Szerző: Folyó Gergely

2011. október 27. 17:19

Óriási veszteséggel zárta a Nintendo az elmúlt félévet

Az idei pénzügyi év során másodszor volt kénytelen változtatni év végi előrejelzésein a Nintendo, miután a szeptemberben véget ért hat hónapot a vártnál nagyobb veszteséggel zárta. A vállalat láthatóan továbbra is bízik a karácsonyi szezonban, a bukdácsoló 3DS-ből márciusig még mindig 16 millió darabot akar eladni.

A Nintendo szekere továbbra is nehézkesen döcög. A vállalat gyengeségeit először a 2012-es pénzügyi év első negyedében, az április-június közötti időszakban sikerült számszerűsíteni, mikor a japánok először könyvelhettek el veszteséges negyedévet elsősorban a Nintendo 3DS gyenge teljesítménye miatt. Bár a konzol árát drasztikusan csökkentették a nyár végén, ez egyelőre legfeljebb csak a költségeken érhető tetten, miközben a Wii és a DS értékesítése is egyre lassul.

A Nintendo már a karácsonyt várja

A Nintendo nem túl rózsás eredményeit a japán Nikkei szellőztette meg a tegnapi nap folyamán, a hírre - miszerint a kiotói konzolgyártó a tervezett 55 milliárd helyett 100 milliárd jen veszteséggel zárt - a vállalat részvényárai 7,5 százalékot estek. Ma reggelre megérkeztek a hivatalos számok is: az áprilisban kezdődött pénzügyi év első felében éves viszonylatban 40,6 százalékkal, 215,7 milliárd jenre zuhant a Nintendo árbevétele, miközben az üzemi vesztesége 57,3 milliárd jenre rúgott a tavalyi év hasonló időszakának 54,2 milliárd jenes profitjával szemben.

A teljes működési veszteség a várt 55 milliárd jennél valóban sokkal nagyobb lett, összesen mintegy 107,8 milliárd jent tett ki, amiből 52,4 milliárd jen az árfolyamkülönbségekből származik: a Nintendo bevételeinek 79,2 százaléka, vagyis 170,8 milliárd jen külföldről folyt be, így az erős jen és a gyengélkedő euró komolyan éreztették a hatásukat a számokon. Ezzel egyébként más japán cégeknek, köztük a Sonynak is számolnia kell, ezt a vállalat pénzügyi szakembere, Hiroshi Kurihara erősítette meg a Bloombergnek a hónap elején.

A legnagyobb várakozások a Nintendo 3DS teljesítményét előzték meg: a gyártó augusztusban csökkentette a konzol árát, vagyis veszteségesen kezdte el azt árulni abban reménykedve, hogy növelni tudja a játékosbázist. Ez részben sikerült, a szemüveg nélküli 3D-s megjelenítést kínáló konzolból 3,07 millió példányt adtak el világszerte az elmúlt félév során, ezzel a június végéig értékesített 4,32 millió darabot 6,68 millióra sikerült feltornászni. A 3DS-es játékokból a reméltnél is kevesebb, 8,13 millió talált gazdára, és bár a Nintendo szerint több slágercím is érkezett a konzolra, milliós eladásokkal csak a Nintendo 64-es The Legend of Zelda: Ocarina of Time felújított változata büszkélkedhetett.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Visszaestek a Nintendo DS és a Wii eladásai is, de ez tulajdonképpen nem meglepő, hiszen az életpályájuk végét járó konzolokról van szó. A DS-ből 2,58 millió példány fogyott a félév alatt és 28,99 millió darab játékot vásároltak a platformra. A Wii esetében 3,35 millió hardvert és 36,45 millió szoftvert jelentett a Nintendo, ami annak is köszönhető, hogy kevesebb slágercím tette tiszteletét a platformon az elmúlt hónapokban.

Változnak a tervek - már megint

A féléves eredmények bejelentése után a Nintendo az idei pénzügyi évben másodszor is kénytelen volt változtatni az előjelzésein, az eltérések abból fakadnak részben, hogy ezúttal más árfolyamokkal számolt a vállalat. A márciusban véget érő esztendőre így 900 milliárd helyett 790 milliárd jen bevételt remélnek Kiotóban, a 35 milliárdos üzemi eredmény helyett pedig mindössze 1 milliárd jent várnak. Érdekes, hogy bár a gyenge játékeladások láttán 70 millió 3DS-szoftver helyett már csak 50 milliót akar értékesíteia cég, addig a korábbi terveknek megfelelően 16 millió 3DS-en adna túl a pénzügyi év végéig.

Bár ez elsőre elérhetetlennek tűnik, a Nintendo fokozott figyelemmel várja a karácsonyi szezont: mint azt Satoru Iwata, a vállalat elnöke és független szakértők többször hangsúlyozták, a gyártó számára mindig kritikus fontosságú ez az időszak a hardvereladások szempontjából, ráadásul az év végén végre befutnak az első 3DS-es Mario-játékok is, amik meghúzhatják a szoftverszámokat. A Nintendo Wii is erősíthet a következő hónapokban, hamarosan új kiszerelések érkeznek a konzolból, emellett novemberben a boltok polcaira kerülhet a legújabb Zelda-epizód is.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról