Szerző: Bodnár Ádám

2011. október 20. 11:24

Végre van saját középkategóriás NAS az IBM-nél

Saját meglevő tárolótechnológiáit keverte össze az IBM, az eredmény egy középkategóriás, skálázható, virtualizált, SAN-ként és NAS-ként is használható storage, látványos és egyszerű grafikus felülettel.

Régóta tátongó rést tömött be kínálatában az IBM a StorWize V7000 Unified tároló bejelentésével, ugyanis a vállalat eddig nem rendelkezett saját fejlesztésű középkategóriás NAS-sal - a kis- és középvállalatoknak kínált N-sorozatú tárolók a NetApp FAS modelljei, átcímkézve. A legnagyobb szervezetek számára fejlesztett, extrém skálázható elosztott tárolórendszer, a SONAS, valamint az egy éve rajtolt, világszerte már 5 ezres darabszámban értékesített StorWize V7000 tároló házasításából született a Nagy Kék új középkategóriás NAS-a, a V7000 Unified (V7000U). A Unified a terméknévben arra utal, hogy az eszköz használható blokkszintű tárolóként és NAS-ként is.

Svájci bicska

A V7000U a midrange tárolók "svájci bicskája": az eszköz továbbra is működik blokkszintű tárolóként és elérhető FC, illetve iSCSI interfészen keresztül, de fájlokat is ki tud ajánlani gigabites Ethernet hálózaton NFS, CIFS, FTP, SFTP, HTTP, HTTPS és SCP protokollon. Az SVC révén külső tárolókat, akár régebbi modelleket is képes az ernyője alá bevonni, és ezeket a továbbiakban az IBM csúcskategóriás  XIV tárolójától kölcsönvett látványos grafikus interfészen keresztül lehet felügyelni (továbbra is van persze parancssor). A Nagy Kék közleménye sietett kiemelni, hogy a V7000U esetében valóban egységes a kezelőfelület, a NAS és a SAN funkcionalitás is egy helyről kezelhető, ellentétben az EMC VNX-szel, ahol a két szolgáltatás külön interfészen menedzselhető.

A modern tárolók összes szoftveres képességét kínálja a V7000U, beleértve az automatikus rétegezést. Az Easy Tier folyamatosan figyeli az adatelérési mintákat és a sűrűn használt adatokat automatikusan a nagyobb sebességű meghajtókra mozgatja. Alapértelmezésként 256 megabájtos darabokkal dolgozik az Easy Tier, de a felhasználó ezt tetszése szerint beállíthatja 16 megabájt és 8 gigabájt között. Az IBM becslései szerint ha a kapacitásnak már 6 százalékát SSD-k adják, a teljesítmény két-háromszorosára emelkedhet egy pusztán diszkes kiépítéshez képest. Az Easy Tier használatához SSD-knek is lennie kell a tárolóban.

Egy alapkiépítésű V7000U modell 6U kivitelű, ami két darab 2U magas fájlhozzáférési modulból, valamint egy 24 darab 2,5" diszket tartalmazó SVC-ből áll. A tároló továbbra is 12 darab 3,5" vagy 24 darab 2,5" diszket tartalmazó fiókokat kezel, egy V7000U-hoz legfeljebb 240 darab 2,5" diszk vagy fele ennyi 3,5" meghajtó tartozhat, de két tárolót össze lehet fürtözni, így már 480 lemez a felső határ - újdonság a 3 terabájtos 3,5" NL-SAS lemezek, valamint a 200 és 400 gigabájtos E-MLC (Enterprise class MLC) SSD-k támogatása, de kisebb kapacitású 2,5" és 3,5" méretű SAS diszkek, illetve 300 gigabájtos SLC SSD-k is használhatók. A különféle típusú meghajtók (SSD, HDD) akár kereten belül is keverhetők.

Szoftveres fejlesztések

A V7000U két Xeon-alapú "fájlhozzáférési modult" tartalmaz az SVC elé kötve, amelyek gondoskodnak a NAS funkcionalitás biztosításáról (SONAS R1.3), valamint itt fut az Active Cloud Engine (ACE)  tárolómotor, amely akár a V7000U-ban található SVC ernyője alá bevont tárolókon keresztül is tudja az állományokat mozgatni a felhasználó által beállított szabályrendszereknek megfelelően. Az ACE támogatja Tivoli Storage Manageren keresztül a szalagos egységeket is, így az állományokat teljes életciklusukon át követni tudja a megszületéstől egészen az archiválásig, de az ACE-ben törlésre vonatkozó szabályok is létrehozhatók.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A szoftveres fejlesztéseknek (SVC 6.3) köszönhetően a V7000U és alapja, a V7000 is képessé vált akár 300 kilométeres távolságra történő tükrözésre, valamint megjelent az alacsony sávszélességű globális tükrözés lehetősége, amely rendszeres időközönként (például néhány óránként) elvégzett FlashCopy segítségével történik - az IBM szerint ezzel költséghatékonyan lehet nagy földrajzi távolságra másolni az adatokat.

Az IBM új tárolója már Magyarországon is rendelhető. Horváth Gábor, a vállalat termékmenedzsere szerint a V7000 ideális lehet azon hazai szervezetek részére, amelyek szeretnék NAS tárolótechnológiájukat IBM technológiára alapozni, de a több tíz petabájtig skálázódó SONAS túl nagy és drága nekik. A V7000 Unified fájlhozzáférési moduljai darabonként mintegy 15 ezer dollárba kerülnek, a szoftverlicenc egyszeri díja pedig 10 ezer dollár, ezt követően pedig éves követést kell fizetni, tudta meg a HWSW - a további árak a kapacitástól és kiépítéstől függőek, de ahogy már fentebb szó volt róla, akár külső diskzdobozok vagy tárolók is bevonhatók a V7000U alá. A StorWize V7000 felhasználók számára jó hír, hogy a már megvett rendszerüket felbővíthetik V7000 Unifiedra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról