Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

SSD-vel is rendelhető a NetApp új középvállalati tárolója

Bodnár Ádám, 2011. november 16. 11:20
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Frissítette középvállalatoknak szánt FAS (Fabric Attached Storage) tárolócsaládját a NetApp, a FAS2240 modell már SSD-vel is rendelhető. Ezzel párhuzamosan csökkent a 2009-ben piacra dobott FAS2040 ára is.

Megjelent a NetApp új középvállalati unified strorage eszköze, a FAS2240, amely fájl- és blokkszintű tárolóként egyaránt használható. Az új tároló erősebb processzort és több memóriát kapott mint elődje, ennek megfelelően a teljesítménye is nagyobb mint a FAS2040-é.

A berendezés SAS és SATA diszkeket képes fogadni,a 2U kivitelű FAS2240-2 modellbe 144 SAS meghajtóig bővíthető 374 terabájt maximális kapacitás mellett, a 4U méretű FAS2240-4 konfiguráció ugyanennyi SATA diszket támogat, de a maximális elérhető kapacitás 432 terabájt. A FAS2000-es család történetében először a FAS2240 SSD-vel is megvásárolható, az SLC flash memóriachipekből álló meghajtókból legfeljebb egy fiókot lehet populálni, ami 6 terabájtos kapacitást jelent.

A vállalat bevallása szerint az SSD-k egyelőre nem terjedtek el túlságosan a vásárlói körében, de egyes ügyfeleknek kifejezett igénye volt rá, őket akarták kiszolgálni. Fura módon a FAS2240 nem támogat automatikus tárlórétegezést ("tiering"), vagyis az adminisztrátoroknak maguknak kell gondoskodnia arról, hogy a leggyakrabban elért adatok kerüljenek az SSD-kre. A NetApp a tiering koncepció helyett a cache-elésre szavaz, azonban a FAS2240 nem támogatja a felsőbb kategóriás FAS tárolókba rendelhető PCIe kivitelű flash cache-t.

NetApp FAS2240-2

A FAS2240-4 tároló rendelhető egy vagy két kontrollerrel, amelyek aktív-passzív vagy aktív-aktív konfigurációban is lehetnek. Kontrollerenként 4 GbE, illetve 6 SAS port a sztenderd, de opcionális bővítőkártyával FC és 10 GbE csatlakozók is illeszthetők. A FAS2240-2 esetében már kisebb az ügyfél szabadsága, ezt csak két kontrolleres (aktív-aktív) kiépítésben lehet kapni. A NetApp az OnCommand System Manager szoftvert is továbbfejlesztette, a FAS2240-nel együtt érkező 2.0 verzióban a tárolóadminokat már "varázslók" segítik a grafikus felületen olyan feladatok elvégzése közben mint a particionálás, a thin provisioninggel, a LUN-okkal és a rendszerek közti tükrözésekkel kapcsolatos beállítások.

A FAS2240 a kis- és középvállalati szegmenst célozza, a vállalat elsősorban a 100-1000 fős cégeknek ajánlja őket. A NetApp számára kulcsfontosságú szegmensben a FAS2240 versenytársai az EMC VNX és VNXe, a Dell EqualLogic és a HP LeftHand rendszerek. A NetApp előnye ezekkel szemben, hogy az összes FAS berendezés azonos architektúrára épül és ugyanazt az OnTap OS szoftvert futtatja, így a vállalat és az igények növekedésével együtt bővíthető, nem szükséges a tárolót lecserélni és a meglevő üzemeltetési kompetencia is továbbvihető.

A FAS2240 megjelenése után a NetApp ki fogja vezetni a piacról a már négy éves FAS2020 és FAS2050 tárolóit, a FAS2040 belépő listaárát pedig 7500 dollárra csökkentette a cég. Az új tárolót tipikusan 20-40 ezer dolláros konfigurációban fogják vásárolni az ügyfelek a NetApp szerint.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.