Szerző: Gálffy Csaba

2011. november 14. 08:43

Egychipes lesz az ultrabookba szánt Haswell

A helytakarékosság oltárán feláldozza a különálló déli hidat az Intel a Haswell-generációs ultrabookok esetében. A processzorok maximum kétmagos verzióban lesznek elérhetőek, azonban támogatják az LPDDR3-as, alacsony fogyasztású memóriamodulokat is.

Egybetokozva szállítja majd ultrabookokba szánt Haswell lapkáit az Intel - értesült a VR-Zone belső forrásokból. Mint ismeretes, a Haswell az Intel Ivy Bridge generációt követő processzorcsaládja lesz, amely ugyancsak 22 nanométeren, azonban elődjéhez képest új architektúrával érkezik majd. A most kiszivárgott információk szerint az Intel több tekintetben szakít az eddigi egységes processzorcsaláddal, az egymáshoz hasonló mobil és asztali processzoroktól kissé elszakad az ultrabookokba szánt CPU-sorozat.

A legnagyobb különbséget a chipset integrációja adja, az ultrabookokba szánt Haswell processzor mellett a tokozás része lesz az eddig különálló, elsősorban I/O-kapcsolatokért felelős déli híd is. A megoldás előnye, hogy a kétchipes megoldással ellentétben így jóval kisebb alaplapra van szükség, ami vékonyabb számítógépet illetve nagyobb akkut eredményez. A hátrány, hogy a két chipet a gyártók nem párosíthatják tetszésük szerint, azt előre csomagolva, egyben kell megvásárolniuk az Inteltől. A tokozásszintű integráció feltételezhetően az első lépés a lapkaszintű integráció felé, amelyet várhatóan a következő generációs, 14 nanométeres processzorokban meg is valósíthat az Intel.

További új információ, hogy a Sandy Bridge és Ivy Bridge után a Haswell esetében is csupán kétmagos processzorokat szán az ultrabookokba az Intel. A mai generációhoz képest gyártástechnológiai és architektúra váltás is következik majd, a processzor fogyasztására utaló TDP azonban 15 watton marad - ebben azonban benne foglaltatik az integrált déli híd és a maiaknál akár egy nagyságrenddel gyorsabb grafikus feldolgozó egység is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Intel már korábban kifejtette, hogy az Ivy Bridge továbbfejlesztett GPU-val érkezik, az eddigi GT1 és GT2 teljesítményszint mellett megjelenik a GT3 is, amely már versenyképes lesz a középkategóriás diszkrét megoldásokkal is. A Haswell újabb generációs ugrást hoz majd a grafikában, az ultrabookok pedig válogatás nélkül ennek a krémjével, a GT3-as szinttel érkeznek majd.

Az új információk szerint az ultrabookos Haswell támogatni fogja az alacsony fogyasztású LPDDR3-as szabványú memóriákat is, a mobil és asztali processzorok által támogatott DDR3L mellett. Ez utóbbi 1,35 voltos feszültségen üzemel, szemben a "sima" DDR3 által igényelt 1,5 voltos feszültséggel.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról