizető, számlás ügyfelek számára lesz nyitott a lehetőség vagy a prepaid csomagok egyenlegének terhére is lehet majd alkalmazásokat vásárolni. Arról sem esett még szó, hogy milyen korlátok lesznek beépítve, meg lehet-e vásárolni a drágább, komplex alkalmazásokat is, illetve arról sem, hogy az alkalmazáson belüli vásárlásokra is vonatkozik-e majd az ajánlat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról