Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 13. 10:14:00

iPadre is megjelent a Microsoft OneNote

A Microsoft kiadta a OneNote "jegyzetfüzet" alkalmazás iPadre optimalizált verzióját, a szoftver tegnap óta letölthető az iTunes App Store-ból.

A OneNote közel egy éve létezik iOS platformon, a Microsoft a felhasználói visszajelzésekre válaszul elkészítette az iPadre optimalizált változatot, amely jobban mutat és kényelmesebben használható a tablet nagyobb méretű és felbontású kijelzőjén.

Digitális jegyzettömb iPadre is

A jegyzettömb az Office 2003-ban bukkant fel először - a kőegyszerű program tényleg nem több egy digitális jegyzettömbnél, amelybe tetszőleges szöveget lehet beírni, valamint Office objektumokat bemásolni. A OneNote legnagyobb előnye egy szövegfájlba vagy Word dokumentumba írt jegyzetekkel szemben a formai kötöttségek nélkülözése: egy jegyzettömb tetszőleges hosszúságú lehet, szerepelhetnek benne szövegek, hangok, linkek, a képek minőségvesztés nélkül kerülnek bele, a tartalom egyes részeit pedig ki is lehet emelni.

A OneNote-ba kézírással is lehet jegyzetelni, a beírt betűket a szoftver igény esetén szöveggé alakítja. Szöveg és objektumok beszúrásán, szerkesztésén kívül felsorolások és feladatlisták is készíthetőek. A feladatlisták gyakorlatilag egyszerű jelölőnégyzetekkel (checkbox) ellátott listák, ahol minden egyes sorhoz tartozó négyzetbe elhelyezhető egy pipa. A OneNote kérésre összegyűjti a feladatok listáját, és így könnyen áttekinthető az összes hátralévő feladat a jegyzetek egyenkénti átnézése nélkül.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Létrehozhatóak külön noteszek, minden noteszen belül tetszőleges számú és tartalmú oldallal, amelyeket fahierarchiába lehet rendezni. A noteszben a lapok tetszőlegesen rendezhetők és a tartalom természetesen kereshető is - akár a képeken látható szövegre is kereshet a felhasználó. Többen is dolgozhatnak ugyanazon a jegyzeten, akár egy időben, egymás minden tevékenységét látva, akár külön-külön, utólagos szinkronizációval.

A OneNote-ban írt jegyzeteket a SkyDrive online tárhelyen keresztül meg is lehet osztani és szinkronizálni az eszközök között, valamint böngészőből is el lehet érni - ehhez egy Live azonosító szükséges. A OneNote kliens Windows mellett Windows Phone, Symbian és iOS operációs rendszerre érhető el. Az iOS-en futó kliensnek tegnap jelent meg az 1.3-as verziója, amely elsőként támogatja az iPadet - a futtatásához iOS 4.3 vagy újabb verzió szükséges. A szoftver 500 jegyzet beírásáig ingyen használható, ezt követően 4,99 dollárért vásárolható meg iPhone-ra, 14,99 dollárért pedig iPadre.

Jövőre jöhet a teljes Office?

A jegyzettömb mellett egy másik Office-komponens, a Lync mobil verziója is elrajtolt tegnap. A korábban Office Communicator néven ismert vállalati üzenetküldő rendszer kliense Windows Phone-ra már letölthető a Marketplace-ről. A program emellett iOS mellett Android és Symbian platformra is megjelenik, a Microsoft már elküldte a szoftvereket az alkalmazás-piacterekre, ahonnan a jóváhagyási folyamat lezárultával letölthetők lesznek.

Valószínűleg a OneNote és a Lync csak az első az iPadre kiadott Office-alkalmazások sorában - az okostelefonok és tabletek beszivárognak a vállalatok életébe, egyre fontosabbá válik, hogy a dolgozók hatékonyan tudják őket használni. Pletykák szerint a Microsoft 2012-ben a legtöbb Office-alkalmazást megjelenteti az Apple tabletjére, amelyek feltehetően kompatibilisek lesznek az Office 365-tel, a háttérinfrastruktúrát (Exchange, SharePoint, Lync Server) a felhőből is igénybe lehet venni hozzájuk.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 25. 15:26

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.