Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A szerverek és az Xbox mentették meg Redmondot

Bodnár Ádám, 2012. január 20. 12:38
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Vegyes eredményekkel zárta az ünnepi időszakra eső második pénzügyi negyedévét a Microsoft. A PC-piac gyengélkedése rányomta a bélyegét a számokra, de jól fogytak a szervertermékek, az üzleti szoftverek és az Xbox 360.

hirdetés

Csendes ünnepi negyedévet zárt a Microsoft. Bár a cég bevétele rekordot döntött, igazán nagy durranásokról azonban nem tudott beszámolni a vezetőség - a vállalat a 2012-es naptári évre eső bejelentésrohamra készül, amely során megújul a Windows asztali és szerververziója, frissül a System Center termékcsalád, világszerte érkeznek az új Windows Phone-t futtató mobilok is.

A második pénzügyi negyedévet 20,9 milliárdos bevétellel zárta a Microsoft, ez éves szinten 5 százalékos növekedést jelent, 8 milliárdos üzemi eredménye azonban már 2 százalékos csökkenést mutatott, nettó profitja pedig 0,2 százalékkal 6,62 milliárd dollára apadt. A negyedévet 15,3 milliárd dolláros be nem folyt bevétellel és 19 milliárd dolláros szerződésállománnyal zárta a cég.

Nem ment a PC-piac, nem fogyott a Windows sem

A kliensüzletág, amely főképp az asztali Windowszal és a Windows Live termékekkel foglalkozik, 6 százalékos bevételcsökkenést szenvedett el, amelyet a Microsoft főképp a PC-piac gyengélkedésével magyarázott. Az üzemi eredmény ennél nagyobb mértékben, 12 százalékkal esett vissza, ennek oka feltehetően a következő generációs Windowszal kapcsolatos fejlesztési költségek, másfelől a PC-piac összetételének változása áll a hátterében: a PC-eladásokat a fejlődő országok dominálják, ahol az operációs rendszer olcsóbb, kisebb nyereséget termelő változatai fogynak inkább.

A Microsoft a 2009 őszén elrajtolt Windows 7-ből már 525 millió példányt értékesített (ez több mint az eddig eladott androidos és iOS-es készülékek száma összesen), a cég tájékoztatása szerint világszerte a vállalati PC-k harmadát állították már át az új operációs rendszerre. Idén érkezik az utód, a Windows 8, amelynek februárban jelenik meg a nyilvános bétája. Bár a Microsoft hivatalosan még nem kötelezte el magát a dátum mellett, a végleges verzió feltehetően legkésőbb az ősszel befut, hasonlóan a Windows 7-hez.

Továbbra is égeti a pénzt az Online Divison, amely minden erőfeszítése ellenére képtelen fogást találni a Google-on. Bár a Bing részesedése folyamatosan nő a keresőpiacon, még az Egyesült Államokban is csak 15 százalék körüli, és a keresőhirdetésekből származó árbevétel is 13 százalékkal nőtt éves szinten, a részleg még mindig masszívan veszteséges, a legutóbbi negyedév során 458 millió dolláros volt a mínusz, ez áll szemben 748 milliós bevétellel.

Az üzleti szoftverek és az Xbox húztak

A Windows-üzletág volt az egyetlen, ahol csökkent a bevétel, minden más részleg erőteljes bővülésről számolt be. A szerverekért és fejlesztői eszközökért felelős részlegnél 11 százalékkal 4,77 milliárd dollárra bővült a negyedéves bevétel, a Business Division pedig 2 százalékos növekedést ért el annak ellenére, hogy a lakossági PC-vásárlások megtorpanása miatt az Office otthoni változataiért is megcsappant a kereslet - ezt azonban ellensúlyozni tudta az Exchange Server, a SharePoint és Lync, valamint a Dynamics töretlen népszerűsége.

Erős negyedévet zárt az Xboxszal is foglalkozó Entertainment and Devices: az ünnepi időszakban 8,2 millió Xbox 360 fogyott és a játékeladások is jól alakultak, számos exkluzív sikercím érkezett a piacra mint például a Forza Motorsport 4 és a Gears of War 3, valamint olyan multiplatform sikerek mint a Call of Duty: Modern Warfare 3, a Battlefield 3, valamint az Elder Scrolls: Skyrim. A konzolhoz készített mozgásérzékelős kiegészítő, a Kinect is jól fogyott, története során már 18 millió darabot értékesítettek belőle. Az Entertainment and Devices részleg bevétele 14 százalékkal emelkedett.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.