Szerző: Koi Tamás

2011. október 24. 10:29

Az EnterNet is a vállalati ügyfelekre fókuszál

A közeli jövőben fordulat állhat be az egyik legnagyobb hazai alternatív távközlési szolgáltató, az EnterNet üzletpolitikájában: a cég bejelentette, elsősorban a vállalati ügyfelekre fókuszál, bár továbbra is jelen marad a lakossági piacon.

A jövőben a vállalati üzletágára helyezi a hangsúlyt, valamint saját optikai hálózatot fejleszt az eddig elsősorban lakossági és üzleti xDSL-termékekben utazó EnterNet Zrt. A cég első, saját optikai hálózatfejlesztési projektjének Hódmezővásárhely ad otthont, ahol a munkálatok már korábban megkezdődtek, az első ügyfelek várhatóan a jövő év elején vehetik igénybe a gyors hálózatot.

A hálózatfejlesztést egy az EnterNet és Hódmezővásárhely önkormányzata által közösen alapított társaság, az EnterHód Zrt. végzi, ez a cég is lesz a tulajdonosa a mintegy kétmilliárd forint értékű beruházással létrehozott infrastruktúrának. A hálózat a cég és az önkormányzat tervei szerint nyílt hozzáférésű lesz, vagyis több szolgáltató is csatlakoztathatja saját infrastruktúráját a rendszerhez, ezzel a várakozások élénkebb verseny alakulhat ki a térségben.

Az EnterNet az új hálózat fejlesztési lépcsőjének bejelentésével egy időben közölte, az "újabb piaci igényeket felismerve" portfóliótisztítást hajt végre. A szolgáltató a jövőben a vállalati ügyfeleknek nyújtott szolgáltatásokra koncentrál és előtérbe helyezi a további infrastrukturális beruházásokat is, mint például a bérelt vonali szolgáltatásokat, az IP telefóniát, a szerverhosztingot, és egyéb kiegészítő üzleti szolgáltatásokat. Az EnterNet ugyanakkor leszögezi, továbbra is nyújt DSL-szolgáltatásokat.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát?

Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát? Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

A vállalat a hódmezővásárhelyi projekt mellett további fejlesztési tervekkel is foglakozik más városokban, valamint kiemelt hangsúlyt fektet a 2007-ben elindított Proserverre is. Ez az ország egyik legmodernebb szerverterme, amely több mint 4000 szerver üzemeltetésére képes. Széleskörű üzleti megoldásainak köszönhetően már az indulástól meghatározó szerepet tölt be a hazai piacon.

Az EnterNet stratégiai döntése a magyarországi internetszolgáltatások piaci sajátosságait figyelembe véve megfelelően alátámasztott, logikus lépésnek tűnik: A lakossági piac gyakorlatilag pang, a nagykereskedelmi konstrukciók és a hurokátengedés pedig sem a réz érpárra, sem az optikai megoldásra épülő szolgáltatásoknál nem ösztönzi kellően a versenyt, és nem élénkíti a lakossági szegmenst. A kisebb alternatív szolgáltatók közül az elmúlt években a GTS-Datanet (ma GTS Hungary) került távolabb a lakossági szolgáltatások piacáról, az Externet pedig eladta az ügyfélbázisát a Magyar Telekomnak.

a címlapról