Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 18. 14:05

Komplex közösségi szolgáltatásokkal erősít az EU

Hosszútávú kutatási-fejlesztési projekt indult, melynek célja létrehozni egy integrált véleményfigyelő rendszert, amely képes hatékonyan, a hagyományos média megkerülésével csatornázni a polgárok igényeit a politikum felé.

FUPOL – Future Policy Modeling – a neve annak az Európai Bizottság által támogatott projektnek, melynek célja, hogy megnövelje a lakosság szerepvállalását a politikai életben és forradalmasítsa a politikai folyamatokat. A támogatott projekt célja egy olyan innovatív IT-megoldás kifejlesztése, amely a politika átformálásához és "emberközelibbé" tételéhez a közösségi médiát használja. A 9 millió euró költségvetésű projektet, melynek futamideje 2015-ig tart, 17 nemzetközi konzorciumpartner valósítja meg. A projekt középpontjában az önkormányzati politika áll, de a megoldás minden más politikai szinten is alkalmazható.

Magyarázz a politikusnak

A projekt során létrehozott szoftverrendszer célja aggregálni a különböző érintettek (stakeholders) által megfogalmazott igényeket és véleményeket és segíteni azokat egyetlen egységes döntéssé formálni. A rendszer alapjaiban változtatná meg a helyi önkormányzatok kormányzati gyakorlatát, amely így hosszútávon gyakorlatilag a megfogalmazott és kifejezett "népakarat" kivitelezőjévé válna. A projekt tudományos alapját a komplexitáscsökkentés elmélete adja, amely képes a megfogalmazott vélemények összegzésére és emészthetőbbé tételére.

A projekt nyolc "munkacsomagból" áll, amelyek az egyes, párhuzamosan futó részfeladatokat jelentik, amelyet a felelős résztvevők oldanak meg. A projekt ennek megfelelően foglalkozik a modellezés vagy a webes integráció kérdésével, de külön csomagot képez a szimulációk és a vizualizációk problémája, illetve az elkészült megoldások gyakorlatiba ültetése is külön feladatként jelentkezik.

Kihasznált vélemény

"Napjainkban egyre többen veszítik el az érdeklődésüket a politika iránt, ezért a FUPOL ahhoz szeretne hozzájárulni, hogy a lakosságot újból közelebb vigye a politikához. Az interneten keresztül naponta számos politikai vélemény kerül megfogalmazásra, melyek túlnyomórészt kihasználatlanok maradnak. Jelen szoftver-megoldásunk lehetővé teszi az interneten található információk elemzését és ezek hatékony hasznosítását a politika alakításában" - nyilatkozta Josef Janisch, az osztrák Cellent igazgatósági tagja és a FUPOL konzorcium vezetője.

"A kormányzatok és a politikai szervezetek számára ez óriási lehetőségeket rejt magában, hiszen összegzett formában szerezhetnek arról tudomást, hogy a polgárokat és a vállalkozásokat mi foglalkoztatja. Ezeket a felismeréseket így figyelembe tudják venni annak érdekében, hogy jobb döntéseket hozzanak meg" - egészíti ki az elhangzottakat Herbert Liebl, az osztrák Qualysoft GmbH ügyvezetője és a FUPOL konzorcium partnere.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A FUPOL a politika formálásának teljesen új megközelítését alkalmazza, mivel innovatív kommunikációs csatornákat használ fel, mint a közösségi média és a crowdsourcing - ez utóbbi a problémák felhasználók általi megoldását jelenti. A FUPOL segítségével lehetővé válik az interneten keresztül "elhangzott" politikai vélemények automatikus összegyűjtése, elemzése és interpretálása. Ezen kívül lehetőség nyílik a politikai döntések és törvények hatásainak szimulálására és előrejelzések elkészítésére. Ennek következtében a kormányok a teljes politikai döntéshozatali folyamat során támogatásban részesülnek.

Kína is figyel a polgárokra

A konzorcium tagjai a politika, a szimuláció és az IT szakterületeiből érkező nemzetközi vállalatok és egyetemek. A projekt vezetését a Cellent vállalta magára, mellettük olyan nagy nevek szerepelnek, mint a Xerox, a Fraunhofer Intézet, a barcelonai és a zágrábi egyetem, valamint számos város önkormányzata. Az innovatív projekt már ez Európai Unió határain kívüli érdeklődésre is számíthat. A konzorciumi partnerek egyike és egyben a pilotprojekt egyik felhasználója  a kínai Jantaj városa, de a FUPOL a jövőben más kínai agglomerációs övezetekben is bevezetésre kerülhet, ahol a városok vezetése számára teszi érthetőbbé a polgárok igényeit és akaratát.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról