Szerző: Gálffy Csaba

2011. november 14. 15:40

A thaiföldi áradás miatt nincs elég iPhone 4S?

Hatalmas igényt tapasztalnak az elemzők az Apple új telefonja iránt - de a termék a legtöbb online és valódi boltban nincs a polcokon. A közvetett információk szerint a gyártással súlyos gondok vannak, a telefon nyomtatott áramköreit gyártó üzem került víz alá Thaiföldön.

Közvetett információkra támaszkodva több elemzőcég és médium is megírta, hogy az Apple újra gyártási problémákkal küzd - ezúttal az iPhone 4S különböző alkatrészeit összekötő fő nyomtatott áramkör gyártásával akadt problémája egy szerződéses gyártónak. Ezzel a korábbi, az Apple által leadott megrendelések csökkentésére vonatkozó információk is értelmet nyernek: az egyes komponensek hiányában nincs szükség a többi alkotóelemre sem.

A hír hidegzuhanyként érheti azokat a befektetőket és elemzőket, akik az általános készlethiányra hivatkozva azt bizonygatták, hogy a vártnál is jóval nagyobb érdeklődés mutatkozik az új iPhone iránt, ezért egymásra licitálva emelték a várt eladási számokat. A belsős informátoroktól származó információk szerint ezzel szemben nem a kereslet magasabb a várakozásoknál, hanem a kínálat lett marad el a normális kereslettől: az Apple egyszerűen nem képes előállítani a készüléket az előzőleg betervezett mennyiségben.

A hírt korábban megszellőztető Digitimes tajvani ipari lap mellett több elemző, köztünk a Susquehanna, a Citi, a Stifel és a Cleveland Research is megerősítette. A Susquehanna értesülései szerint az Apple mintegy négymillió darabbal csökkentette a negyedik negyedéves iPhone-gyártás számait, a feltételezések szerint a telefon alaplapját gyártó Multi-Fineline Electronix thaiföldi kitettsége miatt. Az értesülések meglehetősen homályosak arra nézve, hogy pontosan mely alkatrész(ek) okoznak ellátási problémát, a konszenzus azonban a fő áramköri lapra utal.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Az Apple korábban már szembenézett súlyos gyártási problémákkal - az iPad 2 az év elején durván alulteljesített, a pesszimista várakozások 7 milliós darabszámával ellentétben az Apple csupán 5 millió egységet volt képes legyártani. Akkor az ellátásért felelős Tim Cook beszámolója szerint keményen dolgoztak a felhasználói kereslet kielégítéséért, azonban így is kialakult "minden hátralékok ősanyja".

Azonban míg egy ilyen gond belefért a rendkívül népszerű és gyakorlatilag ellenfél nélkül álló iPad 2 esetében, az iPhone 4S azonban sokkal keményebb versennyel néz szembe: a legjobb androidos készülékek ledolgozták lemaradásukat és mind technikai, mind használhatósági szempontból reális alternatívát kínálnak. Ez azt jelenti, hogy súlyos áruhiány esetén a potenciális vásárlók egy része, a márkához kevésbé kötődő felhasználók a kivárás helyett platformot válthatnak. A torlódás pedig nem elhanyagolható méretű: a negyedévre várt, mintegy 24 milliós volumenhez viszonyított 4 millió darabos kiesés alaposan próbára teheti az Apple pénzügyi eredményét és mobilpiaci részesedését is.

a címlapról