Szerző: Koi Tamás

2011. november 8. 15:26

Újabb frekvenciákat értékesít a hírközlési hatóság

Újabb, a távközlési szolgáltatók által használható, adatátviteli célra rendszeresített rádiófrekvenciák bérleti jogára ír ki pályázatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ma bejelentette, hogy pályázaton keresztül értékesíti a 26 GHz-es frekvenciatartomány 26 alapblokkjának 15 évre szóló használati jogosultságát. Ebben a frekvenciasávban elsősorban kis hatótávolságú, pont-pont, illetve pont-multipont közti digitális rádió-összeköttetéssel működő, nagy sávszélességű adatátviteli hálózatok hozhatók létre. A frekvenciákra feltételezhetően a mobilszolgáltatók, és a vállalati ügyfeleket kiszolgáló, elsősorban vezetékes infrastruktúrával rendelkező távközlési szolgáltatók egyaránt pályáznak majd.

Az NMHH honlapján közzétett pályázati dokumentáció értelmében egy jelentkező a 26 meghirdetett blokkból legfeljebb hatot, legalább kettőt szerezhet meg, kivéve, ha már eleve rendelkezik ebben a sávban frekvenciahasználati jogosultsággal (ilyen cégből kettő van: a Magyar Telekom és az Antenna Hungária). A frekvenciahasználati jogosultság időtartama egyébként a jogosultság megszerzésétől számított 15 év.

A kiírás értelmében a pályázatokat 2012. február 6-ig lehet benyújtani, az eljárás lezárásának határnapja 2012. március 14. A jelentkezés díja 2 millió forint plusz ÁFA, egy blokk megszerzése pedig nettó 75 millió forintba kerül. Az NMHH elsődleges célja a meghirdetett értékesítéssel az, hogy a rendelkezésre álló véges erőforrás, a frekvenciakapacitás hatékonyan hasznosuljon, valamint ösztönzően hasson a szolgáltatók által tervezett hálózatfejlesztésekre. További célként fogalmazódott meg az is, hogy az értékesítés élénkítse a mobilpiaci versenyt, és ez által javuljon a szolgáltatások minősége, az előfizetők érdekeinek védelme.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A mobilszolgáltatók számára a 26 GHz-es frekvenciatartomány elsősorban a mobil bázisállomások összeköttetésének egy új módját teremtheti meg, az eddig alkalmazott optikai, illetve mikrohullámú csatlakozás mellett. A 26GHz értékesítési feltételeit egyébként úgy alakította ki a hatóság, hogy az támogassa a 900 MHz-es sáv folyamatban lévő árverését is.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az új pályázat kihirdetésével kvázi egyidőben módosította frekvenciahasználati díjrendeletet. A 960 MHz feletti tartományt érintő jogszabályváltozás társadalmi egyeztetést követően, november 3-án jelent meg a Hivatalos Értesítőben. A módosított rendelet szerint a jövőben értékesített, mikrohullámú spektrumba tartozó frekvenciák után már a módosított rendelet alapján kell fizetni a díjakat (ez érvényes a most meghirdetett 26 GHz-es frekvenciablokkra is). A díjrendelet változtatásnak célja az, hogy a piaci szolgáltatókat hatékony frekvenciahasználatra ösztönözze, valamint a szolgáltatókat a kevésbé telített sávok felé terelje - áll a hatóság közleményében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról