Szerző: Gálffy Csaba

2011. november 8. 11:35

Megújította ekönyv-olvasóit a Barnes and Noble is

Egy évvel a Nook Color és két évvel az eredeti Nook után a Barnes and Noble bemutatta harmadik generációs e-könyvolvasó tabletjét, illetve csökkentette az előző generációs készülék árát. A Nook Tablet jobb kijelzőt és hosszabb akkus üzemidőt kínál elődjénél, az Android Markethez azonban továbbra sem fér hozzá.

Az iPad mögött a második legnépszerűbb tablet lett az Egyesült Államokban a Nook Color - kezdte pozitív felütéssel a Barnes and Noble az utód készülék bemutatóját. A B&N az Amazon után érkezett ez ebook-olvasó piacra, elsőként a kétkijelzős Nookkal próbálkoztak, majd kettéválasztották a két megközelítést, így tavaly már külön színes tabletet, illetve fekete-fehér eInk-alapú olvasót adtak ki.

Nem az iPad a fő ellenfél

Az idei felhozatal középpontja a B&N Nook Tablet, amely 1 GHz-es, kétmagos Texas Instruments processzort, 1 gigabájt RAM-ot és 16 gigabájtos háttértárat kapott, ez utóbbi tovább bővíthető még 32 gigabájtos microSD-kártyával. Nem változott viszont a kijelző, amely továbbra is 7 hüvelykes  IPS LCD 1024x600 pixeles felbontással. A gyártó szerint a legnagyobb újdonságot az akkus üzemidő jelenti, a Nook Tablet 9 óra folyamatos videolejátszásra képes, vagyis öt teljes hosszúságú film nézhető meg rajta.

A hardvert a B&N bemutatója minden ponton összevetette az Amazon Kindle Fire hasonló specifikációival - a vállalat képviselői nem hagytak kétséget afelől, hogy a legnagyobb ellenfélnek nem az iPadet, hanem a Fire-t látják. Ennek megfelelően kiemelték, hogy a Nook Tablet kétszer akkora memóriával és akár hétszer akkora háttértárral rendelkezik, így jobban teljesít multitasking alatt, illetve a felhős tartalmak kiszolgálásán kívül képes saját meghajtóján is értelmes mennyiségű tartalom (például filmek) tárolására. A Nook Tablet 250 dollárért lesz elérhető a jövő hét folyamán - egyelőre természetesen csak az Egyesült Államokban

Nem csak Barnes and Noble tartalmakkal

Míg a Fire elsődleges funkciója az Amazon által kínált tartalmak megjelenítése, a B&N büszkén emelte ki, hogy a Nookon számos szolgáltató kínálata elérhető, így működik a Netflix, a Hulu, a Pandora illetve még egy csokornyi online zenés szolgáltatás. Emellett elérhető a B&N mintegy két és fél milliós ekönyv-áruháza, magazinok, gyerekkönyvek, képregények, illetve támogatja a nyílt ePub és PDF szabványokat is. Az új szolgáltatásokat elérhetővé tévő szoftver az előző generációs Nook Colorra is elérhető lesz, a frissített operációs rendszert Wi-Fin keresztül tölthetik le a felhasználók. A B&N a Colort továbbra is kínálatában tartja, árát azonban 50 dollárral 200 dollárra mérsékli.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A vásárlók számára azonban továbbra sem lesz elérhető az Android Market, a B&N az Amazonhoz hasonlóan szigorú kontroll alatt tartja a tabletjeire elérhető alkalmazásokat. A Nookok operációs rendszere azonban képes futtatni a szabványos androidos alkalmazásokat, így a korlátozás csupán annyit jelent, hogy a B&N a legjobb, valódi értéket képviselő programokat engedi be boltjába - így a jövőben sem lehet százezres nagyságrendű piactérre számítani. A B&N bejelentése szerint amúgy Nook iránt nagy az érdeklődés az androidos fejlesztők körében - ez a Nook erős eladásainak ismeretében érhető is - nyílt alkalmazásbolt bevezetését azonban nem tervezik.

A hagyományos, eInk-alapú Barnes and Noble e-könyvolvasó most nem kapott érdemi változást, ahogy az Amazon sem frissítette ilyen eszközeit érdemben. A Simple Touch nevű eszköz így csak árcsökkentést kapott, 100 dolláros árával drágább, mint a reklámokkal "dúsított" Amazon Kindle, de olcsóbb, mint a reklámmentes változat. Mivel karácsonyi ajándékként a B&N szerint a felhasználók elsősorban a reklámok nélküli modellt keresik, így alá tudtak menni az Amazon árának.

A legnagyobb és legrégebbi könyvkereskedő üzletláncnak számító B&N természetesen nem győzi hangsúlyozni a fizikai boltok előnyét, ahová betérve a felhasználók ingyenes műszaki támogatást vehetnek igénybe tabletjeikhez és ebook-olvasóikhoz. Ilyen boltokkal az Amazon nem rendelkezik, a B&N emiatt szeretné üzleti előnnyé kovácsolni a felhasználókhoz való fizikai közelségét.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.