Szerző: Folyó Gergely

2011. november 7. 16:18

Jövőre érkezhet a Samsung hajlítható okostelefonja

A Samsung jövőre kezdi meg a hajlítható AMOLED-kijelzők tömeggyártását, amiket először okostelefonokban fog alkalmazni. A gyártó már hónapokkal ezelőtt bemutatta a hajlítható telefon koncepcióját, a Galaxy Skin akár karkötővé is összecsavarható.

A hajlítható készülékek kulcsfontosságú eleme maga a kijelző, a januári Consumer Electronics Show-n a dél-koreai vállalat már 4,5 hüvelyk átmérőjű és mindössze 0,3 hüvelyk vastagságú AMOLED-megjelenítőt mutatott be a közönségnek. Az AMOLED technológia alapvetően alkalmasabb a hajlítható kijelzők elkészítéséhez mint az LCD, hiszen minden pixele fényt bocsát ki, üveg helyett pedig műanyag poliimid anyagot használt a gyártó, ami révén nemcsak 1 hüvelyk átmérőjű hengerré csavarható össze a panel, de teljesen össze is hajtható, méghozzá törés nélkül.

Jövőre kezdődik tömeggyártás

A szeptemberrel véget érő negyedév pénzügyi helyzetjelentése után, Robert Yi, a Samsung befektetői kapcsolatokért felelős vezetője árulta el, hogy a hajlítható kijelzők tömeggyártását “valamikor 2012-ben kezdi meg a vállalat, remélhetőleg már az év elején”. Yi szerint először mobiltelefonok kaphatnak majd ilyen képernyőket, de nem kizárt, hogy később a tabletek és más hordozható kütyük is hajlíthatóvá válnak. Bár a Samsung konkrét készüléket nem nevezett meg egyelőre, tavaly júniusban, a dél-koreai Hongik Egyetemen és januárban, a CES-en már felfedte a hajlítható okostelefon, a Galaxy Skin koncepcióját.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Galaxy Skin a hírek szerint 221x67x8 milliméteres, tehát a szokásosnál hosszúkásabb készülék, ami ugyan első látásra furcsának tűnhet, ám a telefon flexibilitásának előnye, hogy összehajtogatva is tudjuk használni vagy tárolni, sőt karkötőként is viselhetjük, ha úgy kényelmesebb. Az első látványtervek arról árulkodnak, hogy a telefon videochat vagy filmnézés közben felállítható és kitámasztható, sőt a beépített projektorral akár kivetítőként is működhet.

Miután a Galaxy Skin egyelőre csupán prototípusként létezik, a rendelkezésre álló hivatalos specifikációk szerények, egészen konkrétan a kijelző technológiája és a formaterv vehető szinte biztosra, minden másról csak pletykaként hallani. A feltételezések szerint a telefon 4 hüvelykes Super AMOLED Flexible kijelzője WVGA felbontásra, azaz 800x480 pixel megjelenítésére lesz képes, továbbá hátul 8 megapixeles, elöl VGA felbontású kamerát kapott. A készülék lelke egy 1,2 GHz-es processzor lesz, ami 1 gigabájt RAM társaságában működik, mindezt pedig 16-32 gigabájtos belső tárhellyel és 1500 mAh kapacitású akkumulátorral szállítja a gyártó. A Bluetooth-adóvevő és a 802.11 b/g/n szabvány mentén készült Wi-Fi-vezérlő sem marad ki a készülékből.

A Nokiánál is ezzel kísérleteznek

A hajlítható kijelző és a hajlítható okostelefon ötlete nem a Samsung agyából pattant ki, hasonló fejlesztésekkel más gyártók is foglalkoznak. Legutóbb, a két héttel ezelőtt megrendezett Nokia Worldön a mutatta be a saját terveit a finn gyártó. A Nokia Kinetic Device becenév egy széltében és hosszában is hajlítható, csavarható eszközt takar, amin a készülék sanyargatásával tud navigálni a felhasználó. Ha például a kiállított prototípust maga felé hajlította a látogató, ki tudta választani az aktuális menüpontot vagy rá tudott közelíteni az éppen nézett fotóra, és ehhez hasonló módon lehet kezelni a zenelejátszót is. A fejlesztésről a Nokia sem volt hajlandó bővebben beszélni, még a kijelző típusa sem ismert, ezért valószínűsíthető, hogy sokat kell még várni azokra a telefonokra, amiben alkalmazni fogják az újdonságot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról