Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Novembertől nálunk is kapható a Samsung Galaxy Note

Gálffy Csaba, 2011. október 28. 15:47
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Samsung Magyarországon is bemutatta a Galaxy Note-ot, amely a világ legkisebb tabletje - vagy a világ legnagyobb okostelefonja, nézőponttól függően. Az 5,3 hüvelykes képernyőt használó Note legfontosabb újdonsága, hogy kezeli a ceruzával történő érintést is, így kézírással is lehet rá jegyzetelni.

hirdetés

November 8-án jelenik meg Magyarországon a Samsung Galaxy Note - jelentette be a dél-koreai gyártó pénteken. A készülék először a Telenor kínálatában érhető el, az árról nem szól a bejelentés, a szolgáltató oldalára még nem került fel a Note. A tabletek és okostelefonok közé érkező öszvér mindkét kategóriából próbálja átemelni a legelőnyösebb tulajdonságokat, így a nagy felbontású kijelzőt és a nagy kapacitású akkut a hordozhatósággal, a telefonos funkciókkal és az érintőceruzával ötvözi.

Izgalmas hardver

Ahogy említettük, a Galaxy Note különlegessége az 5,3 hüvelykes, 1280x800 pixel felbontású kijelző, amely messze túlnövi a a legnagyobb okostelefonok méretét is, felbontása révén pedig a  jól használható marad: az újságok olvasásához például sokszor nem kell belenagyítani a weboldalakba, egyszerre sok információ jeleníthető meg. Az AMOLED technológiának hála a betekintési szögek rendkívül nagyok - bár a Samsung által emlegetett teljes, 180 fokos szöget azért nem érik el.

A telefon-tablet a Samsung ma általános 1,4 GHz-es, kétmagos Exynos processzorára épül, míg az internetelérésről az integrált HSPA+ és LTE-kompatbilis baseband-egység gondoskodik. A megfelelő grafikus sebességért az ARM-tól licencelt Mali 400MP GPU felel, ez dolgozik a gyártó Galaxy S II termékében is. A készülék életben tartásáért egy hatalmas, 2500 mAh-s akku felel, a Note így hosszú, akár egész napos folyamatos nyúzást is képes elviselni - ez megfelel a tervezett, power-usereknek szánt funkcionalitásnak.

Szoftveres oldalon is felkészítették a Note-ot az egyedi felhasználási forgatókönyvekre, így az Android 2.3-at futtató készüléken megtalálható  az S Planner nevű alkalmazás, amelyet a Samsung "professzionális napirendtervező"-ként aposztrofál, amúgy egy tollal is kezelhető naptáralkalmazásról van szó. Az előretelepített szoftverek között szerepel az S Memo nevű program is, amellyel kézírásos jegyzeteket készíthetünk, ezeket pedig rajzokkal, képekkel, videóval egészíthetjük ki. A készülékhez adott tollat a nómenklatúra folytatásaként S Pen névre keresztelte a gyártó.

A kis pálcika a HTC Flyerrel ellentétben a készülékházból húzható elő, nem fenyeget az elvesztés veszélye. Az S-pen névre keresztelt pálcával vezérelhetjük magát az operációs rendszert is, mintha az ujjunkat használnánk, de a pálcán lévő gomb és pár egyszerű gesztus révén a lenti gombokat is ki lehet váltani (menü, vissza). Illetve a gombot megnyomva és a pálcát a kijelzőn hosszan tartva azonnal egy képernyőmentés készül, amibe szabadon pingálhatunk.

Sörétes puskával vadásznak

Míg az Apple elhatározta, hogy a telefonnak 3,5, a tabletnek meg 9,7 hüvelykes kijelzővel kell rendelkeznie, a Samsung nem akarja a felhasználó helyett eldönteni a tökéletes méretű eszközök nagyságát, így mindenki választhat kedvére. A telefonok között bőven akad 3 hüvelyk körüli képernyővel rendelkező, innen a 10,1 hüvelykes tabletig gyakorlatilag minden méretosztályban indít versenyzőt a dél-koreai cég. Ugyan a számtalan méret más vállalatok számára logisztikai problémát okozna, a paneleket házon belül gyártó Samsung ezt nem látta megoldhatatlannak.

A dél-koreai cég a Note-tal új piacot akar teremteni, bár valójában ugyanez a méretkategória, illetve a stylus-os megoldás más gyártóknál is felbukkant a közelmúltban, gondolunk itt a HTC Flyerre vagy a Dell Streakre, de ha visszamegyünk az időben és a Windows Mobile 6.x rendszerű PDA készülékekre emlékezünk, akkor ott is pontosan ugyanezt a koncepciót lehet felfedezni. A Samsung célja a Note-tal, hogy létrehozzon egy olyan, utazás és munka közben jól használható eszközt, amit még nem kényelmetlen hordozni, viszont nem annyira pici, hogy akadályozza a gyors munkát, szövegbevitelt. Mindenképp használhatónak kell lennie telefonként is, amire már a legkisebb tabletek alkalmatlanok, de eközben elég nagy kijelzője kell legyen az eszköznek ahhoz, hogy olvasni, szöveget szerkeszteni, kommunikálni és multimédiát fogyasztani is élvezetes legyen.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!