Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 7. 12:27

Tavaszra itt lehet a Mozilla mobil operációs rendszere

Egyre nagyobb a pezsgés a Mozilla égisze alatt fejlesztett mobil operációs rendszer körül, ami egyelőre a Boot to Gecko kódnevet viseli. A Firefox böngésző és a Thunderbird levelező felett is bábáskodó alapítvány egy olyan mobil platform létrehozását tűzte ki célul, amely a Chrome OS-hez hasonlóan webes alkalmazások futtatására optimalizált. 2012 tavaszán elkészülhet a szoftver.

"A Mozilla meggyőződése, hogy a web fel tudja váltani a gyártókhoz kötött zárt alkalmazásfejlesztési platformokat" - olvasható a projekt weboldalán. "... egy Boot to Gecko nevű projektet szeretnénk ajánlani annak érdekében, hogy egy teljes, önálló operációs rendszer jöhessen létre a nyitott web számára." A Boot to Gecko természetesen teljesen nyitott, a forráskódot is azonnal publikálja az alapítvány és a projekt születése során keletkező újdonságokat a megfelelő szabványosítási testületekhez is eljuttatja. "Nem az a célunk hogy ezek a natív szintű alkalmazások csak Firefoxon fussanak, azt akarjuk hogy a weben fussanak."

A Boot to Gecko (B2G) három fő részből áll, a Gonk nevű rendszerplatformból, a Gecko böngészőmotorból, valamint a Gaia nevű felhasználói felületből. A Mozilla fejlesztői a gyors piacra kerülés érdekében nem hoztak létre saját platformot, hanem a Google-féle Androidot választották a Gonk alapjául, amelyből elhagyták a Dalvik virtuális gépet, így az androidos alkalmazások nem fognak futni a B2G-n. A Gecko motort pedig úgy dolgozzák át, hogy azon keresztül webes API-hívásokkal a szoftverek hozzáférjenek a mobiltelefon hardvereihez is, például a fényérzékelőhöz, a gyorsulásérzékelőhöz, a kamerához.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Boot to Gecko tárcsázón, SMS-kezelőn, médialejátszón, e-könyvolvasón és képgalérián kívül nem is tartalmaz más alkalmazást, csak egy böngészőt és hozzáférést az app store-hoz, ahonnan böngészőben futó alkalmazásokat lehet letölteni. A Gaia felhasználói felület fejlesztése előrehaladott állapotban van, a projekt weboldalán több képernyőmentés is elérhető, de az interfész ki is próbálható. A Gaia egyébként ismerős lesz mindenki számára, aki használt már iPhone-t vagy Androidot, az értesítések, a tárcsázó és az alkalmazások listája legalábbis kísértetiesen hasonlít ezekére.

A B2G weboldalán olvasható roadmap szerint a fejlesztők még idén ki szeretnék adni az  első előzetest, hogy a tesztelők elsődleges mobil operációs rendszerként használva csiszolhassák tovább a rendszert. Ezt 2012 első negyedévében követheti az első demó, majd 2012 második negyedévében a végleges termék.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.