Szerző: Bodnár Ádám

2011. október 21. 09:10

Magabiztosan menetel előre Redmond

A PC-piac gyengélkedése idején a szervertermékek és az üzleti szoftverek húzták a Microsoft eredményeit - a vállalat rekordbevételről számolt be a most lezárt pénzügyi negyedévben.

Rekordbevétellel zárta a harmadik naptári negyedévre eső első pénzügy negyedévét a Microsoft - soha korábban nem fordult elő, hogy ebben az időszakban 17,4 milliárd dolláros forgalmat érjen el a cég. Minden Microsoft-üzletág bevétele növekedett, amit a vállalat vezetői az egészséges kereslettel magyaráznak üzleti és lakossági oldalon egyaránt. Peter Klein pénzügyi vezető az eredmények bejelentése kapcsán elmondta, minden földrajzi régióban, még Európában is jól teljesített a vállalat.

450 milliónál a Windows 7

A legnagyobb bevételt produkáló üzletága Business Division volt az eltelt negyedévben - a Microsoft szerint a vállalati szférában továbbra is rendkívül jól fogy az Office 2010, de a lakossági eladások is jól alakulnak és egyre több új PC fogy az irodai csomaggal együtt. Emellett kétszámjegyű százalékos növekedést értek el a Lync, a SharePoint és az Exchange termékek is, amelyek forgalmát az Office 365 megjelenése is megdobta. A Business Division bevétele tavalyhoz képest 8 százalékkal 5,62 milliárd dollárra emelkedett.

Továbbra is jól teljesít a Windows-részleg, amely a PC-piaccal nagyjából együtt mozogva 2 százalékot bővült és így 4,87 milliárd dolláros bevételt ért el. A harmadik negyedév során a Windows 7 licenceladások átlépték a 450 milliós határt, az operációs rendszer időarányosan továbbra is jobban fogy minden másnál - beleértve a korábbi Windows-verziókat, az iOS-t és az Androidot is. A Microsoft szerint a vállalati felhasználók Windows 7-re migrálása nagyjából a felénél tart és legalább 2012 közepéig az üzleti PC-k forgalmának növekedése a lakossági gépek előtt marad.

Kelendőek a szervertermékek

A nagy üzletágak közül a legnagyobb növekedést a szervertermékekkel és fejlesztői eszközökkel foglalkozó Server & Tools érte el, amely 10 százalékkal nagyobb, 4,25 milliárd dolláros forgalmat realizált. A vállalat tájékoztatása szerint a Windows Server továbbra is teret nyer a szerverpiacon és a privát cloudok korszakának beköszöntével egyre nagyobb az érdeklődés a System Center felügyeleti termékcsalád tagjai iránt is.Érdemes kiemelni a nagyvállalati szolgáltatások terén elért 17 százalékos bevételnövekedést is.

A negyedév talán legnagyobb meglepetését a Google-lal folyamatosan harcban álló online divízió szolgáltatta, amely majdnem 20 százalékkal növelte forgalmát, igaz az még így is csak 625 millió dollárra rúgott. A részleg a vállalat egyik legnagyobb pénznyelője, az üzemi veszteség azonban most csak 494 millió dollárt tett ki, ami az elmúlt időszak egyik legalacsonyabbja. A Bing és az immár Bing-motorral hajtott Yahoo! 27 százalékos részesedést ért el az amerikai keresőpiacon, ebben azonban nincsenek benne a mobilos keresések.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Az Xbox 360, valamint a Kinect iránti érdeklődésnek köszönhetően az Entertainment and Devices üzletág 9 százalékkal 1,96 milliárd dollárra növelte bevételét. Ugyan csak a negyedév végén jelent meg az Xbox 360 egyik régóta várt húzócíme, a Gears of War 3, de egy hét alatt 3 milliós eladásaival jelentősen hozzájárult a részleg pénzügyi teljesítményéhez. - az életciklusa vége fele járó konzolból azonban csak 2,3 millió darab fogyott, míg egy évvel korábban 2,8 millió darab.A Microsoft a múlt héten közölte, lezárta a Skype felvásárlását, amelynek bevétele a jövőben az Entertainment and Devices üzletágat gazdagítja majd.

Redmond összességében 17,4 milliárd dolláros forgalmat bonyolított a negyedév során, az üzemi profit 7,2 milliárd, a nettó eredmény 5,7 milliárd dollárra rúgott, ami rendre 1 és 6 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten. A bejelentés nyomán a részvények árfolyama 0,7 százalékot csökkent.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról