Szerző: Dojcsák Dániel

2011. november 14. 14:10:00

Az Intel a PC-ket is NFC-képessé tenné

A mobilpiac szereplői közül egyre többen karolják fel az NFC-t. A trendről az Intel sem szeretne lemaradni és a többieknél is merészebbet gondolt: a vállalat már azon dolgozik, hogy a PC-k is hadrendbe álljanak.

Az Intel és a MasterCard stratégiai együttműködést kötött, a jövőben együtt dolgoznak azon, hogy az online vásárlás és online fizetés még kényelmesebb és még biztonságosabb legyen. Eddig általában arról beszéltünk, hogy az NFC-chipek megjelennek az okostelefonokban és tabletekben, de az Intel lát fantáziát abban, hogy az érintés nélküli kommunikáció a hordozható számítógépeknek is része legyen. A terv szerint a jövőben megjelenő Intel-alapú PC-k már SoC-szinten tartalmazni fogják az NFC-t, nem lesz szükség külön chip integrálására.

Túl sok az NFC-s projekt, kell még egy

Az Intel és a MasterCard több évre kötött együttműködési azt mutatja, hogy nem csak egy fellángolásról van szó, a chipgyártól komoly potenciált lát abban, hogy az online vásárlási folyamatba is belevigye az NFC-t. Ezzel a technológia akár meg is fordulhat a felhasználó szemszögéből, hiszen nem az NFC-s kártyát költözteti be egy mobileszközbe, hanem az online boltok virtuális kasszáit egészíti ki a számítógépben található aktív NFC-chippel, ami ez esetben egy teljes értékű, személyes POS-terminál szerepét tölti majd be.

A közös munkában a MasterCard értelemszerűen beleadja a fizetési tranzakció feldolgozási és kereskedelmi tapasztalatait, az Intel pedig kihasználja a “szilícium innovációban” és a chipalapú biztonsági megoldásokban lévő erejét. Első körben az ultrabookokban jelenik majd meg az egyszerűbb webes fizetés lehetősége, de amennyiben sikeres a projekt, akkor a jövőbeni Intel architektúrákba is integrálva bekerülhet az NFC.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

Az Intel úgy ítélte meg, szükséges egyfajta optimalizáció és egységesítés a feljövőben lévő fizetési technológiák terén, beleértve a MasterCard PayPass megoldását is. Az Intel már rendelkezik egy biztonságos technológiai alappal, az Identity Protection Technology-val (IPT), amit NFC-olvasókba és PC-kbe  is be lehet építeni. Kombinálva a PayPasst és az IPT-t, a felhasználó egy webes fizetési tranzakció során egyszerűen hozzáérintheti a PayPass kártyáját saját gépéhez és pontosan ugyanúgy fizethet vele, mintha egy bolt pénztáránál a bankkártya-terminált használná.

Biztonságos, kényelmes és klasszikus

Így nem kell a számítógépen tárolni a kártyaadatokat, minden tranzakció biztonságos marad, az online kártevők nem képesek hozzáférni az adatokhoz és elkerülhető a kártya szándékolatlan használata is.

A MasterCard nemrégiben Magyarországon bemutatott egy okostelefonokra telepíthető alkalmazást, ami hasonló funkciót lát el, igaz itt az adatbevitel félig manuális. A MasterCard Mobile alkalmazás a mobilon nyújtja a POS-terminálok kijelzőjének funkcionalitását, de a felhasználó a fizetéshez használt azonosítóját kézzel viszi be a webes felületen, vagy egy QR-kódot beolvasva kezdeményezheti egy számla kifizetését.

a címlapról

bye-bye

5

Átalakul a Nokia menedzsmentje

2020. február 19. 13:44

Megszűnt a műszaki vezérigazgató-helyettesi pozíció, a cég próbál feljönni riválisaira.

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 20. 00:45

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.