Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 28. 13:45

Képeffektek és népszerű megosztások a Google+-ban

Bekerült a Google+ szolgáltatásai közé a korábban felvásárolt Picnik online képszerkesztő szolgáltatáskínálata, így a feltöltött fotókat a webes felületen lehet szerkeszteni illetve effektezni. Több más

Gyors ütemben fejleszti közösségi szolgáltatását a Google, ennek megfelelően a tegnap három, eléggé fontos új funkció került be az oldalba, sorban a Twitter "trending topicra" hasonlító "What's Hot?", amely komplex algoritmussal választja ki a pillanatnyilag legérdekesebb híreket és megosztásokat, az újramegosztások követésére használható Ripples-t, illetve a Picnik integrációja lévén létrejött Creative Kit-et. Az előző kettő fokozatosan indul be a felhasználóknál (magyar nyelven még egyik sem érhető el), a fotószerkesztő azonban már mindenki számára használható.

A Twitter trending topics mögött komplex algoritmus található, amely folyamatosan figyeli, hogy egyes témák éppen hány új felhasználó számára válnak érdekessé - ebből készít a rendszer egy toplistát. A Google What's Hot szegmense hasonló funkcionalitást hoz a Google+-ra, folyamatosan figyeli a legérdekesebb és legfontosabb megosztásokat, majd ezeket listázza. A What's Hot a körök alatt közvetlenül elérhető, de felbukkan akkor is, ha "kiolvassuk" az oldalt, vagyis egészen legörgetünk.

Újramegosztások hullámai - Ripples

A Google rendkívül büszke a közösségi szolgáltatáson folyó aktivitásra, amelyet a Tumblr "reblog" funkcionalitására hasonlító eszköz is segít: a felhasználó az érdekesnek talált tartalmat pillanatok alatt továbboszthatja, így az az ő falára is felkerül (természetesen hivatkozással az eredeti megosztóra). A Ripple nevű eszköz ezt a folyamatot képes vizuálisan, folyamatában megjeleníteni. Az eszköz érdekes statisztikákat is közöl a megosztott információegységről, így megnézhetjük, hogy ki számít a résztvevők közül a legerősebb befolyásolónak, átlagban mekkora kommentárt fűztek a tartalomhoz, valamint milyen nyelven használják a Google+-t. A Ripple csak a nemrég létrehozott, nyilvános megosztásokhoz érhető el, a régi posztokhoz nem. További korlátozás, hogy csak a publikus címkével ellátott megosztásokat tudja követni az eszköz, a privát (körök felé megosztott) tartalmat nem.

00:55
 

Google+ Update: Watch How Posts Get Shared with Ripples

Még több videó

Tisztességes képszerkesztő

Integrálta közösségi szolgáltatásaiba a korábban megvásárolt online képszerkesztő alkalmazását, a Picnik-et is a Google, így a feltöltött képek már a Google+ felületén szerkeszthetőek. A szolgáltatáskínálat erősen konzumerorientált, a ma divatos effektezéstől a hagyományosabb színhőmérsékletig és kivágásig. A szolgáltatás a Creative Kit elnevezést kapta, a Picnik márkát így a Google nem vitte át a Google+ felületére.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Android-felhasználók számára ez különösen jól jön, a Google+ alkalmazás automatikus feltöltése és a 4 megapixelnél kisebb fotók korlátlan tárolása azt jelenti, hogy a szolgáltatás teljes értékű fotóarchívumként használható, az egyetlen hiányzó részlet a fotók szerkesztése volt, ezt most a Google sikeresen pótolta. A képszolgáltatások hagyományosan kritikus elemei a közösségi hálózatoknak, újabban azonban megjelent az igény az okostelefonokkal való magasabb fokú integrációra és a szerkesztőfelületre is - ezeket egyelőre csak a Google pipálta ki. A Facebook is tervezi egy hasonló funkció bevezetését egy ideje, a szolgáltatás azonban a piacvezető közösségi oldalnál még nem indult el.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról