Szerző: Koi Tamás

2011. október 24. 16:42

A határ mentén is zavartalanul működhetnek az LTE-hálózatok

Egy fontos nemzetközi frekvenciakoordinációs egyezmény aláírásával újabb akadály hárult el az elől, hogy Magyarországon és a szomszédos államokban elinduljon a vidéki területeket lefedő LTE-hálózat kiépítése.

Múlt pénteken öt ország hírközlési hatósága aláírta Bécsben azt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tervezete alapján készült nemzetközi frekvenciakoordinációs egyezményt, amely az országhatárok mentén is lehetővé teszi a negyedik generációs mobilszolgáltatások bevezetését a 800 MHz-es és 2,6 GHz-es sávban. Az említett frekvenciák közül a hullámterjedési mutatók miatt elsősorban előbbi kapcsán fontos, hogy egységes egyezmény szabályozza a határ menti használatot, hogy az adott frekvenciasávban nyújtott különböző szolgáltatásokat zavartalanul biztosíthassák az előfizetőknek az országok tévé- vagy mobilszolgáltatói.

A 800 MHz-es, úgynevezett "digitális hozadék" frekvenciát ma még több európai országban analóg tévésugárzásra használják, azokban az államokban pedig, ahol megtörtént már a digitális átállás, többek közt a nemzetközi koordináció rendezetlensége miatt nem tudták más célokra felhasználni a felszabadult frekvenciakészletet. Ezt a koordinációt oldja meg most öt ország - Magyarország, Ausztria, Szlovénia, Szlovákia és Horvátország - nemzetközi frekvenciakoordinációs megállapodása, mely az azt megalkotó NMHH szerint többek közt részletezi a tervezés, a mérés, az ellenőrzés és a zavarelhárítás alkalmazandó módszereit is.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az említett öt ország közül háromban - Ausztriában, Szlovéniában és Horvátországban - már megtörtént a digitális átállás, így a nemzetközi koordinációs feladatok mielőbbi lezárása értelemszerűen elsősorban ennek a három országnak állhat érdekében. Szlovákiában a jelenlegi tervek szerint 2012. végén kapcsolhatják le az analóg sugárzást, de a 800 MHz-es sávot 2015-ig nem használhatják fel mobilszolgáltatásra az országban, míg Magyarországon várhatóan szintén 2012-ben kapcsolhatják le az analóg adásokat - ezt követően a felszabaduló frekvencia részben digitális tévészolgáltatásra, illetve mobil szélessávú szolgáltatásra lesz használva.

Ma a 800 MHz-es sávban egyik érintett ország sem üzemeltet LTE-alapú mobilszolgáltatást, a jövőben azonban ez a frekvencia biztosíthatja a vidéki, jelenleg ellátatlan területek vezeték nélküli szélessávú lefedettségét. A szolgáltatóknak a hálózatok kiépítése előtt mindazonáltal a legtöbb országban pályázaton vagy aukción kell majd részt venniük azért, hogy frekvenciahasználati jogosultságot szerezzenek az adott blokkokra - itthon éppen a következő hónapokban zajlik majd az első ilyen árverés, igaz nálunk még nem a 800 MHz-es sáv majdan felszabaduló, hanem a 900 MHz-es sáv szabad blokkjaira lehet majd licitálni.

Itthon az ország teljes területén a nem uniós tagországok késlekedése, valamint a szlovák fél lassú ütemű átállása miatt a hatóság korábbi becslése szerint 2015-nél előbb nem lehet LTE-szolgáltatást nyújtani a 800 MHz-es frekvenciasávban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról