:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 18. 14:05

Komplex közösségi szolgáltatásokkal erősít az EU

Hosszútávú kutatási-fejlesztési projekt indult, melynek célja létrehozni egy integrált véleményfigyelő rendszert, amely képes hatékonyan, a hagyományos média megkerülésével csatornázni a polgárok igényeit a politikum felé.

FUPOL – Future Policy Modeling – a neve annak az Európai Bizottság által támogatott projektnek, melynek célja, hogy megnövelje a lakosság szerepvállalását a politikai életben és forradalmasítsa a politikai folyamatokat. A támogatott projekt célja egy olyan innovatív IT-megoldás kifejlesztése, amely a politika átformálásához és "emberközelibbé" tételéhez a közösségi médiát használja. A 9 millió euró költségvetésű projektet, melynek futamideje 2015-ig tart, 17 nemzetközi konzorciumpartner valósítja meg. A projekt középpontjában az önkormányzati politika áll, de a megoldás minden más politikai szinten is alkalmazható.

Magyarázz a politikusnak

A projekt során létrehozott szoftverrendszer célja aggregálni a különböző érintettek (stakeholders) által megfogalmazott igényeket és véleményeket és segíteni azokat egyetlen egységes döntéssé formálni. A rendszer alapjaiban változtatná meg a helyi önkormányzatok kormányzati gyakorlatát, amely így hosszútávon gyakorlatilag a megfogalmazott és kifejezett "népakarat" kivitelezőjévé válna. A projekt tudományos alapját a komplexitáscsökkentés elmélete adja, amely képes a megfogalmazott vélemények összegzésére és emészthetőbbé tételére.

A projekt nyolc "munkacsomagból" áll, amelyek az egyes, párhuzamosan futó részfeladatokat jelentik, amelyet a felelős résztvevők oldanak meg. A projekt ennek megfelelően foglalkozik a modellezés vagy a webes integráció kérdésével, de külön csomagot képez a szimulációk és a vizualizációk problémája, illetve az elkészült megoldások gyakorlatiba ültetése is külön feladatként jelentkezik.

Kihasznált vélemény

"Napjainkban egyre többen veszítik el az érdeklődésüket a politika iránt, ezért a FUPOL ahhoz szeretne hozzájárulni, hogy a lakosságot újból közelebb vigye a politikához. Az interneten keresztül naponta számos politikai vélemény kerül megfogalmazásra, melyek túlnyomórészt kihasználatlanok maradnak. Jelen szoftver-megoldásunk lehetővé teszi az interneten található információk elemzését és ezek hatékony hasznosítását a politika alakításában" - nyilatkozta Josef Janisch, az osztrák Cellent igazgatósági tagja és a FUPOL konzorcium vezetője.

"A kormányzatok és a politikai szervezetek számára ez óriási lehetőségeket rejt magában, hiszen összegzett formában szerezhetnek arról tudomást, hogy a polgárokat és a vállalkozásokat mi foglalkoztatja. Ezeket a felismeréseket így figyelembe tudják venni annak érdekében, hogy jobb döntéseket hozzanak meg" - egészíti ki az elhangzottakat Herbert Liebl, az osztrák Qualysoft GmbH ügyvezetője és a FUPOL konzorcium partnere.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A FUPOL a politika formálásának teljesen új megközelítését alkalmazza, mivel innovatív kommunikációs csatornákat használ fel, mint a közösségi média és a crowdsourcing - ez utóbbi a problémák felhasználók általi megoldását jelenti. A FUPOL segítségével lehetővé válik az interneten keresztül "elhangzott" politikai vélemények automatikus összegyűjtése, elemzése és interpretálása. Ezen kívül lehetőség nyílik a politikai döntések és törvények hatásainak szimulálására és előrejelzések elkészítésére. Ennek következtében a kormányok a teljes politikai döntéshozatali folyamat során támogatásban részesülnek.

Kína is figyel a polgárokra

A konzorcium tagjai a politika, a szimuláció és az IT szakterületeiből érkező nemzetközi vállalatok és egyetemek. A projekt vezetését a Cellent vállalta magára, mellettük olyan nagy nevek szerepelnek, mint a Xerox, a Fraunhofer Intézet, a barcelonai és a zágrábi egyetem, valamint számos város önkormányzata. Az innovatív projekt már ez Európai Unió határain kívüli érdeklődésre is számíthat. A konzorciumi partnerek egyike és egyben a pilotprojekt egyik felhasználója  a kínai Jantaj városa, de a FUPOL a jövőben más kínai agglomerációs övezetekben is bevezetésre kerülhet, ahol a városok vezetése számára teszi érthetőbbé a polgárok igényeit és akaratát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 23:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.