:

Szerző: Folyó Gergely

2011. október 27. 10:43

Nyomtatható organikus memóriát mutatott be a Thinfilm

A norvég Thinfilm a Xerox Palo Alto Research Center közreműködésével mutatta be az első organikus elemekből felépülő CMOS memóriát, amit olcsón, nagy mennyiségben lehet előállítani, így alkalmas például arra, hogy NFC címkék alapanyaga legyen, ha az érintés nélküli kapcsolat szélesebb körben is elterjed majd.

Hétfőn, a norvég ipari és kereskedelmi miniszter jelenlétében mutatta be a Thinfilm a Xerox leányvállalatával, a PARC-kal közösen készített organikus CMOS memóriát. Az egyszerűen Addressable Memory névre keresztelt fejlesztés a Thinfilm polimeralapú memóriájából és a PARC nyomtatható tranzisztoraiból épül fel; a gyártó szerint ez jelentős lépés, hogy megteremtsék a mindenhol fellelhető kis energiafelhasználású eszközök olcsón, roll-to-roll nyomtatási technológiával előállítható alapanyagát.

Az új memória egyik elsődleges felhasználási területe az “okos címkék” előállítása lesz, melyek az NFC technológia elterjedésével hálózhatják be a hétköznapjainkat. Az érintés nélküli kommunikáció a fizetés mellett más területeken is a hasznunkra lehet, a boltokban a termékek alá helyezett címkék beolvasásával tájékozódhatunk bővebben, leolvashatjuk az élelmiszerek szavatosságát, származási helyét vagy éppen összetevőit. Ahhoz viszont, hogy ezeket a címkéket széles körben alkalmazhassák, számos kritériumot kell szem előtt tartani: olyan, nem felejtő, újraírható memóriával szerelt eszközt kell készíteni, ami olcsón, nagy mennyiségben előállítható, környezetbarát és persze képes együttműködni más érzékelőkkel, elektronikai alkatrészekkel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Thinfilm szerint az Addressable Memory megfelel mindennek: a nem felejtő, ferroelektromos polimer memória energiafogyasztása elhanyagolható, az információ megtartásához pedig egyáltalán nincs szüksége külső áramforrásra. A PARC nyomtatható áramkörei szintén olcsók és könnyen előállíthatók, a nyomtatási eljárás kevés gyártási lépésből áll, ezzel a költsége és a környezetterhelése is lényegesen kisebb a hagyományos félvezetőgyártási módszerekhez képest. A Thinfilm eszköze ráadásul vékonyabb mint a szilicíumos megoldások, akár hajszálvékony kivitelben is elkészíthető.

Az új fejlesztéssel a gyártók egy nyomtatott áramkört használó, 128 bites memóriarendszert is meg tudtak címezni, ami állításuk szerint új felhasználási területek elő nyithat kaput. Az ígéretek szerint a memória már a jövő év folyamán bemutatkozhat - a műanyag játékokban, információs kioszkokban és hűségkártyákban is alkalmazott - Thinfilm Memory és Thinfilm System eszközökben. A fejlesztés erőssége, hogy más elektromos alkatrészekkel, például antennákkal és érzékelőkkel is együtt tud dolgozni, így a segítségével többek között a készlet- és a hőmérsékletváltozás is folyamatosan figyelhető. Nem utolsó sorban, miután az Addressabble Memory ogranikus anyagokból épül fel, eldobható árcédulaként is funkcionálhat majd, csak ezen éppen elég lesz a memóriát felülírni az akciós ár feltüntetéséhez.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 02:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.