Szerző: Bodnár Ádám

2011. október 18. 11:51

Szakít az EMC-vel a Dell

Hivatalosan is véget vetett az EMC-vel közös együttműködésnek a Dell, amely több mint 10 éven át értékesítette a legnagyobb tárológyártó termékeit. Az elmúlt években azonban a Dell több felvásárlást is végrehajtott storage területen, érthető módon saját termékeire koncentrál.

Két évvel az együttműködési megállapodás lejárta előtt szakított egymással az EMC és a Dell. A szervergyártó 10 éve kötött szerződést az EMC-vel, amelynek értelmében saját neve alatt forgalmazta az EMC több termékét, illetve viszonteladóként is értékesítette azokat. A szövetség kézenfekvő volt, hiszen a Dell sokáig nem rendelkezett saját tárolókkal, ami versenyhátrányt jelentett a számára a nagy infrastruktúra-megrendelésekért folytatott harcban a HP-vel és az IBM-mel szemben.

A kapcsolat mindkét félnek jövedelmező volt, az EMC bevételének 8-9 százaléka származott a Dell által viszontértékesített termékekből, a Dell tárolóforgalmának még tavaly is felét tették ki az EMC eszközök - arról nincs hivatalos információ, hogy a Dell mekkora nyereséget realizált az EMC tárolók eladásán, de feltehetően kevesebbet annál mint amennyit szeretett volna. A vállalat vezetése az utóbbi időben a piaci részesedés helyet a profit növelésére fókuszált minden téren, lehet hogy az EMC-vel kötött megállapodás is ennek esett áldozatául.

Dell/EMC CX300

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A Dell 2007 óta több mint 2 milliárd dollárt költött tárolóportfóliójának bővítésre: az EqualLogic 1,4 milliárd dolláros felvásárlásával 2007 végén saját iSCSI SAN tárolótechnológiához jutott, majd 2010-ben a Compellent 1 milliárdos beolvasztásával erősítette tárolóportfólióját - az ügyletek kapcsán elemzők mindkét esetben felvetették, hogyan fogják befolyásolni az EMC-vel kötött megállapodást, de a cégek mindannyiszor úgy nyilatkoztak, a viszonyuk stabil, az együttműködés alapjai szilárdak. Szintén 2010-es akvizíciók eredményeként került a Dellhez a tömörítéssel és deduplikációval foglalkozó Ocarina Networks, illetve az elosztott fájlrendszerben, scale-out NAS-ban utazó Exanet.

Az együttműködésről szóló szerződést 2008-ban 5 évre meghosszabbították a felek, 2010 tavaszán  pedig még ki is bővítették. A Dellnél azonban feltehetően úgy látta a vezetés, már elegendően erős a saját tárolóportfólió ahhoz, hogy az EMC-vel kötött szerződést fel lehessen mondani. A Delltől EMC berendezéseket vásárló ügyfelek számára továbbra is elérhető lesz terméktámogatás a korábbi feltételek szerint, az eszközök életciklusának végéig.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.