Szerző: Bodnár Ádám

2011. október 19. 08:37

Lelassult az iPhone-eladások növekedése

Újabb rekordnegyedéven van túl az Apple, azonban a cég eredményei hosszú idő után most először elmaradtak a Wall Street várakozásaitól - a tőzsde 6,5 százalékos árfolyamcsökkenéssel büntette a céget. A karácsonyi negyedév minden bizonnyal brutális lesz.

Az elemzők által vártnál jóval kevesebb iPhone fogyott a harmadik naptári negyedévben, amelyre az Apple negyedik pénzügyi negyedéve esik. Az elemzők legalább 20 millió készülék eladását várták, azonban csak 17 millió iPhone-t értékesített az Apple, 21 százalékkal több mint egy évvel korábban. Az elemzők részére rendezett konferenciahíváson Peter Oppenheimer pénzügyi igazgató elmondta, szerinte a vásárlók egy része az új modell érkezésének hírére halasztotta el a beszerzést és egészen biztos benne, hogy a negyedik negyedévben minden eddigi rekordot megdönt majd az iPhone-ok forgalma, amelyek 105 ország 230 szolgáltatójánál kaphatók már.

Az iPhone-ok vártnál gyengébb teljesítményét jól ellensúlyozta az iPad, amelyből 11 milliónál is több fogyott három hónap alatt. A tabletetújabb 20 országban vezette be a negyedév során az Apple. Elsősorban az új MacBook Airnek köszönhetően rengeteg Mac fogyott, a társaság összesen 4,89 millió PC-n adott túl, ami új rekord. A leszállított gépek 74 százaléka volt laptop, a fennmaradó 26 százalék pedig asztali kivitelű modell. Az elemzői konferencián elhangzottak szerint a júliusban bemutatott új MacBook Air mellett a MacBook Pro is erős forgalmat produkált.

Az Apple forgalmának megoszlása termékcsoportok szerint

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Egyre kevéssé érdekes a piac számára az iPod, az Apple zenelejátszójából már csak 6,6 milliót adtak el, ami jóval kevesebb az egy évvel korábbi 9,1 millió darabnál. A készülékek több mint fele továbbra is iOS-t futtató iPod touch. A Magyarországon már zenét is áruló iTunes Store forgalma megközelítette az 1,5 milliárd dollárt, a vásárlók eddig összesen 16 milliárd zeneszámot és 650 millió tévéműsort töltöttek le az online áruházból. Az iBookstore-ból már 180 millió könyv fogyott.

Az Apple 28,27 milliárd dolláros bevétellel és 6,62 milliárdos nettó profittal zárta a negyedévet, egy évvel korábban 20,34 milliárd dollár bevételről és 4,31 milliárdos profitról számolt be a cég - mindkét mutató 50 százalék felett növekedett.A teljes pénzügyi évet 108 milliárd dolláros bevétellel zárta az Apple, ezzel az idén valószínűleg a harmadik legnagyobb informatikai vállalat a HP és az IBM mögött. A cég a bővülés jelentős részét Ázsiának köszönheti, a forgalom 12 százaléka már Kínából származik, két éve ez az arány még 2 százalék volt mindössze.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról