Szerző: Bodnár Ádám

2011. október 19. 08:37

Lelassult az iPhone-eladások növekedése

Újabb rekordnegyedéven van túl az Apple, azonban a cég eredményei hosszú idő után most először elmaradtak a Wall Street várakozásaitól - a tőzsde 6,5 százalékos árfolyamcsökkenéssel büntette a céget. A karácsonyi negyedév minden bizonnyal brutális lesz.

Az elemzők által vártnál jóval kevesebb iPhone fogyott a harmadik naptári negyedévben, amelyre az Apple negyedik pénzügyi negyedéve esik. Az elemzők legalább 20 millió készülék eladását várták, azonban csak 17 millió iPhone-t értékesített az Apple, 21 százalékkal több mint egy évvel korábban. Az elemzők részére rendezett konferenciahíváson Peter Oppenheimer pénzügyi igazgató elmondta, szerinte a vásárlók egy része az új modell érkezésének hírére halasztotta el a beszerzést és egészen biztos benne, hogy a negyedik negyedévben minden eddigi rekordot megdönt majd az iPhone-ok forgalma, amelyek 105 ország 230 szolgáltatójánál kaphatók már.

Az iPhone-ok vártnál gyengébb teljesítményét jól ellensúlyozta az iPad, amelyből 11 milliónál is több fogyott három hónap alatt. A tabletetújabb 20 országban vezette be a negyedév során az Apple. Elsősorban az új MacBook Airnek köszönhetően rengeteg Mac fogyott, a társaság összesen 4,89 millió PC-n adott túl, ami új rekord. A leszállított gépek 74 százaléka volt laptop, a fennmaradó 26 százalék pedig asztali kivitelű modell. Az elemzői konferencián elhangzottak szerint a júliusban bemutatott új MacBook Air mellett a MacBook Pro is erős forgalmat produkált.

Az Apple forgalmának megoszlása termékcsoportok szerint

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Egyre kevéssé érdekes a piac számára az iPod, az Apple zenelejátszójából már csak 6,6 milliót adtak el, ami jóval kevesebb az egy évvel korábbi 9,1 millió darabnál. A készülékek több mint fele továbbra is iOS-t futtató iPod touch. A Magyarországon már zenét is áruló iTunes Store forgalma megközelítette az 1,5 milliárd dollárt, a vásárlók eddig összesen 16 milliárd zeneszámot és 650 millió tévéműsort töltöttek le az online áruházból. Az iBookstore-ból már 180 millió könyv fogyott.

Az Apple 28,27 milliárd dolláros bevétellel és 6,62 milliárdos nettó profittal zárta a negyedévet, egy évvel korábban 20,34 milliárd dollár bevételről és 4,31 milliárdos profitról számolt be a cég - mindkét mutató 50 százalék felett növekedett.A teljes pénzügyi évet 108 milliárd dolláros bevétellel zárta az Apple, ezzel az idén valószínűleg a harmadik legnagyobb informatikai vállalat a HP és az IBM mögött. A cég a bővülés jelentős részét Ázsiának köszönheti, a forgalom 12 százaléka már Kínából származik, két éve ez az arány még 2 százalék volt mindössze.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról