Szerző: Dojcsák Dániel

2011. november 14. 14:10

Az Intel a PC-ket is NFC-képessé tenné

A mobilpiac szereplői közül egyre többen karolják fel az NFC-t. A trendről az Intel sem szeretne lemaradni és a többieknél is merészebbet gondolt: a vállalat már azon dolgozik, hogy a PC-k is hadrendbe álljanak.

Az Intel és a MasterCard stratégiai együttműködést kötött, a jövőben együtt dolgoznak azon, hogy az online vásárlás és online fizetés még kényelmesebb és még biztonságosabb legyen. Eddig általában arról beszéltünk, hogy az NFC-chipek megjelennek az okostelefonokban és tabletekben, de az Intel lát fantáziát abban, hogy az érintés nélküli kommunikáció a hordozható számítógépeknek is része legyen. A terv szerint a jövőben megjelenő Intel-alapú PC-k már SoC-szinten tartalmazni fogják az NFC-t, nem lesz szükség külön chip integrálására.

Túl sok az NFC-s projekt, kell még egy

Az Intel és a MasterCard több évre kötött együttműködési azt mutatja, hogy nem csak egy fellángolásról van szó, a chipgyártól komoly potenciált lát abban, hogy az online vásárlási folyamatba is belevigye az NFC-t. Ezzel a technológia akár meg is fordulhat a felhasználó szemszögéből, hiszen nem az NFC-s kártyát költözteti be egy mobileszközbe, hanem az online boltok virtuális kasszáit egészíti ki a számítógépben található aktív NFC-chippel, ami ez esetben egy teljes értékű, személyes POS-terminál szerepét tölti majd be.

A közös munkában a MasterCard értelemszerűen beleadja a fizetési tranzakció feldolgozási és kereskedelmi tapasztalatait, az Intel pedig kihasználja a “szilícium innovációban” és a chipalapú biztonsági megoldásokban lévő erejét. Első körben az ultrabookokban jelenik majd meg az egyszerűbb webes fizetés lehetősége, de amennyiben sikeres a projekt, akkor a jövőbeni Intel architektúrákba is integrálva bekerülhet az NFC.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Az Intel úgy ítélte meg, szükséges egyfajta optimalizáció és egységesítés a feljövőben lévő fizetési technológiák terén, beleértve a MasterCard PayPass megoldását is. Az Intel már rendelkezik egy biztonságos technológiai alappal, az Identity Protection Technology-val (IPT), amit NFC-olvasókba és PC-kbe  is be lehet építeni. Kombinálva a PayPasst és az IPT-t, a felhasználó egy webes fizetési tranzakció során egyszerűen hozzáérintheti a PayPass kártyáját saját gépéhez és pontosan ugyanúgy fizethet vele, mintha egy bolt pénztáránál a bankkártya-terminált használná.

Biztonságos, kényelmes és klasszikus

Így nem kell a számítógépen tárolni a kártyaadatokat, minden tranzakció biztonságos marad, az online kártevők nem képesek hozzáférni az adatokhoz és elkerülhető a kártya szándékolatlan használata is.

A MasterCard nemrégiben Magyarországon bemutatott egy okostelefonokra telepíthető alkalmazást, ami hasonló funkciót lát el, igaz itt az adatbevitel félig manuális. A MasterCard Mobile alkalmazás a mobilon nyújtja a POS-terminálok kijelzőjének funkcionalitását, de a felhasználó a fizetéshez használt azonosítóját kézzel viszi be a webes felületen, vagy egy QR-kódot beolvasva kezdeményezheti egy számla kifizetését.

a címlapról