Szerző: Koi Tamás

2011. november 14. 11:11:00

Egyetlen érintőkijelző a jövő mobiltelefonja

Egyetlen érintőkijelzőként képzeli el a jövő mobiltelefonját a Nokia saját kutatóközpontja, a most 25 éves Nokia Research Center.

A Nokia mérnökei által a jubileumra megálmodott GEM telefonkoncepció az elképzelések szerint a készülék egész felületén keresztül interaktív érintőkijelzőként funkcionálna, vagyis az előlapon, oldalt és a hátlapon egyaránt különböző grafikus elemek jelenhetnének meg, melyek a felhasználói interfész szerves részét képeznék. A tervezők szerint a GEM egyik legfőbb vonzereje, hogy külalakja - legalábbis ami a megjelenített tartalmat illeti - folyamatosan változik, attól függően, hogy milyen célra használja a tulajdonosa. A GEM kialakítása egyébként feltűnően hasonlít a Nokia egyik legsikeresebb mobiltelefonjára, a 3210-re.

Jarkko Saunamäki, a GEM-et tervező csapat vezetője a következőképpen fejtette ki a kaméleonszerű külsőt: "Ha egy mai mobiltelefonon elindítod a kameraalkalmazást, a telefon attól még mindig úgy fog kinézni, mint egy telefon. Ha ezt a GEM-mel teszed, a telefon egy kamerára fog hasonlítani." A koncepció szerint egyebek mellett lehetőség lenne arra, hogy egyetlen kép az egész telefonon körbefusson, vagy két különböző kép jelenjen meg a telefon elő- és hátlapján. A használathoz szükséges ikonok a telefon oldalain és az elő- és hátlapon egyaránt elhelyezhetők lennének.

ONLINE Scrum és gépi tanulás meetupjaink indulnak! Jelentkezik az ingyenes HWSW free!, immár online formátumban.

A GEM hátlapján található kijelzőnek a Nokia Research Center szerint egy felettébb szokatlan felhasználási módja is lehetne: a telefon hátlapja reklámhordozóként funkcionálhatna, miközben a tulajdonos beszélgetést folytat vele, cserébe az olcsóbb percdíjért, vagy díjcsomagért. A minden oldalán kijelzővel burkolt telefon emellett háromdimenziós képek megjelenítésére is alkalmas lehetne. Saunamäki szerint mindazonáltal a legfontosabb vonzereje a telefonnak, hogy a megjelenített tartalom a készülék összes oldalára átnyúlhat, és az interfészelemek tökéletes interaktív kapcsolatban vannak egymással.

Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy a GEM koncepcióból mikor lehet valóság, mindenesetre a cég az őszi Nokia World 2011-en inkább a hajlítható kijelzővel ellátott készülék demózására koncentrált. A GEM gyakorlati megvalósítása emellett komoly műszaki kihívást jelent a mérnököknek, mind a hardvert, mind a telefonon futó szoftvert illetően.

a címlapról