Szerző: Gálffy Csaba

2011. november 8. 11:35

Megújította ekönyv-olvasóit a Barnes and Noble is

Egy évvel a Nook Color és két évvel az eredeti Nook után a Barnes and Noble bemutatta harmadik generációs e-könyvolvasó tabletjét, illetve csökkentette az előző generációs készülék árát. A Nook Tablet jobb kijelzőt és hosszabb akkus üzemidőt kínál elődjénél, az Android Markethez azonban továbbra sem fér hozzá.

Az iPad mögött a második legnépszerűbb tablet lett az Egyesült Államokban a Nook Color - kezdte pozitív felütéssel a Barnes and Noble az utód készülék bemutatóját. A B&N az Amazon után érkezett ez ebook-olvasó piacra, elsőként a kétkijelzős Nookkal próbálkoztak, majd kettéválasztották a két megközelítést, így tavaly már külön színes tabletet, illetve fekete-fehér eInk-alapú olvasót adtak ki.

Nem az iPad a fő ellenfél

Az idei felhozatal középpontja a B&N Nook Tablet, amely 1 GHz-es, kétmagos Texas Instruments processzort, 1 gigabájt RAM-ot és 16 gigabájtos háttértárat kapott, ez utóbbi tovább bővíthető még 32 gigabájtos microSD-kártyával. Nem változott viszont a kijelző, amely továbbra is 7 hüvelykes  IPS LCD 1024x600 pixeles felbontással. A gyártó szerint a legnagyobb újdonságot az akkus üzemidő jelenti, a Nook Tablet 9 óra folyamatos videolejátszásra képes, vagyis öt teljes hosszúságú film nézhető meg rajta.

A hardvert a B&N bemutatója minden ponton összevetette az Amazon Kindle Fire hasonló specifikációival - a vállalat képviselői nem hagytak kétséget afelől, hogy a legnagyobb ellenfélnek nem az iPadet, hanem a Fire-t látják. Ennek megfelelően kiemelték, hogy a Nook Tablet kétszer akkora memóriával és akár hétszer akkora háttértárral rendelkezik, így jobban teljesít multitasking alatt, illetve a felhős tartalmak kiszolgálásán kívül képes saját meghajtóján is értelmes mennyiségű tartalom (például filmek) tárolására. A Nook Tablet 250 dollárért lesz elérhető a jövő hét folyamán - egyelőre természetesen csak az Egyesült Államokban

Nem csak Barnes and Noble tartalmakkal

Míg a Fire elsődleges funkciója az Amazon által kínált tartalmak megjelenítése, a B&N büszkén emelte ki, hogy a Nookon számos szolgáltató kínálata elérhető, így működik a Netflix, a Hulu, a Pandora illetve még egy csokornyi online zenés szolgáltatás. Emellett elérhető a B&N mintegy két és fél milliós ekönyv-áruháza, magazinok, gyerekkönyvek, képregények, illetve támogatja a nyílt ePub és PDF szabványokat is. Az új szolgáltatásokat elérhetővé tévő szoftver az előző generációs Nook Colorra is elérhető lesz, a frissített operációs rendszert Wi-Fin keresztül tölthetik le a felhasználók. A B&N a Colort továbbra is kínálatában tartja, árát azonban 50 dollárral 200 dollárra mérsékli.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A vásárlók számára azonban továbbra sem lesz elérhető az Android Market, a B&N az Amazonhoz hasonlóan szigorú kontroll alatt tartja a tabletjeire elérhető alkalmazásokat. A Nookok operációs rendszere azonban képes futtatni a szabványos androidos alkalmazásokat, így a korlátozás csupán annyit jelent, hogy a B&N a legjobb, valódi értéket képviselő programokat engedi be boltjába - így a jövőben sem lehet százezres nagyságrendű piactérre számítani. A B&N bejelentése szerint amúgy Nook iránt nagy az érdeklődés az androidos fejlesztők körében - ez a Nook erős eladásainak ismeretében érhető is - nyílt alkalmazásbolt bevezetését azonban nem tervezik.

A hagyományos, eInk-alapú Barnes and Noble e-könyvolvasó most nem kapott érdemi változást, ahogy az Amazon sem frissítette ilyen eszközeit érdemben. A Simple Touch nevű eszköz így csak árcsökkentést kapott, 100 dolláros árával drágább, mint a reklámokkal "dúsított" Amazon Kindle, de olcsóbb, mint a reklámmentes változat. Mivel karácsonyi ajándékként a B&N szerint a felhasználók elsősorban a reklámok nélküli modellt keresik, így alá tudtak menni az Amazon árának.

A legnagyobb és legrégebbi könyvkereskedő üzletláncnak számító B&N természetesen nem győzi hangsúlyozni a fizikai boltok előnyét, ahová betérve a felhasználók ingyenes műszaki támogatást vehetnek igénybe tabletjeikhez és ebook-olvasóikhoz. Ilyen boltokkal az Amazon nem rendelkezik, a B&N emiatt szeretné üzleti előnnyé kovácsolni a felhasználókhoz való fizikai közelségét.

a címlapról