Szerző: Koi Tamás

2011. október 18. 11:12

Letett a kormány a távközlési multik további megsarcolásáról

Jövőre kell utoljára ágazati különadót fizetniük a magyarországi távközlési cégeknek, jóllehet a kormány tavaly még azzal számolt, hogy a költségvetésnek 2013-ban és 2014-ben is származik majd valamilyen bevétele az adónemből, vagy annak egy új formájából.

Nem kell 2012 után ágazati különadó jogcímen további anyagi tehervállalást tenniük a Magyarországon működő, nagy bevételt termelő távközlési cégeknek, legalábbis ez derül ki a nemzetgazdasági miniszter által pénteken a Parlament elé terjesztett, 2012. évi költségvetéshez kapcsolódó kitekintő és fejezeti kötetekből. A tavalyi költségvetési törvényjavaslathoz 2010-ben benyújtott kitekintés alapján még arra lehetett következtetni, hogy az iparágtól 2013-ban és 2014-ben is várnak valamilyen formában hozzájárulást.

Mégsem kell a pénz

A Portfolio.hu-n megjelent elemzés szerint az egyes ágazatokból terhelő különadókból a kormány 2012-ben 155 milliárd forintnyi bevételt remél, 2013-ban azonban már csak egymilliárd forint bevétellel számol a költségvetés, míg 2014-15-ben nem származik bevétel ebből az adónemből. A tavalyi tervek szerint a társaságoknak 2013-ban és 2014-ben is fizetniük kellett volna az extra adót, igaz, a 2010-ben, idén és 2012-ben befizetendő mennyiségnek csupán a felét, vagyis évenként összesen 85 milliárd forintot. Ezzel a távközlési cégeknek 2012 után is évi 30,5 milliárd forintnyi plusz terhet jelentett volna az adónem, amit a kormány hangsúlyozottan igyekezett nem adóként kommunikálni.

A multik a különadó tavaly októberi bejelentését, valamint a jogszabályok elfogadását óvatosan kommentálták: a legnagyobb befizetőknek számító nagyvállalatok, a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország egyaránt hangsúlyozták, hogy egy ilyen adónem hátráltathat bizonyos beruházásokat, melyek hosszú távon ronthatják az ország versenyképességét. A cégek ezzel együtt kijelentették, készek rövid távú áldozatokat vállalni annak érdekében, hogy Magyarország gazdasági helyzete javuljon.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A tavalyi ágazati különadóról szóló törvény elfogadását követően a gyakorlatilag azonnal esedékessé váló befizetések komoly terhet róttak az iparági szereplők gazdálkodására. A Telenor Magyarország a tavalyi utolsó negyedévben veszteségbe futott, és a Vodafone-t is csak az anyacég közbeavatkozása tudta megmenteni attól, hogy jelentős mínuszba essen a mérleg. Ettől függetlenül mindhárom társaság komoly hálózatmodernizációs projektbe kezdett idén, melyet segített többek közt az is, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a szolgáltatók számára kedvezően módosította a korábbi, beruházásellenes frekvenciadíj-rendeletet.

Leszóltak Brüsszelből

Könnyen lehet, hogy a kormány a 2013-14-es terveket illetően Brüsszel fellépésére visszakozott: Amint arról szeptember végén beszámoltunk, az Európai Bizottság a tavasszal indított jogsértési eljárást követően úgy döntött, jogellenes a telekommunikációs cégekre kivetett ágazati különadó. Az EU a döntéssel arra kötelezte a magyar kormányt, hogy két hónapon belül tájékoztassa a Bizottságot, milyen lépéseket foganatosít annak érdekében, hogy megfelelően alkalmazza az uniós távközlési jogszabályokat.

Ezt követően a Bizottság az ügyet az Európai Bíróság elé terjesztheti, ahol szakértők szerint minden bizonnyal elbukik majd a különadó. Ebben az esetben az államnak minden addig beszedett pénzt vissza kellene fizetnie a távközlési cégeknek, de a jogi procedúra évekig elhúzódhat.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról