Szerző: Bodnár Ádám

2011. október 24. 10:00

Ötvenezer hallgató kap októberben Microsoft Office-t

A hazai felsőoktatási intézmények hallgatói többé nem jogosultak Windows-licencekre, azonban a HÖOK-on keresztül 50 ezer Office-licenc idén is a diákok rendelkezésére áll. A jogosultakat a héten kezdik el értesíteni.

HIRDETÉS

A HWSW június közepén számolt be arról, hogy a felsőoktatási intézmények számára nem lesznek többé elérhetők a Microsoft szervertermékei (pl. Windows Server,SQL Server, Exchange Server) a Tisztaszoftver programban, a hallgatók pedig többé nem jogosultak otthon is használni a vállalat szoftvereit. Akkor a cég azt kommunikálta, a tanévkezdésre kidolgoz egy olyan konstrukciót, amely lehetővé tenné az intézmények számára egyes szervertermékek kedvezményes megvásárlását, illetve biztosítaná a diákok számára az otthoni licenceket, de csak rászorultsági alapon.

A héten értesítik a jogosultakat

Ez azóta meg is történt. Windows-licenceket ugyan nem kapnak már a hallgatók, mivel aki ma Magyarországon PC-t vásárol, a legtöbb esetben a géppel együtt a Microsoft operációs rendszerét is megkapja - itthon 80 százalék körül van a Windowszal értékesített PC-k aránya a kiskereskedelemben -, Office-licencek azonban továbbra is elérhetők ingyen, a jogosult hallgatókat a héten kezdik értesíteni arról, hol és hogy juthatnak hozzá a szoftverhez.

A Microsofttól kapott 50 ezer Office-licenc szétosztását a hallgatók között a HÖOK végzi. A licenceket a szociálisan rászorulókon kívül a kiemelkedő tanulmányi eredményt elérő hallgatók, valamint a doktoranduszok kaphatják meg. Domján Zsolt, a HÖOK elnökségi tagja a HWSW-nek
elmondta, azok a hallgatók jogosultak az Office 2010 használatára, akik szociális támogatásban vagy rendkívüli szociális támogatásban részesülnek, köztársasági ösztöndíjasok, tudományos
diákköri (TDK) tevékenységet végeznek, vagy doktoranduszok.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Domján Zsolt szerint a hallgatóknak nem kell igényelniük a szoftverlicencet, azt "kézhez kapják". A felsőoktatási intézmények a héten kezdik meg a jogosultak értesítését a NEPTUN vagy ETR tanulmányi rendszerben regisztrált email-címeken. A diákok az értesítésben megkapják azt a linket, ahová azonosítójukkal belépve letölthetik az Office 2010 Professional Plus csomag telepítőkészletét. Magyarországon jelenleg mintegy 150 ezren vesznek részt államilag finanszírozott nappali felsőoktatási képzésben, vagyis a diákok harmada kapja meg ingyen az Office 2010-et.

A felsőoktatási intézmények továbbra is jogosultak a Windows desktop licencekre, Office-licencekre és a szervertermékek CAL licenceire, tudtuk meg a Microsofttól, azonban a nekik szükséges szervertermékeket (pl. Windows Server,SQL Server, Exchange Server) már maguknak kell beszerezniük. Ezt a Hungarnet Egyesületen keresztül tehetik meg, amelynek tagjai jogosultak oktatási intézményeknek nyújtott speciális kedvezménnyel Microsoft-szoftvereket vásárolni.

Nyílt szoftverek felé terelik az intézményeket

A nemzeti Fejlesztési Minisztérium számára tavaly 1,5 milliárd forintba került a zárt forráskódú oktatási licencek beszerzése, az idén kötött új megállapodás ehhez képest mintegy 400 millió forint megtakarítást eredményezett. Az NFM célja láthatóan az volt, hogy az oktatásban "helyzetbe hozza" a nyílt forrású szoftvereket: a HuEDU és az OpenEDU programok révén az alap-, közép-, és felsőoktatási intézmények ingyenesen juthatnak több nyílt forrású asztali és szerverszoftverhez, illetve kapcsolódó szolgáltatáshoz.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 22:53

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.