Szerző: Bodnár Ádám

2011. október 26. 09:13

Folyamatosan romlik a Telenor teljesítménye

Bár közleményében a Telenor egyre javuló teljesítményről beszél, a vállalat minden mutatója romlott a harmadik negyedévben.

Nyilvánosságra hozta harmadik negyedéves pénzügyi mutatóit a Telenor magyarországi leányvállalata. A szolgáltató minden mutatója romlott, kevesebb előfizetővel és kevesebb előfizetőnkénti átlagos árbevétellel rendelkezett mint egy évvel korábban, miközben a nyereségességét a hálózatmodernizációval kapcsolatos értékcsökkenési leírások és az ágazati különadó húzták le.

A júliustól szeptemberig tartó időszakban 41,7 milliárd forintos bevételt ért el a Telenor, ez 1,8 százalékos visszaesést jelent éves összehasonlításban. A cég tájékoztatása szerint a visszaesés a háztartások alacsonyabb vásárlóereje mellett a hívásvégződtetési díjak csökkenésével magyarázható leginkább. Örömteli hír ugyanakkor, hogy a mobil szélessávú szolgáltatásokból származó bevételek növekedése nagyjából ellensúlyozni tudta a hangalapú bevételek csökkenését.

"Örömmel látjuk, hogy ügyfeleink értékelték az új, gyors mobilinternet szolgáltatás bevezetését és fizetni is készek a prémium szolgáltatásokért.  Bízunk benne, hogy mobilinternet iránti elkötelezettségünk értéket teremt ügyfeleink és részvényeseink számára egyaránt nyilatkozta Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

A Telenor pénzügyi teljesítménye

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

2011 harmadik negyedévének végén a Telenor 3,52 millió előfizetővel rendelkezett, szemben a tavalyi év azonos időszakának 3,54 milliós adatával.Hogy a Telenor valójában mennyire sikeres a mobilnet-piacon, egyelőre nem tudni, mivel a Nemzeti Hírközlési- és Média Hatóság még az augusztusi statisztikákkal is adós egyelőre. Az egy előfizetőre jutó átlagos bevétel (ARPU) 3762 forintról 3655 forintra csökkent.

A vállalat EBIT-je, vagyis adózás előtti eredménye 9 milliárd forintot tett ki, ez 33 százalékos zuhanás éves szinten. A Telenor magyarázata szerint a profitabilitás csökkenése a 2010 végén bevezetett ágazati különadóval és a hálózatmodernizáció miatt megnövekedett beruházási büdzsével és értékcsökkenési leírásokkal magyarázható (a vállalat a különadót értékesítési költségként könyveli el, ezért hat az adózás előtti eredményre). A harmadik negyedév során a Telenor 2,15 milliárd forintot költött tőkebefektetésre, ami a tavalyi összeg 133 százaléka.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról