Szerző: Gálffy Csaba

2011. november 14. 08:43

Egychipes lesz az ultrabookba szánt Haswell

A helytakarékosság oltárán feláldozza a különálló déli hidat az Intel a Haswell-generációs ultrabookok esetében. A processzorok maximum kétmagos verzióban lesznek elérhetőek, azonban támogatják az LPDDR3-as, alacsony fogyasztású memóriamodulokat is.

HIRDETÉS

Egybetokozva szállítja majd ultrabookokba szánt Haswell lapkáit az Intel - értesült a VR-Zone belső forrásokból. Mint ismeretes, a Haswell az Intel Ivy Bridge generációt követő processzorcsaládja lesz, amely ugyancsak 22 nanométeren, azonban elődjéhez képest új architektúrával érkezik majd. A most kiszivárgott információk szerint az Intel több tekintetben szakít az eddigi egységes processzorcsaláddal, az egymáshoz hasonló mobil és asztali processzoroktól kissé elszakad az ultrabookokba szánt CPU-sorozat.

A legnagyobb különbséget a chipset integrációja adja, az ultrabookokba szánt Haswell processzor mellett a tokozás része lesz az eddig különálló, elsősorban I/O-kapcsolatokért felelős déli híd is. A megoldás előnye, hogy a kétchipes megoldással ellentétben így jóval kisebb alaplapra van szükség, ami vékonyabb számítógépet illetve nagyobb akkut eredményez. A hátrány, hogy a két chipet a gyártók nem párosíthatják tetszésük szerint, azt előre csomagolva, egyben kell megvásárolniuk az Inteltől. A tokozásszintű integráció feltételezhetően az első lépés a lapkaszintű integráció felé, amelyet várhatóan a következő generációs, 14 nanométeres processzorokban meg is valósíthat az Intel.

További új információ, hogy a Sandy Bridge és Ivy Bridge után a Haswell esetében is csupán kétmagos processzorokat szán az ultrabookokba az Intel. A mai generációhoz képest gyártástechnológiai és architektúra váltás is következik majd, a processzor fogyasztására utaló TDP azonban 15 watton marad - ebben azonban benne foglaltatik az integrált déli híd és a maiaknál akár egy nagyságrenddel gyorsabb grafikus feldolgozó egység is.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Az Intel már korábban kifejtette, hogy az Ivy Bridge továbbfejlesztett GPU-val érkezik, az eddigi GT1 és GT2 teljesítményszint mellett megjelenik a GT3 is, amely már versenyképes lesz a középkategóriás diszkrét megoldásokkal is. A Haswell újabb generációs ugrást hoz majd a grafikában, az ultrabookok pedig válogatás nélkül ennek a krémjével, a GT3-as szinttel érkeznek majd.

Az új információk szerint az ultrabookos Haswell támogatni fogja az alacsony fogyasztású LPDDR3-as szabványú memóriákat is, a mobil és asztali processzorok által támogatott DDR3L mellett. Ez utóbbi 1,35 voltos feszültségen üzemel, szemben a "sima" DDR3 által igényelt 1,5 voltos feszültséggel.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 21:58

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.