Szerző: Folyó Gergely

2011. november 7. 16:18

Jövőre érkezhet a Samsung hajlítható okostelefonja

A Samsung jövőre kezdi meg a hajlítható AMOLED-kijelzők tömeggyártását, amiket először okostelefonokban fog alkalmazni. A gyártó már hónapokkal ezelőtt bemutatta a hajlítható telefon koncepcióját, a Galaxy Skin akár karkötővé is összecsavarható.

A hajlítható készülékek kulcsfontosságú eleme maga a kijelző, a januári Consumer Electronics Show-n a dél-koreai vállalat már 4,5 hüvelyk átmérőjű és mindössze 0,3 hüvelyk vastagságú AMOLED-megjelenítőt mutatott be a közönségnek. Az AMOLED technológia alapvetően alkalmasabb a hajlítható kijelzők elkészítéséhez mint az LCD, hiszen minden pixele fényt bocsát ki, üveg helyett pedig műanyag poliimid anyagot használt a gyártó, ami révén nemcsak 1 hüvelyk átmérőjű hengerré csavarható össze a panel, de teljesen össze is hajtható, méghozzá törés nélkül.

Jövőre kezdődik tömeggyártás

A szeptemberrel véget érő negyedév pénzügyi helyzetjelentése után, Robert Yi, a Samsung befektetői kapcsolatokért felelős vezetője árulta el, hogy a hajlítható kijelzők tömeggyártását “valamikor 2012-ben kezdi meg a vállalat, remélhetőleg már az év elején”. Yi szerint először mobiltelefonok kaphatnak majd ilyen képernyőket, de nem kizárt, hogy később a tabletek és más hordozható kütyük is hajlíthatóvá válnak. Bár a Samsung konkrét készüléket nem nevezett meg egyelőre, tavaly júniusban, a dél-koreai Hongik Egyetemen és januárban, a CES-en már felfedte a hajlítható okostelefon, a Galaxy Skin koncepcióját.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Galaxy Skin a hírek szerint 221x67x8 milliméteres, tehát a szokásosnál hosszúkásabb készülék, ami ugyan első látásra furcsának tűnhet, ám a telefon flexibilitásának előnye, hogy összehajtogatva is tudjuk használni vagy tárolni, sőt karkötőként is viselhetjük, ha úgy kényelmesebb. Az első látványtervek arról árulkodnak, hogy a telefon videochat vagy filmnézés közben felállítható és kitámasztható, sőt a beépített projektorral akár kivetítőként is működhet.

Miután a Galaxy Skin egyelőre csupán prototípusként létezik, a rendelkezésre álló hivatalos specifikációk szerények, egészen konkrétan a kijelző technológiája és a formaterv vehető szinte biztosra, minden másról csak pletykaként hallani. A feltételezések szerint a telefon 4 hüvelykes Super AMOLED Flexible kijelzője WVGA felbontásra, azaz 800x480 pixel megjelenítésére lesz képes, továbbá hátul 8 megapixeles, elöl VGA felbontású kamerát kapott. A készülék lelke egy 1,2 GHz-es processzor lesz, ami 1 gigabájt RAM társaságában működik, mindezt pedig 16-32 gigabájtos belső tárhellyel és 1500 mAh kapacitású akkumulátorral szállítja a gyártó. A Bluetooth-adóvevő és a 802.11 b/g/n szabvány mentén készült Wi-Fi-vezérlő sem marad ki a készülékből.

A Nokiánál is ezzel kísérleteznek

A hajlítható kijelző és a hajlítható okostelefon ötlete nem a Samsung agyából pattant ki, hasonló fejlesztésekkel más gyártók is foglalkoznak. Legutóbb, a két héttel ezelőtt megrendezett Nokia Worldön a mutatta be a saját terveit a finn gyártó. A Nokia Kinetic Device becenév egy széltében és hosszában is hajlítható, csavarható eszközt takar, amin a készülék sanyargatásával tud navigálni a felhasználó. Ha például a kiállított prototípust maga felé hajlította a látogató, ki tudta választani az aktuális menüpontot vagy rá tudott közelíteni az éppen nézett fotóra, és ehhez hasonló módon lehet kezelni a zenelejátszót is. A fejlesztésről a Nokia sem volt hajlandó bővebben beszélni, még a kijelző típusa sem ismert, ezért valószínűsíthető, hogy sokat kell még várni azokra a telefonokra, amiben alkalmazni fogják az újdonságot.

a címlapról

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.