Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Az Intel a PC-ket is NFC-képessé tenné

Dojcsák Dániel, 2011. november 14. 14:10
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A mobilpiac szereplői közül egyre többen karolják fel az NFC-t. A trendről az Intel sem szeretne lemaradni és a többieknél is merészebbet gondolt: a vállalat már azon dolgozik, hogy a PC-k is hadrendbe álljanak.

hirdetés

Az Intel és a MasterCard stratégiai együttműködést kötött, a jövőben együtt dolgoznak azon, hogy az online vásárlás és online fizetés még kényelmesebb és még biztonságosabb legyen. Eddig általában arról beszéltünk, hogy az NFC-chipek megjelennek az okostelefonokban és tabletekben, de az Intel lát fantáziát abban, hogy az érintés nélküli kommunikáció a hordozható számítógépeknek is része legyen. A terv szerint a jövőben megjelenő Intel-alapú PC-k már SoC-szinten tartalmazni fogják az NFC-t, nem lesz szükség külön chip integrálására.

Túl sok az NFC-s projekt, kell még egy

Az Intel és a MasterCard több évre kötött együttműködési azt mutatja, hogy nem csak egy fellángolásról van szó, a chipgyártól komoly potenciált lát abban, hogy az online vásárlási folyamatba is belevigye az NFC-t. Ezzel a technológia akár meg is fordulhat a felhasználó szemszögéből, hiszen nem az NFC-s kártyát költözteti be egy mobileszközbe, hanem az online boltok virtuális kasszáit egészíti ki a számítógépben található aktív NFC-chippel, ami ez esetben egy teljes értékű, személyes POS-terminál szerepét tölti majd be.

A közös munkában a MasterCard értelemszerűen beleadja a fizetési tranzakció feldolgozási és kereskedelmi tapasztalatait, az Intel pedig kihasználja a “szilícium innovációban” és a chipalapú biztonsági megoldásokban lévő erejét. Első körben az ultrabookokban jelenik majd meg az egyszerűbb webes fizetés lehetősége, de amennyiben sikeres a projekt, akkor a jövőbeni Intel architektúrákba is integrálva bekerülhet az NFC.

Az Intel úgy ítélte meg, szükséges egyfajta optimalizáció és egységesítés a feljövőben lévő fizetési technológiák terén, beleértve a MasterCard PayPass megoldását is. Az Intel már rendelkezik egy biztonságos technológiai alappal, az Identity Protection Technology-val (IPT), amit NFC-olvasókba és PC-kbe  is be lehet építeni. Kombinálva a PayPasst és az IPT-t, a felhasználó egy webes fizetési tranzakció során egyszerűen hozzáérintheti a PayPass kártyáját saját gépéhez és pontosan ugyanúgy fizethet vele, mintha egy bolt pénztáránál a bankkártya-terminált használná.

Biztonságos, kényelmes és klasszikus

Így nem kell a számítógépen tárolni a kártyaadatokat, minden tranzakció biztonságos marad, az online kártevők nem képesek hozzáférni az adatokhoz és elkerülhető a kártya szándékolatlan használata is.

A MasterCard nemrégiben Magyarországon bemutatott egy okostelefonokra telepíthető alkalmazást, ami hasonló funkciót lát el, igaz itt az adatbevitel félig manuális. A MasterCard Mobile alkalmazás a mobilon nyújtja a POS-terminálok kijelzőjének funkcionalitását, de a felhasználó a fizetéshez használt azonosítóját kézzel viszi be a webes felületen, vagy egy QR-kódot beolvasva kezdeményezheti egy számla kifizetését.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.