Szerző: Koi Tamás

2011. november 8. 15:26

Újabb frekvenciákat értékesít a hírközlési hatóság

Újabb, a távközlési szolgáltatók által használható, adatátviteli célra rendszeresített rádiófrekvenciák bérleti jogára ír ki pályázatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ma bejelentette, hogy pályázaton keresztül értékesíti a 26 GHz-es frekvenciatartomány 26 alapblokkjának 15 évre szóló használati jogosultságát. Ebben a frekvenciasávban elsősorban kis hatótávolságú, pont-pont, illetve pont-multipont közti digitális rádió-összeköttetéssel működő, nagy sávszélességű adatátviteli hálózatok hozhatók létre. A frekvenciákra feltételezhetően a mobilszolgáltatók, és a vállalati ügyfeleket kiszolgáló, elsősorban vezetékes infrastruktúrával rendelkező távközlési szolgáltatók egyaránt pályáznak majd.

Az NMHH honlapján közzétett pályázati dokumentáció értelmében egy jelentkező a 26 meghirdetett blokkból legfeljebb hatot, legalább kettőt szerezhet meg, kivéve, ha már eleve rendelkezik ebben a sávban frekvenciahasználati jogosultsággal (ilyen cégből kettő van: a Magyar Telekom és az Antenna Hungária). A frekvenciahasználati jogosultság időtartama egyébként a jogosultság megszerzésétől számított 15 év.

A kiírás értelmében a pályázatokat 2012. február 6-ig lehet benyújtani, az eljárás lezárásának határnapja 2012. március 14. A jelentkezés díja 2 millió forint plusz ÁFA, egy blokk megszerzése pedig nettó 75 millió forintba kerül. Az NMHH elsődleges célja a meghirdetett értékesítéssel az, hogy a rendelkezésre álló véges erőforrás, a frekvenciakapacitás hatékonyan hasznosuljon, valamint ösztönzően hasson a szolgáltatók által tervezett hálózatfejlesztésekre. További célként fogalmazódott meg az is, hogy az értékesítés élénkítse a mobilpiaci versenyt, és ez által javuljon a szolgáltatások minősége, az előfizetők érdekeinek védelme.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A mobilszolgáltatók számára a 26 GHz-es frekvenciatartomány elsősorban a mobil bázisállomások összeköttetésének egy új módját teremtheti meg, az eddig alkalmazott optikai, illetve mikrohullámú csatlakozás mellett. A 26GHz értékesítési feltételeit egyébként úgy alakította ki a hatóság, hogy az támogassa a 900 MHz-es sáv folyamatban lévő árverését is.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az új pályázat kihirdetésével kvázi egyidőben módosította frekvenciahasználati díjrendeletet. A 960 MHz feletti tartományt érintő jogszabályváltozás társadalmi egyeztetést követően, november 3-án jelent meg a Hivatalos Értesítőben. A módosított rendelet szerint a jövőben értékesített, mikrohullámú spektrumba tartozó frekvenciák után már a módosított rendelet alapján kell fizetni a díjakat (ez érvényes a most meghirdetett 26 GHz-es frekvenciablokkra is). A díjrendelet változtatásnak célja az, hogy a piaci szolgáltatókat hatékony frekvenciahasználatra ösztönözze, valamint a szolgáltatókat a kevésbé telített sávok felé terelje - áll a hatóság közleményében.

a címlapról