Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 13. 10:14

iPadre is megjelent a Microsoft OneNote

A Microsoft kiadta a OneNote "jegyzetfüzet" alkalmazás iPadre optimalizált verzióját, a szoftver tegnap óta letölthető az iTunes App Store-ból.

A OneNote közel egy éve létezik iOS platformon, a Microsoft a felhasználói visszajelzésekre válaszul elkészítette az iPadre optimalizált változatot, amely jobban mutat és kényelmesebben használható a tablet nagyobb méretű és felbontású kijelzőjén.

Digitális jegyzettömb iPadre is

A jegyzettömb az Office 2003-ban bukkant fel először - a kőegyszerű program tényleg nem több egy digitális jegyzettömbnél, amelybe tetszőleges szöveget lehet beírni, valamint Office objektumokat bemásolni. A OneNote legnagyobb előnye egy szövegfájlba vagy Word dokumentumba írt jegyzetekkel szemben a formai kötöttségek nélkülözése: egy jegyzettömb tetszőleges hosszúságú lehet, szerepelhetnek benne szövegek, hangok, linkek, a képek minőségvesztés nélkül kerülnek bele, a tartalom egyes részeit pedig ki is lehet emelni.

A OneNote-ba kézírással is lehet jegyzetelni, a beírt betűket a szoftver igény esetén szöveggé alakítja. Szöveg és objektumok beszúrásán, szerkesztésén kívül felsorolások és feladatlisták is készíthetőek. A feladatlisták gyakorlatilag egyszerű jelölőnégyzetekkel (checkbox) ellátott listák, ahol minden egyes sorhoz tartozó négyzetbe elhelyezhető egy pipa. A OneNote kérésre összegyűjti a feladatok listáját, és így könnyen áttekinthető az összes hátralévő feladat a jegyzetek egyenkénti átnézése nélkül.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Létrehozhatóak külön noteszek, minden noteszen belül tetszőleges számú és tartalmú oldallal, amelyeket fahierarchiába lehet rendezni. A noteszben a lapok tetszőlegesen rendezhetők és a tartalom természetesen kereshető is - akár a képeken látható szövegre is kereshet a felhasználó. Többen is dolgozhatnak ugyanazon a jegyzeten, akár egy időben, egymás minden tevékenységét látva, akár külön-külön, utólagos szinkronizációval.

A OneNote-ban írt jegyzeteket a SkyDrive online tárhelyen keresztül meg is lehet osztani és szinkronizálni az eszközök között, valamint böngészőből is el lehet érni - ehhez egy Live azonosító szükséges. A OneNote kliens Windows mellett Windows Phone, Symbian és iOS operációs rendszerre érhető el. Az iOS-en futó kliensnek tegnap jelent meg az 1.3-as verziója, amely elsőként támogatja az iPadet - a futtatásához iOS 4.3 vagy újabb verzió szükséges. A szoftver 500 jegyzet beírásáig ingyen használható, ezt követően 4,99 dollárért vásárolható meg iPhone-ra, 14,99 dollárért pedig iPadre.

Jövőre jöhet a teljes Office?

A jegyzettömb mellett egy másik Office-komponens, a Lync mobil verziója is elrajtolt tegnap. A korábban Office Communicator néven ismert vállalati üzenetküldő rendszer kliense Windows Phone-ra már letölthető a Marketplace-ről. A program emellett iOS mellett Android és Symbian platformra is megjelenik, a Microsoft már elküldte a szoftvereket az alkalmazás-piacterekre, ahonnan a jóváhagyási folyamat lezárultával letölthetők lesznek.

Valószínűleg a OneNote és a Lync csak az első az iPadre kiadott Office-alkalmazások sorában - az okostelefonok és tabletek beszivárognak a vállalatok életébe, egyre fontosabbá válik, hogy a dolgozók hatékonyan tudják őket használni. Pletykák szerint a Microsoft 2012-ben a legtöbb Office-alkalmazást megjelenteti az Apple tabletjére, amelyek feltehetően kompatibilisek lesznek az Office 365-tel, a háttérinfrastruktúrát (Exchange, SharePoint, Lync Server) a felhőből is igénybe lehet venni hozzájuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról