Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 14. 16:38

Tegra-alapú szuperszámítógép épül Barcelonában

A Barcelonai Szuperszámítógépes központ egy új rendszer építéséről döntött, amely NVIDIA Tegra processzorokra és CUDA GPU-kra épül. A cél a számítási teljesítmény maximalizálása az energiafogyasztás leszorítása mellett.

A szuperszámítógépek építésével kapcsolatos legnagyobb kihívást ma az energiafogyasztás okozza: a gépek üzemeltetési költségei néhány év alatt elérhetik a beszerzési árat, teljes életciklusra vetítve a villanyszámla jelenti a legnagyobb költséget. Ráadásul egy csúcsteljesítményű rendszer építését gyakran az energiafogyasztás és a rendelkezésre álló hűtési kapacitás korlátozza - a Top500 listán csúcstartó Fujitsu K Computer fogyasztása 12,66 megawatt, és már 29 gépet jegyeznek 1 megawatt feletti fogyasztással.

Hivatalolsan 2011. október 14-én indult el a Barcelona Supercomputing Center vezetésével a Mont-Blanc nevű projekt, amelynek célja egy következő generációs energiahatékony szuperszámítógépes architektúra kifejlesztése az "exakorszak" igényeit figyelembe véve. Hétköznapi nyelvre lefordítva ez annyit tesz, hogyan lehet egy mérnöki-tudományos rendszer számítási teljesítményét 1000 petaflopsra növelni anélkül, hogy a fogyasztása kezelhetetlen mértéket öltene.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A Mont-Blanc projekt célkitűzése szerint egy 1 exaflopsos rendszer teljesítményfelvételének bele kellene férnie 20 megawattba, ehhez azonban a ma elterjedt megoldásoknál 15-30-szor jobb energiahatékonysági mutatókkal kell rendelkezzen - a jelenlegi energiahatékonysági "bajnok", az IBM BlueGene/Q wattonként 2 gigaflops számítási teljesítményt ad le, egy ilyen hatékonyságú 1 exaflopos gép fogyasztása 500 megawatt lenne.

"A legtöbb mai rendszerben a CPU-k önmagukban felelősek az energiafogyasztás oroszlánrészéért, gyakran 40 százalékért vagy többért is" - mondta Alex Ramirez, a Mont-Blanc projekt vezetője. "A Mont-Blanc projekt energhatékony gyorsítóchipekre és beágyazott és mobil eszközökben is használt ARM processzorokra épít hogy 2014-re négyszeres-tízszeres növekedést érjen el energiahatékonyság terén. A projekt célkitűzése, hogy létrejöjjön egy ARM-alapú szuperszámítógépes csomópont prototípus majd ennek felhasználásával egy komplett rendszer álljon össze.

Az NVIDIA mai bejelentése szerint ehhez ARM-alapú Tegra processzorokat és CUDA GPU-kat használnak majd. Az elgondolás szerint a számítási feladatok oroszlánrészét a GPU-kra bízzák, a Tegra chipekre jóformán csak azért lesz szükség, hogy gondoskodjanak a GPU-k közötti kommunikációról és a feladatok kiosztásáról. Ahhoz, hogy ez a megközelítés igazán jól működjön, megfelelően nagy szávszélességű és gyors hálózati infrastruktúrára is szükség lesz - nem véletlen hogy a projekt résztvevője az ultragyors Data Center Ethernet eszközökben utazó Gnodal is.

Mivel ARM chipeket eddig nem hogy szuperszámítógépekben, de szerverekben sem használtak eddig, a Mont-Blanc projekt előtt álló kihívások számosak és nem csak a hardverfejlesztés területére koncentrálódnak - a projekt keretében létre kell hozni azt a masszív ARM+CUDA rendszert működtet szoftverinfrastruktúrát és azokat a fejlesztői eszközöket is, amelyekkel létrehozhatók a gép képességeit kihasználó mérnöki-tudományos alkalmazások. A tervek szerint jövőre megjelenik az első fejlesztői rendszer, amely egy Tegra 3 processzort és egy GPU-t tartalmaz.

a címlapról