:

Szerző: Koi Tamás

2011. november 9. 16:37

A fogyasztók javára módosultak az e-kereskedelem szabályai

Múlt hónapban elfogadta az Európai Unió Tanácsa azt a direktívát, melynek alapján a nemzetközösség országaiban rövidesen szigorúbb egységesített szabályozás vonatkozik majd az e-kereskedőkre.

Egy-két év múlva jóformán tényleg csak nyelvi akadályai lehetnek a külföldi internetes vásárlásnak az Európai Unión belül, a rövidesen életbe lépő új jogszabályok ugyanis még átláthatóbbá és kockázatmentesebbé teszik a tranzakciót vevők számára. Az új szabályozásnak köszönhetően összességében hosszabb ideig gyakorolhatják az elállási jogot az ügyfelek, gyorsabb pénzvisszatérítésre számíthatnak ha elállnak a szerződéstől és áttekinthetőbb árképzéssel szembesülhetnek. Az októberben elfogadott direktívát az Európai Parlament március végén tárgyalta, hosszas egyeztető és törvényalkotási folyamatot követően.

Az EU-s jogharmonizáció részeként az uniós tagállamokban a távollevők közt kötött szerződések - tipikusan ilyen az online vásárlás - esetén a vásárló hét munkanapon belül indoklás nélkül elállhat a szerződéstől, vagyis meggondolhatja magát és visszaküldheti az árut a kereskedőnek, akinek ezután 30 nap áll a rendelkezésére a termék árának visszafizetésére. Az új direktíva ezt az elállási határidőt 14 naptári napban állapítja meg, ráadásul a vásárló részére nem 30, hanem szintén 14 napon belül kell visszajuttatni a vételárat. Az eddigi, nem egyértelmű szabályozás helyett életbe lépő direktíva előírja, hogy a postázási költség is beleszámít a vételárba, tehát az is visszajár a vevőnek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az új szabályozás a fentieken túl a korrekt tájékoztatásra is nagyobb hangsúlyt fektet, így a kereskedőnek megfelelően kell informálnia a vásárlót az eladó cég adatairól, valamint az áru paramétereiről, illetve a fizetendő ellenértékről. A tervezetnek ezen a téren az az egyik legfőbb célkitűzése, hogy a vásárlás során keletkező esetleges járulékos költségek (tranzakciós díjak, illetékek, stb.) minden tekintetben teljesen transzparenssé váljanak a  vásárló számára.

A direktíva részletesebben taglalja az úgynevezett digitális termékek értékesítésével kapcsolatos szabályokat is, így kötelezően tájékoztatni kell a vevőt többek közt a termék hardver/szoftver kompatibilitásáról, és a termékben foglalt tartalmak jogi vonzatáról. Letölthető tartalom esetén a vásárlónak a letöltés megkezdésének pillanatáig van joga elállni a szerződéstől.

A tagállamoknak két évük van rá, hogy a direktívát átültessék saját, hazai jogrendjükbe.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.