Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Januártól állami cég üzemelteti a kormányzati gerinchálózatot

Koi Tamás, 2011. november 08. 12:05
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Januártól állami cég adja az infrastruktúrát a kormányzati célra használt távközlési gerinchálózathoz. A Nemzeti Távközlési Gerinchálózat létrehozása az illetékes minisztérium szerint jelentős költségmegtakarítást eredményez a kormányzati informatikában.

Idén év végén lejár a Magyar Telekom szerződése a kormányzati gerinchálózat működtetésére, és most már biztos, hogy az Orbán-kormány nem hosszabbít szerződést a távközlési multival: a kabinet tegnap jelentette be, hogy idén decembertől az elektronikus kormányzati gerinchálózat (EKG) szolgáltatásait fokozatosan átterhelik a Magyar Villamos Művek (MVM) szabad hálózati kapacitását igénybe vevő Nemzeti Távközlési Gerinchálózatra.

Az eddig piaci viszonyok között működtetett központi rendszer állami kézbe vételét a gazdaságosabb konstrukció mellett hálózat- és nemzetbiztonsági szempontok is indokolttá teszik - áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében. A megváltozott üzemeltetés az informatikai rendszerek sebességének gyorsítása és hozzáférhetőségének bővítése révén a tárca ígérete szerint a közigazgatási ügyintézés hatásfokának javulását eredményezi a jövőben.

Az új működési modell szerint az EKG-szolgáltatást a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) nyújtja majd a Magyar Villamos Művek által biztosított nagy sebességű, eddig kihasználatlan gerinchálózaton. A projekt megvalósítása az előzetesen megállapított ütemterv szerint halad, ennek megfelelően 2011 decemberében megtörténik a jelenlegi szolgáltatás átterhelése az állami tulajdonban lévő Nemzeti Távközlési Gerinchálózatra, majd 2012. január 1-jével megindul az átmeneti működési modell szerinti szolgáltatásnyújtás.

Az MVM neve korábban nem csak a kormányzati gerinchálózat, hanem a küszöbön álló, 900 MHz-es frekvenciaaukció kapcsán is felmerült. Egyes, a HWSW-nek nyilatkozó, névtelenséget kérő iparági szakértők szerint elképzelhető, hogy az új, önálló mobilszolgáltatás nyújtására alkalmas frekvenciablokkot, vagy frekvenciablokkokat egy az MVM-ből és a Magyar Postából álló konzorcium szerezhetné meg.

Ebben az esetben az MVM nem csak a kormányzati gerincet üzemeltethetné, hanem gyakorlatilag a teljes kormányzati szektor számára nyújthatna mobil távközlési szolgáltatást, szakértők szerint ugyanis piaci körülmények közt gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy egy állami tulajdonú szolgáltató másképp számottevő nagyságú ügyfélbázist tudjon felépíteni a három magyarországi inkumbens mobilszolgáltató, a Magyar Telekom (T-Mobile), Telenor és a Vodafone mellett.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.