Szerző: Koi Tamás

2011. november 9. 16:37

A fogyasztók javára módosultak az e-kereskedelem szabályai

Múlt hónapban elfogadta az Európai Unió Tanácsa azt a direktívát, melynek alapján a nemzetközösség országaiban rövidesen szigorúbb egységesített szabályozás vonatkozik majd az e-kereskedőkre.

Egy-két év múlva jóformán tényleg csak nyelvi akadályai lehetnek a külföldi internetes vásárlásnak az Európai Unión belül, a rövidesen életbe lépő új jogszabályok ugyanis még átláthatóbbá és kockázatmentesebbé teszik a tranzakciót vevők számára. Az új szabályozásnak köszönhetően összességében hosszabb ideig gyakorolhatják az elállási jogot az ügyfelek, gyorsabb pénzvisszatérítésre számíthatnak ha elállnak a szerződéstől és áttekinthetőbb árképzéssel szembesülhetnek. Az októberben elfogadott direktívát az Európai Parlament március végén tárgyalta, hosszas egyeztető és törvényalkotási folyamatot követően.

Az EU-s jogharmonizáció részeként az uniós tagállamokban a távollevők közt kötött szerződések - tipikusan ilyen az online vásárlás - esetén a vásárló hét munkanapon belül indoklás nélkül elállhat a szerződéstől, vagyis meggondolhatja magát és visszaküldheti az árut a kereskedőnek, akinek ezután 30 nap áll a rendelkezésére a termék árának visszafizetésére. Az új direktíva ezt az elállási határidőt 14 naptári napban állapítja meg, ráadásul a vásárló részére nem 30, hanem szintén 14 napon belül kell visszajuttatni a vételárat. Az eddigi, nem egyértelmű szabályozás helyett életbe lépő direktíva előírja, hogy a postázási költség is beleszámít a vételárba, tehát az is visszajár a vevőnek.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Az új szabályozás a fentieken túl a korrekt tájékoztatásra is nagyobb hangsúlyt fektet, így a kereskedőnek megfelelően kell informálnia a vásárlót az eladó cég adatairól, valamint az áru paramétereiről, illetve a fizetendő ellenértékről. A tervezetnek ezen a téren az az egyik legfőbb célkitűzése, hogy a vásárlás során keletkező esetleges járulékos költségek (tranzakciós díjak, illetékek, stb.) minden tekintetben teljesen transzparenssé váljanak a  vásárló számára.

A direktíva részletesebben taglalja az úgynevezett digitális termékek értékesítésével kapcsolatos szabályokat is, így kötelezően tájékoztatni kell a vevőt többek közt a termék hardver/szoftver kompatibilitásáról, és a termékben foglalt tartalmak jogi vonzatáról. Letölthető tartalom esetén a vásárlónak a letöltés megkezdésének pillanatáig van joga elállni a szerződéstől.

A tagállamoknak két évük van rá, hogy a direktívát átültessék saját, hazai jogrendjükbe.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról